Showing posts with label Family. Show all posts
Showing posts with label Family. Show all posts

Friday, May 25, 2018

Selamat Hari Emak!!!



Tahun ni gift untuk Hari Emak kitaorang bagi nih...santek tak?cantik ooo....(tak cantek sudahhh).....
Ni dah tempah awal so masa Hari Emak tu diaorang akan delivery...tapi tahun ni Emak kuarlah pulak...so terpaksalah letak atas katil Emak jek....
Konon biar Emak surpriselah kan?hahaha.......gedikkk






Hadiah dari kitaorang semua....saja nak bagi Emak seronok.....
Nak bagi benda lain tak tau nak bagi apa...
Lupa pulak..pokok bunga ni pokok hidup okeh....tu yang kitaorang dah dua tahun setiap kali Hari Emak mesti beli kat orang nih....dahlah tu harga dia mampu sangat okeh....








Emakkkk...!
Ni kan nasib baik Emak nak amik gambar okeh hahahaha...ada kisahnya nih...
Boleh tak masa me baring-baring kat bilik sekali dengar Emak dengan Anim tengah bercekau...adoilaa....
Rupa-rupanya Emak salah faham....Emak kan sebelum tu bervulu sebab Anim dok paksa-paksa Emak masuk bilik...
Anim sorang paksa-paksa..pastu me pulak sebelum tu dah paksa jugak hahaha...so Emak ingat kitaorang halau Emak dari duduk kat depan...adoilaaaa.....
Sekali dah masuk bilik tengok bunga Emak tengok camtu jek..sabar jelah..dah lari mood Emak pulak jadinya...Sorry Emak...tapi kelakar..lepas tu memang jadi bahan le dua hari kahkahkah......surprise tak menjadi sampai bercekau.......







Emak saya....
Sebelum hujung tahun ni umur akan jadi 62..tapi tengok macam baru nak masuk 50 khennnnn....
Rahsianya rajin-rajinlah buat kerja...korang jangan tengok anak-anak dia (me lah tu...)..umur baru 38 tapi dah macam mokcik umur 48 kahkahkah....
To Emak...Selamat Hari Emak....semoga Emak panjang umur...murah lagi rezeki..dikurniakan kesihatan yang baik sentiasa.....muahhhhh!!










Thursday, May 24, 2018

#GE14

Saya pun nak jugekkk hehehe...
Kitaorang hari mengundi tu pergi dalam pukul 11 lebih okeh...punyalah panas...
So mendapatkan beratur dengan bebudak tu pepanas tu...tu pun nasib baik 30 minit setel...syukurrr...
Kitaorang dua orang dapat saluran 4...sebatch gitthew.....
Yang best tu antara calon tempat kitaorang adalah DIVA AA..ko hado?heeee........







 Makcik is jakunss Uolls hahaha...
Ni masa on the way nak gi Dominos nih....sempat amik kat trafik lite...
Ni lantaklah apa orang nak cakap....hahahah..







Makin pekat okeh....
Ni kat dalam Dominos pulak hahaha...lantakkk.....







Macam inai celup dah rupanya kan?









Nak jugekkk...
Ni me paksarela OT amik gambar jari together-gather gitcheww....
Orang lain amik gini kan?so haruslah makcik tiruu....pengaruh media sosial betul hahaha....
OT haritu lagi semangat okeh..pukul 7.45 pagi dah gerak ke Cheras....
Tapi katanya beratur dah panjang okeh (ada OT sent pic kat me)..saluran pun banyakkkkk......
Lama jugaklah OT beratur...pukul 10.30 baru sampai rumah...ha kauuu.....









Lagi...
Ni OT yang amik pulak...tadi mula-mula OT gelakkan me sebab katanya tiru orang lain...hampehhhh betul makcik kantoi okeh hahahaha.....
See tangan me...tangan me lagi besar dari tangan OT ye....yang membezakan tangan kitaorang ni lelaki perempuan adalah kehalusan tangan je (nak bagitau kulit kitew halus lagi dari OT le ni hahahaha).......







