Search This Blog

Showing posts with label Family. Show all posts
Showing posts with label Family. Show all posts

Monday, June 19, 2017

Buka Puasa dan Tengok Wayang hehe....


Onde-onde...
Sapa suka Onde-onde angkat tangan!......confirm me lah paling laju angkat tangan hihi....
Agak kegemaran jugak...tapi paling kegemaran kalau buat sendiri kat rumah la....
Ni Emak yang buat adunan...me tinggal nak letak Gula Melaka theh bulat-bulatkan pastu rebuskan pastu golekkan dalam kelapa parut jek.....
Kalini rebus lama sikit..sampai kaler agak pucat....pastu hasilnya memang marbelesss la kan hehehe...
Gigit je pop meletup air Gula Melaka hahahaha....pastu puas hati sebab Gula Melaka melimpah....






Ni Ramadhan ke 7 nih...
Berbuka dengan family Ana rasanya....eh yelah betullah dengan family Ana....
Haritu Emak masak Nasi Lemak dengan Rendang Ayam....pastu me requested Cucur Kucai....kecur liur tengok hoiii...huwaaaaa nanges sebab teringin tapi tak reti nak buat sendirik huhuhu.....









Onde-onde yang half way yours truly buat...
Cucurpuan Emak bancuhkan jugak, pastu half way makcik ko nih yang gorengkan pastu half way Ana yang gorengkan.....Ana goreng tak garing...so tak berapa best sangatlah pulak rasanya huhu.....kena repeat lagilah jawabnya nanti nih......








Tu Rendang Ayam Emak yang tetaplah marbeles....
Pastu ada kuah cucur tu....tapi Iolls baru perasan la, Iolls kan jarang betul makan cucur dengan kuah...suka makan macam gitu jek..menikmati rasa cucur ori kata orang......








Sambal Tumis Ikan Bilis pun Emak masak okeh....pun marbeles jugak....
Me mother kalau masak beria-ria okeh....malu betul apasal me ni tak reti sangat masak sesedap macam nih.....rugi ooooo.......









Okeh..ni tak senonoh sikit hehehe....
Ni hari Sabtu puasa ke 8 tu....siang-siang buta lepas Zohor me dengan Anim tengok movie....
Tapi bukanlah movie Baywatch nih...ayoyo....yang series duluuuu pun tak berapa suka nak tengok....inikan pulak movie...
Tapi kebetulan keluar je dari situ ternampak poster nih..nampak pulak Zac Efron hahahaha terus makcik mengedik suruh Anim amikkan gambar.....
Masa amikkan ni Anim malu okeh...tapi me paksarelakan saja...lantakkkkk.....
Kiraorang memang gi AEON AU2 tu semata-mata nak tengok movie je okeh....beli makanan mana yang teringin pastu balik....
Balik tu pulak kitaorang singgah tapau Ayam Golek/Pusing kat AU3...sekor harga tahun ni RM23....naik RM1 okeh......









Dah pesan siap-siap kat Emak tak payah masak...kitaorang beli je sikit-sikit apa yang nak makan....
Kebetulan Rendang Ayam pun ada lagi..cukuplah tu.....










Ni setengah ekor je...setengah lagi simpan dulu...kang keluarkan kering pulak...
Selalunya setengah ekor tu kitaorang bagi kat Acik rumah depan..tak pun bagi kat Atie...tapi kalini tak bagi sesapapun hahaha tamak okeh...
Tapi nasib baik Anim makan licin...(kesian dia teringin dari awal puasa lagi).....
Tapi tulah..malangnya (agak malanglah sebenarnya) sebab kitorang rasa kitaorang dapat ayam semalam punya le.....
Sebab apa me cakap camtu...?sebabnya masa pakcik tu potong-potong ayam tu (me memang tercongok depan pakcik tu), masa dia potong sekor tu kemain terpercik-percik air ayam tu...kemain moist okeh...
Pastu pakcik tu potong sekor lagi....tapi apasal macam kejung jek??...
Pastu sekor lagi eh eh eh moist jek balik...
Sekaliiiii....yang kitaoarang dapat yang kejung tu okeh huwaaaaa......terus Anim sampai sekarang tak mintak lagi dah ayam golek...frust betul dia huhuhu.....
Anim memang suka sangat..eh me pun.....kitaorang kalau beli bukan makan dengan nasik pun...makan ratah gitu jek....
Macam me me suka dengan sos yang orang jual tu bagi...tapi kalau Anim dia makan dengan sos cili jek......Emak?oh mak dia rasa cuit sikit jek....tangki kecik kan......











Kuih jiran me bagi lagi....alhamdullilah.....









Ada jugak Takoyaki.....
Beli dua kotak jek...jadilah.....
Sushi pun ada me beli 3 ketul....tapi tu kena makan kemudian-kemudianlah....









Ni buka puasa hari yang ke 9....
Ikan Siakap tu kebetulan murah..so Emak beli....pastu hantar kat Siam bawakla kan hehehe...
Sup Kosong tu me saja suruh Anim mintak....
Goreng Pisang pucat tu me yang goreng...hampeh tak best hahaha.....
Pastu Mee Goreng Basah tu pulak me gorengkan...tapi kembang semangkuk kan?huduh naw2........








Ni Isnin puasa hari ke 10....
Puasa-puasa tapi tengok wayang lagi?..korang boleh?huhuuu.....
Ni kan bila keluar-kekuar dari wayang nampak pulak ni.....sekali OT kata meh dia amikkan gambar....hamboiiii..jangan diajaklah kan....haruslah Iolls tadahkan muka hihihi.....so inilah hasilnya.....
Bolehlah untuk makcik-makcik umur cam gini kan....?
Kawan Iolls Muzie cakap Iolls tinggi..and dia tinggi sikit je dari Minion tu hahahaha.......takde maknanya...tu kasut getah tu yang bagi tinggi laaa...kalau tak takdela setinggi ini.....
Pastu korang rasa ukuran ni betul ke tak ek?tah iya tak tidak kan......
Eh baju ni me beli dari Poplook....hijau lagik..Hijau mata hitamku....
Suka beli Poplook secara online sebab senang nak tengok harga dan saiz....kalau kat butik diaorang kat The Curve tu serabut okeh (me lah..orang lain me tak tau)....kalau online nampak je new arrivals terus me tengok harga..kalau ok (murah bagi me lah) terus tengok cutting...kalau ok cutting terus tengok saiz...kalau ok saiz baru order....tau-tau esok dah sampai rumah hehe......
Buat masa ni beli dah banyak kali kat Poplook memang me takde apa-apa nak komplen....servis diaorang memang cepat okeh...arini order confirm esok sampai....jaranglah lambat sangat pun.....pastu kain dia kalau chiffon memang berkualiti....sedap pakai okeh..me peminat blaus chiffon tau....so memang cari kat Poplook.com jek lah kan.....tempat lain tak confident lagi..lagipun susah nak cari jenis chiffon-chiffon nih......









Ni hari puasa ke 11...
Emak tak sihat lagi..so me malas nak masak....tak tau nak masak sebenarnya...so ke bazar dengan Anim.....








Popia ni RM4 rasanya...eh tahla tak ingat....
Punyalah cari dari hari pertama....awal dua hari tu memang me gi bazar kan...?tak jumpa okeh...
Sekali pergi kalini ada pulak aitttt....teruslah beli sebab me dengan Emak suka Popiah basah nih.....
Tapi kecewa..sebab kering sangat okeh...pastu inti dia macam kekurang sesuatu...sos pun tak berapa sedap...huwaaa...last last terbengkalai dua ketul huhu......rugi la....








Murtabak...all time fav nih...
Tak menyesal langsung beli kat pakcik tu...
RM5 untuk dua keping pakcik tu jual....dahlah tebal jugak, pastu murah kan...semoga murah rezeki pakcikk.......
Ni kalau makan bertiga me potong 4 je macam nih....bila cepat sikit habis kan hhihihi......