Ni keesokkan harinya....
Cuti kan so tak tau nak gi mana or buat apa..so siang tu kerjanya bangun tidur bangun tidur jelah kitaorang....
Pastu dah malam-malam barulah nak gi Tesco....yang bestnya Tesco tak sesak hehehe..sukaaaa....
Ingatkan lepas dah beli barang-barang dapur tu nak gi makan kat tempat lain...tapi OT is tak tahan..katanya dah lapar...so terus OT ajak makan kat mamak TESCO tu....
Mula-mula ingatkan nak share je Mee Goreng tu..OT yang suggest okeh...tapi bila tengah order tu boleh pulak OT tanya me 14 kali cukup ke tak Mee Goreng je?hahaha...teruk tau...tadi kata makan untuk alas perut jek..ni tetiba kata tak cukup..so me pun orderlah Nasi Goreng....dah lama tak makan Nasi Goreng gini okeh...dulu masa praktikal Nasi Goreng macam nilah me makan seminggu 4 kali hahaha..mana tak 4 kali seminggu kalau tetiap hari makan Nasi Kandar kat mamak yang sama...dah bosan so tukar order pulak Goreng.....









Ni me terbeli okeh...
Balik dari Tesco tu niatnya nak gi KK Mart sebab nak beli ais batu...pastu me sajalah jenguk kat tempat meggi..sekali ada kauuu hahahaha...tapi me vongok gi beli satu jek...(niat memang nak rasa je).....so belilah satu.....
Tu RM3.90 satu bekas ni tau....
Kitaorang dah try dah...pedas ooo...me makan adalah 4 sudu...tak boleh nak go....pijau bibir okeh hahaha.....







Makcik kalau ada Kuah Kari haruslah buat Cekodok Tepung....
Sekarang makcik dah pandai buat okeh...dah tak kejung macam sebelum-sebelum nih....kiranya makcik dah pandai nak adjust air la ni tau....
Ni kan nak buat senang je tau...meh me tolong.....
Potong Bawang Besar halus-halus, potong Kentang dadu (me suka potong kasar-kasar biar masa makan tu rasa kentang tu), pastu kalau nak letak Ikan Bilis pun boleh..nak letak cili pun boleh...ikutlah....
Pastu amik Tepung gandum....ni pun ikut korang..nak tepung banyak letaklah lebih...tapi me selalunya tepung tu lebih sikit je dari bahan-bahan potong tadi....pastu letak garam dalam setengah sudu kecik.....pastu letak air....letak sikit-sikit je ye....
Pastu ada petua me baca/tengok kalau nak bagi cekodok lembut letak air panas....so me letak air panas..ni pun sikit je....bagi rata je dulu..then baru adjust kepekatan adunan tepung tu....
Nak tau dia ok bila tak kental sangat bila kita gaul tu ye....so tu dah kira oklah...(lupa nak amik gambar lee..nanti kalau ingat me tunjuk ye)....then bolehlah digoreng....
Masa nak goreng tu minyak bagi betul-betul panas tau...baru cantik je cekodok tu..takdelah serap minyak ke apa..cewahhhhhh...beria-ia makcik kau menerangkan resepi Cekodok Tepung ni kan...beria-ia jugaklah korang membacanya hahahaha.....
Eh tapi kan haritu Atie letak isi jagung sedapnyaaaaa (selalunya tak heran kan, kali tu makan dengan bersungguh-sungguh okeh sebab memang sedap betullll.......)


TAMAT





Monday, May 14, 2018

Bersanding: Family....

Hai semua....
Dah start kerja ke?me dah start dah...cuti dah takde...means dah tak cukup untuk rolling sampai hujung tahun gitu...so memang kena kerja jelah sampai raya nanti....
Tu pun nasib baiklah bulan April dah lepas...pastu Mei ni pulak rezeki kita semua dapat cuti panjang sampai 5 hari Alhamdulillah (merasa cuti panjang tak payah potong annual leave hihi)......so me nak tunggu raya nanti kiranya takdelah panjang sangat rasanya...legaa.....
Ok kalini nak share lagi pic-pic masa me sanding dulu..ni me kumpul gambar ahli keluar me dengan OT..mana-mana yang sempat jelah ye...tu pun payah nak pilih..gambar banyak tak ok...gambar banyak yang blur...kalau ok pulak kang ada mata yang terpejam tak pun kang ada pulak yang tengah tak ready..so ni jelah yang ada...(agak frust jugak sebab bukan dapat lagi peluang nak bersanding gini kan...?).....