Eh ada jugak Roti John....ni Anim nak...so belikan....
Me tak berapa sukalah Roti John..jarang me makan..tapi kalau teringin sangat je me makan okeh...
Ni pun me tak makan....tahla tak teringin pulak masa tu..tapi bila tengok ni dah kenapa ngences pulak?hahahaha











Ni Ramadhan ke 13....
Mak masakkan Ikan Selar ek? masak Cili Padi nih.....
Me kan tak berapa suka ikan nih...sebab keras kan...?ke perasaan me je macam tu?







Huduhnya la rupa Kew Teow Goreng yang me masak nih hahaha......
Emak petang tu dah siapkan semua..tapi bila time nak goreng tu Emak rasa tak ok, so me lah yang take over nya....
So masaklah me dengan koyanya eh....
Sekali bila dah siap haa kau apasallah huduh gini nih ?hahahah.....
Dahlah huduh..rasa pun kureng huwahahahaha......
Me kan taktaulah napa kalau goreng-goreng mee ke mihun ke mesti me failed..adoilah....tah apa yang terlebih or terkurang tah.....









Simple jek sebab berbuka bertiga kan...?
Ni pun dah habis kenyang sangat-sangat dah nih.....








Wednesday, June 14, 2017

Buka Puasa Hari Ke-2, 5 dan 6....



Berbuka hari ke-2...
Hari kedua berbuka bertiga jek....
Mak pulak tak sihat...me pulak malas nak masak hahaha so kita ke bazar....
Mak nak Yong Tau Foo dengan air Mangga.....
Anim dengan me pulak tapau Nasi Lemak berlauk.....
Pastu beli jugak murtabak (dah kira wajib ni kalau gi bazar).....
Pastu dapat pulak Roti Jala, Popia Sira dengan Bubur Lambuk...rezeki...alhamdullilah.....






Ni hari ke 5....31hb Mei....Birthday Ana...so me ajak semua berbuka kat rumah emak.....
Ni sebab ramai me buatlah air bandung ni sebekas okeh....pastu tak habis ayoyoooo.....
Tipulah tak sedap..sedap okeh..secukup rasa....tak puas hati betul napa tak habis hahahaha...
Pastu dah malam tu dok fikir-fikir takkanlah nak buang??..sayangnya.....
Last dapat idea...me eskrim Malaysiakan air bandung tu hihihihi.....kan tak membazir jadiknya kan...?
Kebetulan okeh memang ada plastik eskrim tu....gatal me beli sebelum puasa haritu.....








Sebab semua ada so gigihlah keluarkan kerusi letak dalam bilik...so lapang sikit....
Rumah kecik Uolls....kalau duduk 3-4 orang okehlah lagi...duduk lebih memang bertemu vontotlah jawabnya.....
Haritu Ana nak Mee Kari..so Emak masakkan Mee Kari untuk birthday girl....
Pastu Emak masak jugak Gulai Ketam, Ikan Goreng dengan Sardin Rolls..
Tembikai tu Emak beli........
Murtabak pulak Ana belikan....









Happy Birthday Ana!!....
Tu si kenit tu kemain macam reti jek..kepohhhh.....geram makcik tengok!.......







Tengoklah tu hihihihi.....











Hari ke-6...
Berbuka berdua jek dengan Emak...
Anim buka dengan colleagues dia...
Berbuka berdua baru makan kat atas.....
Sebab Emak tak berapa sihat so me belikan jek.....
Ni pun nasib baik Ana naik dengan me balik kerja tu..so bolehlah ngajak dia ke bazar kejab.....





Rendang Daging...RM4 seketul....
Bagus jugak cara orang ni jual....seketul dia kira RM4...bila kita nak dia amik seketul besar tu then dia gunting-gunting jadi kecik....
Harga pun murah kan?banyak jugak kan untuk RM4...?