Gambar memang me tak edit langsung ye..semua gambar-gambar yang me tempek kat sini adalah hasil dari official photog.....cuma macam biasa me letak watermark jelah....








Ana, me, Atie dan Anim...
Ni kan family me nak pakai color apa pun boleh tahan bercekau jugak ni ye haha....
Ni diaorang nak color pekat, me dengan Anim je kot yang lagi prefer color cair soft-soft gittu...tapi me macam eh takpelah ikut koranglah nak color apapun...dah elok-elok kang tanya lagi...pastu bercekau lagi..itu jelah ulang aliknya pun...last-last semua ok pulak color peach....










Tu pun Ana dengan emak color orange...tapi ok je kan..?takdelah pelik sangat pun.....









Ni kitaorang amik gambar mana yang sempat je ye...
Tapi nasib baiklah family me jenis laju je bertindak so banyaklah gambar haha...
Family OT pulak apa yang ada jelah...dengan adik beradik satu-satu family memang takde...satu family besar nasib baiklah ada.....







Syabeel...adoilaa..geram tengok Abeel masa nih...(eh masa sekarang pun geram je okeh...).....







Ni gambar dari side Abah....
Nasib baiklah diaorang nak..selalunya payah ooo.....







Kita free-style....!








Family kecik kitaorang pulak....
Atie tertutup mata...makcik pulak kemain sado badan haha...
Ni jelah yang paling OK..tak caya meh tengok semua pic-pic me yang ada nih...sedehh okehh.....







Free-style.......







Ni family side Emak....
Belah Emak ramai dah yang tua-tua takde...so ni sepupu jelah..tu pun tak ajak semua..yang mana paling rapat je Emak jemput.....
Side Emak kalau korang tengok average saiz adalah macam Emak je..memang boleh dikatakan diaorang semua sesaiz okeh...jangan belah Abah, majmuk betul saiznya kiki......







Ni dengan Emak, adik beradik dan anak-anak buah....
Tengoklah tu..kalau boleh semua nak kat Opah ye....tu Syabeel tu pun sama...tapi sebab Uncle yang dukung so dia diam...
Syabeel kan fav dia Uncle dengan Mak Ngah (Atie)...geram makcik okeh kenapa Abeel taknak favkan makcik...







Ni habis free-style ni haha......









Ni gambar kitaorang dengan anak-anak buah..eh sorang sesat..biras me hahaha....
Biras me pandai sebab bila tengok anak-anak buah kat atas pelamin laju je dia join...yang lain-lain taknak sapa suruh kan?rugilaaa haha.....







Side OT baju tema diaorang color Mustard....tudung pulak color dark grey.....








Comelllll haha....
Ni semua anak-anak buah ni kan fav diaorang is Acu....so makcik is ada sedikit jeles okeh.....
Eh makcik memang..dengan Minna (read: kucing) pun makcik is jelous okeh.....
Kalau dengan Minna me rasa nak je me tunjal beliau...gedixxx sangatttt......










Ni pulak family dua-dua side dari Emak dan Abah OT....
Connection dia macam mana ek...tak salah me (seingat me) Mak Incik (yang duduk belah kanan OT tu citer kat me, masa me dengan OT menjemput beliau...), Mak Incik kalau dengan Abah OT is pangkat anak saudara...pastu kat belah Emak OT pulak sepupu camtu so kiranya ada connection dari dua-dua belahlah kan......
Ni nasib baiklah dioarang yang susunkan so jadilah gini ye.....kalau tak memang takdelah gambar.....








Ni pun kalau tak diorang yang tadi tu panggil semua (side OT) amik gambar memang takdelah gambar okehhhh.....lagi sekali..nasib baik...hehe.....







Semangat semua hahaha....
Ada citer ni tau..nak tau masa bersanding ni makcik terperasan yang lady sebelah kanan atas tu (belah kiri kalau dalam gambar)..muka beliau sangatlah me familiar..macam pernah nampak okeh...then barulah me teringat...eh kan beliau tu pernah jadi pengacara Go Shop??sekali.betul ko....
Habis je majlis (adalah dalam sebulan lepas tu...sebab teringat) so google lagi...rajin kan makcik kau nih??google punya google...eh eh kemain lagi profile suami dia (suami beliau pangkat anak saudara OT) ....(korang googlelah sendirik boleh hahaha)...satu je me nak cakap...serius diorang ni sangatlah down to earth...(sebenarnya OT dah citer sebelum tu sekian-sekian tulah geng-geng dia masa kecik-kecik dan muda-muda dulu blablabla tapi makcik is tak amik port...so dah google barulah ha kauuuu...betullah tu OT cakap me ni kepala batu hahaha)......








Ni pic dengan family Acik Sarip me....







Acik Sarip dengan Acik Wawa...
Takde Acik Sarip tak kahwinlah kitaorang....eh betul...dia je yang last untuk wali....susah kalau nak cari susur galur yang lain......







Pic dengan Mak...
Ni jelah yang ada okeh...me terpaksa crop yang tepi tu ye sorry....
Ni pun nasib baik ada yang bawakkan Mak naik atas...kalau tak memang takdelah pic macam nih...
Ni pun (ada lagi pun) ni jelah pic yang elok sitki dan tak goyang..huwaaaaa....ko dah kenapa makin me belek gambar-gambar kahwin makin banyak yang blur (goyang)?..adoila....menyakitkan hati okeh...
Ni kan fyi bukan pic semua ye..ada lagi...tapi me tempek dulu mana yang sempat ye....jenuh nak pilih-pilih gambar okeh.....



Bersambung....




Monday, May 07, 2018

Abeel...



Koala bear makcik nih hihihi..
Geram rasa nak tunjalll!.....







Pandai buat muka seposen kan?









Tengok macam orang besar kan?padahal kecik je Abeel ni Uolls...bulan 8 karang baru masuk 2 tahun....
Eiiii serius gerammmm....!









Wednesday, May 02, 2018

Selamat Hari Jadi Abang..!

Semalam 1 haribulan Mei is harijadi OT kesayangan me....muahhh..i lahap you Abang...!!!...

Tetiap tahun 1 Mei haruslah satu donia cuti kan?ke tak?
Bila cuti taulah nak membuat surprise on that day adalah payah...kalau homemade or handmade memang tutuplah jawabnya....So apa-apa kalau paling takde pilihan pun kena beli awal tak pun beli yang readymadelah jawabnya...
Pastu me memang pening kepala nak bagi apa ye Uolls....
OT dahlah dari start lepas harijadi me (bulan Januari okeh) dia dah hint hint dok kira dah bulan berapa sekian-sekian harijadi dia hahaha over kan?
Tu belum lagi makin hari makin kemain lagi countdown aduilahhhhh.....
Bila macam tu haruslah makcik is very scary...nak bagi apalah ni hoiiii....tahun lepas dah bagi kek kecik dengan topi....tahun ni pulak?
So dalam pening-pening tu last minit (last minit means lagi sebulan nak birthday ye) me survey sikit kat IG....
Pastu ada jugak me DM or WA nak tau harga sekian-sekian, stok sekian-sekian....
Makcik is orang tak berduit (bukan yang hado hado ye..kalau yang hado hado dah ala-ala sugarmommy dah me bagi hadiah okeh hahaha).....
So dah habis survey dah habis pening last-last me belikan je OT drybag...(impian OT nih dari sebelum-sebelum ni lagi)....
Sebelum-sebelum ni lagi sebenarnya OT dah suruh me survey carikan drybag...tapi asyiklah takde stoklah apalah..sampailah dua-dua stop cari....lamaaa stop okeh...
Last-last takpe..meh makcik belikan satu je lah..buat hadiah besday hehehe....
Tapi hadiah birthday (drybag tulah pun), tak sempat tunggu 1 haribulan dah terkantoi hahahaha...masa beg tu sampai OT dah ternampak dah okeh....boleh pulak OT teka betul ayoyoyo..tak menjadik surprise makcik tauuuu....so kiranya jadi hadiah birthday in advance jelah....
Punyalah frust sebab kantoi..so me tak amik gambar beg tu okeh hahahaha....gerammmm....
Tapi takpe....untuk hari birthday me belikan jelah chocolate bouquet je dah....
Sebab bila me nak beli/tempah kek homemade pun tak dapat..frust makcik hokehhh sebab baker tak boleh amik order sebab dia ada kelas....
Nak beli yang readymade tunggu jelah 1 haribulan (memang jadi tak surpriselah kan...)....