Karipap frozen ni bukan yang me buat....Atie belikan.....
Pastu ada jugak Sardin Rolls dengan Sosej Rolls........
Emak tak sihat, so dia  yang goengkan, pastu goreng tak letak telur....tu yang togel tu hihihi....
Emak mana boleh tengok meja kosong (sapa yang jawa tah ni?), tu yang dia goreng...pastu takde sapa makan pun...boleh??gatal tak boleh duduk diam ginilah.....







Tembikai ada lebih lagi...so me potongkan....
Me yang potong me yang makan hahaha....
Emak reti beli jek...makannya tidak.....






Lama sangat teringin nak makan Ayam Percik...
So nampak ada yang jual tu yang laju beli.....ni sekeping ni RM8 okeh.....halus jek....
Pastu kuah cair huwaaaa......
Tapi nasib baik berasalah jugak.....
Lepas ni nak try buat sendirik lah...Atie cakap senang je nak buat...guna pemanggang ajaib tu cepat je siap.......







Murtabak....
Sedap nih...beli kat Ampang Jaya.....(samalah semua-semua kat atas tu pun).........
Tau tak, masa beli tu kitaorang order macam biasa, pastu bila dapat tu kan orang tu lipat kertas coklat tu macam takde tangan okeh...terkulai-kulai kertas coklat tu terbukak..adoilaaa....dah kenapa ko lipat camtu?...(ni bukan terbukak sikit okeh....ni terbukak baik tak payah balut kaedahnya).....terkial-kiallah me membetulkan....
Pelik sangat....padahal yang ada masa tu Ana dengan Me je pun..hohohohoo.....
Kenapa ek macam pelik-peliklah orang yang menjual sekarang ni kan?
Aritu masa kat kampung Azrul, Ana kena hanjing dek orang jual burger....(ni kalau citer memang habislah puasa makcik oiii)...kalini peel macam gini pulak.....korang dah kenapa?teruja jumpa makcik ke?hahahaha......









Air Mangga untuk Emak....








Air Asam Boi untuk makcik....
Bagus pakcik yang jual air ni tau...Ana try mintak RM2...dapat okeh....TQ pakcik!........










Ni dah malam-malam...lapar kudapan okeh...
So potong tomato cherry, pastu kupas limau...then tabur garam sikit pastu serbuk asam boy banyak-banyak..setel hehehe......










Tuesday, June 06, 2017

Ramadhan Hari Pertama....

Kalini me nak citer pasal hari pertama puasa tahun nih.....
Kebetulan....kebetulan first day of puasa haritu birthday Azrul..pastu 31hb pulak birthday Ana...
Atas suggestions so kita buat berbuka+sambut birthday+in-advanced birthday je haritu.....
So kita buat sekaligus, senang...tak payah nak buat banyak-banyak kali hehe.......





Ni sahur hari pertama....
Namapun mamai kan sebab first day kena bangun makan pepagi buta...tu yang main placing je ayam tu terbalik macam gitu......
Tapi tulah, macam ajaib pulak mamai-mamai tu sempat amik gambar lagi hehe......






Sekarang kan dah viral kat FB pasal kurma berbubuklah, kurma pijak la kan.....so makcik pun terpengaruhhhh....jadinya tabiat yang baru bila nak makan dok kopek dulu tengok dalam isi dia camne (bagus jugak kan?kalau tak main telan jelah)....
Alhamdullilah dah makan sampai ke hari ni pun dalam kurma yang me beli tu masih lagi suci dan murni hihihi...
Rumah kitaorang ni kan jenisnya suka kurma jenis kering camni okeh...jenis yang agak muda....kalau yang basah-basah or yang masak sangat tu tak berapa boleh jalan.....
Ni me beli jenama Sunsweet...dah bertahun dah beli brand yang nih....kebetulan masa mula-mula dulu dia je yang jual kurma jenis yang bertangkai..tu yang beli...so sticklah membeli brand ni sampailah sekarang.......
Tau pasal kurma bertangkai ni sebab Emak me pernah dapat dari siapatah...so tu yang usaha jugak carik...tapi masa tu takde okeh...sekarang jangan cakaplah kan?macam-macam pesen dah ada....