Ucapan kat IG....
Bersemut ke Uolls?hahahaha...takdelah..biasa-biasa je ni tau......
Me ni kalau ikut hati dan jiwa memang lagi macam-macam nak cakap nak wish..tapi kat tangan hampeh tak keluar..makcik is tak kreatif....serius tak reti langsung nak project apa dari hati....
Tau tak yang ucapan atas ni yang happy birthday dengan I love you tu je me tulis dari hati ke IG..yang dua tiga empat patah dan ayat tu me carik kat Google okeh hahahaha....tapi betul...geram pulak napa kita tak reti nak tulis macam orang lain tu yang pandai bermadah helah bagai tu kan...makcik kalau paling kuat pun keluar perkataan RINDU...I LOVE YOU dengan Orang sayang Abang je..ni pun dah habis merangkumi pun ye....adoilaaaa....






Kisahnya...malam tu selepas midnite tepat-tepat pada 12.01 am..me wish Happy Birthday kat OT....
Dahlah sebelum tu me ngantuk nak matik ye....pukul 9.30 pm me dah tidur kat sofa...sambil OT tengok TV me tidur....tapi me siap set alarm lagi tau, punyalah takut terlepas tepat pukul 12 malam tu......
Pastu boleh pulak masa alarm HP tu berbunyi (me set pukul 11.55 pm), OT gi jenguk HP me tu...adoilaaaa..boleh tak jangan gedeban sangat Abang??
Pastu nak taknak me bangun buat-buat ala-ala takde apa-apa gitu hahahah......then tunggu pukul 12.01 a.m. tu....then bila tepat 12.01 a.m. (giler habis alert tengok jam okeh hahahaha) terus Iolls nyanyi-nyanyi wish....konon konon takde apa-apalah okeh...just nyanyi-nyanyi sikit then wish.....
Tapi me pandai sikit tauuuuu....dah wish tu me kata nak gi toiletlah nak gi kencing kejablah.......
Me tak gi pun toilet tau...me masuk bilik Emak then terus amik choco bouquet ni then bawak keluar then nyanyi lagi sekaliiiii...
Hahahaha..nasib baik yang ni tak kantoi okeh.....kalau kantoi jugak me taknak dah buat surprise lagik yee....
Ingat tak tahun lepas me nak surprise OT pun tak jadik?sakit jiwa okeh...plan seminggu beria-ria bila tiba hari kejadian asyiklah tak lepas nak surprise..kena banyak berguru lagilah jawabnya hahahaha.....
Ni OT is gedik..me ajak amik gambar dengan choco bouquet ni dia kata dia tak suka amik gambar....ek eleee....iya-iya je kan tak suka amik gambar..nyampasssss.......










Comel je kan?
Ni me suruh Atie yang orderkan....TQ Atie!
Makcik takut nak order sendiri sebab nanti me tau mesti me kantoi dengan OT..so makcik is serik makcik tukar sikit modus operandi dan nasib baik agak berjaya okeh hahahaha....
Apapun Happy Birthday to you Abang....!!...
Semoga Abang terus berjaya dalam hidup....Semoga Abang dimurahkan lagi Rezeki...
Semoga Abang dipanjangkan Umur....Semoga Abang selalu sihat...selalu kuat....
Semoga kita cepat-cepat dapat Zuriat yang sihat.....
Semoga Abang diredhai ALLAH...Semoga kita hingga ke Jannah....Amin....
Nak tau umur OT?cer teka......hehehe...takpelah tak payah teka....gedik sangat nak suruh teka-teka.....Umur OT dah 37 tahun ye....dah tuo dah kan?hahaha....tapi takpe..semoga kami berdua bahagia sampai ke Jannah...Aamin...
TQ korang wish and doakan kitaorang...TQ..Muahhh!.....







Thursday, April 19, 2018

Singgah Makan Nasi Lemak....

Ni hari Ahad 2 minggu lepas nih...
Hari  Ahad yang selepas hari Sabtu kitaorang ke Senandung Malam tu....
Petang tu first time OT join me gi hantar Anim kat Hentian Pekeliling....
Selama ni kan OT is kerja..so memang OT tak dapat join....so memang me dengan Emak je yang gi hantarkan Anim tu....
So petang tu pergi berempatlah kami...Emak kalau tak taknak ikut..tapi dah pujuk-pujuk dah ajak (siap Anim nak merajuk haha) barulah Emak nak join......
So dah hantar Anim tu OT kata jom gi Kampung Baru nak?eh ehhhh..haruslah nakkkkk.....
Bila tanya Emak pun makan kata ikutlah...hehe good...so terus ke Kampung Baru.....
Ingatkan OT nak bawak kitaorang makan kat manalah kan...rupa-rupanya gi makan Nasi Lemak...leeee....eh





Masa ni belum pukul 6.30 pun rasanya....orang pun ada dua meja je camtu...
So terus me dengan OT gi amik makanan.....
Amik makanan pun laju jek sebab kitaorang berdua je yang ada..pantas je dah dapa makan okeh hehe.....







Emak is nak Paru Sambal..so kita amikkan....
Pastu menyesali sebab keras oiii paru tu hahaha...
Me pulak macam biasalah haruslah nak Rendang Daging dengan Sambal extra.....
OT amik 7 bungkus Nasi Lemak ye...Emak is macam biasa makan sebungkus je...Me pulak dua....pastu yang lebihnya tu OT le pun...lapar lettew.......








Amik gambar Emak ni ginilah...suruh diam pun bergerak-gerak..adoilaaaa....







OT saya tu kemahin lagikkk tauuu siap ada lauk Ayam Goreng lagik....
Tu duduk kat situ sebab tempat tu sempit la pulak...berlaga siku pulak nanti dengan Emak...
Pastu lauk tak berapa habis...paru dengan kerang tu macam tak berusik huhu....
Me pulak masa mintak plastik nak tapau tu sempat beli Kentang sira tu sikit...sebab tadi masa mula-mula tu takde....sedap okeh buat kunyah depan tivi......
Lepas tu kitaorang hantar Emak balik rumah sebab kitaorang nak ke Ampang Point kejab...me nak beli seluar....ajak Emak 40 kali pun Emak taknak..eksen betul kannnn...mentang-mentanglah dah selalu gi Ampang Point....









Niat makcik ke Ampang Point tu nak cari seluar Jeans kat FOS...kat situ seluar jeans kan RM49 je kan...?agak murah sangatlah...
Tapi tulah..elok pulak lepas tu terbeli baju nih hihi....
Baju ni OT yang pilih okeh...siap merajuk lagi bila me taknak hahaha...
Makcik bukan apa cuma takut tak ok jek...nasib baiklah antara yang OT pilih yang ni paling me suka...selamatt....
Korang taulah kan masing-masing ada taste masing-masing kan?bila kena paksarela pakai beli yang tak berapa nak kena dengan taste kita tu kan kita tak berapa suka...
So ni nasib baiklah kena pulak ye...kalau tak mau lain kali me gi shopping apa-apa sorang-sorang je nanti-nanti haha....







Balik dah habis shopping tu terus kitaorang ke Ibrahim's Fatty Crab sebab OT nak gi amik oyster dia yang tak habis makan lagi tu...boleh pulak kan macam tu?haha.....
Kebetulan dah berhenti kerja kat situ ada lagi tinggal sekor (eh penjodoh bilangan tiram apa?)....
Rasa dia sedap ya ampun jugak ye...


TamaT....







LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...