Petangnya....
Petang tu haruslah tak masak hehehe....so ke bazar ramadhan....
Tapi ke bazar pun bukanlah beli apapun....just nak beli murtabak jek...
Tu pun terbeli air mangga dengan kuih Akok...kalau dah namanya ke bazar kan, manalah boleh menahan......







Haruslah makcik nak jugak.....
Ni kat bazar ramadhan Bandar Baru Ampang....
Sebelum tu kitaorang dah ke Ampang Point....beli kek dulu....pastu baru ke bazar...
Lupa pulak, berbuka nanti buat kat rumah Atie......








Sampai-sampai kelam kabut sebab dah nak pukul 7.10 camtu....
Jem oiiii...ingatkan hari pertama puasa orang semua lek-lek tak kuar rumah (sebab hujan pun iya)..sekali tak ye....jem sana sini.....kitaorang kuar rumah pukul 5 suku okeh tadi tu....
Ni kelam kabut sebab lambat pun iya...pastu kelam kabut jugak sebab apapun tak ready huwaaaa...
So bertungkus lumuslah me, Anim dengan Mak dok siapkan.....







Nasib baik ada Syabeel hihi.....
Geram nihhhh!...
Makcik kalau baby macam gini memang geram rasa nak kunyah-kunyah jek...nasib baiklah tak boleh kunyah kan?kalau takkk.......






Gambar gegar pun tetap nak letak, lantakkkk hahaha....
Ni checky jugak nih....badan je kering tapi apa orang makan semua nak....






Lupa pulak, haritu kitaorang tempah shellout.....
Saja tempah untuk 3-4 orang makan....
Atie pulak dia masakkan Ayam Goreng dengan Tomyam Ayam......








Mula-mula letak bekas macam tu jek...sekali Azrul kata napa tak tuang?hehehehe ingatkan tak reti nak makan macam tu kan....tu yang tak tuang......








Sekali kauu kauuu.........








Anim bagus...dia ok jek joint gitu...ingatkan tak reti nak makan style nasik Ambeng kan.....
Tu masa me amik gambar ni rupa-rupanya Syabeel tengah dok nak makan tisu tu...adoila adikk......
Emak pulak memang tak makan seafood ye...alergik...so memang dia takkan joint la.....







Makcik ko pulak mula-mula segan (kahkah)..sekali joint jugak hihihi....
Abang Imraan orang ajak makan sekali taknak pulak......






Agak licin hihihi....
Sedap okeh.....serius tak tipu...secukup rasa rasa dia.....boleh repeat lagi..In sha Allah....
Ni untuk 3-4 orang makan ni harganya RM70..campur RM10 kos penghantaran....ok sangat-sangat sebab memang cukup untuk makan 4 orang.....
Ni pun tak habis licin okeh...sebabnya yang reti makan adalah Azrul..orang lain terkulat-kulat nak menghabiskannya.....
Atie dia takde mood nak makan sebab dah penat masak kot hehe.....Ana pulak memang tak berapa suka makan seafood..so just nice lah untuk 3-4 orang makan nih....







Abang baru nak bukak hadiah dia dapat....
Alhamdullilah tak sangka Abang Imraan ada bakat mewarna..siap dapat nombor satu lagi masa program kat sekolah dia haritu....








Ok, dah setel semua dah santai-santai kita potong pulak kek.....
Kek ni tak masukkan kat dalam peti ais so dah benyot dah jadiknya......
Ni beli kek baru kat SR, Boston apatah namanya...ada rasa oren kat dalam tu....rasa dia jadi macam rasa makan Kendos ada perasa oren tu....(sapa suka makan Kendos angkat tangan!!makcik suka okeh...tapi dulu la hehe).........





Atie and family.........






Ana and family.....


Dah potong-potong kek pastu makan kek kejab, then acara membahagikan kek, pastu balik.....
Alhamdullilah first day of puasa dapat berkumpul satu family...syukur sangat-sangat.....






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...