Showing posts with label tiramisu Melayu. Show all posts
Showing posts with label tiramisu Melayu. Show all posts

Saturday, October 09, 2010

Tiramisu Melayu....^_^

Haritu me ada try buat Tiramisu...
Tapi otter sikit resepi tak guna kek span atau sponge finger tukar guna biskut meri perisa coklat sudah...tu yang dapat nama Tiramisu Melayu tu..hehehheh
Rasanya.?..dah tentulah yummy dan very cheesy...mula-mula makan macam tak best, tapi lepas tu asyik rasa nak makan lagi dan lagi..hehehhehe
Cuma terkilan sikit, dok pukul cream cheese tu punyalah berejam, tapi tak kembang-kembang tak mau jadi gebu..why??why??tell me why??...duhduhhhh..
So, rupa Tiramisu saya takdelah rupa gebus macam orang lain punya yea...huhuhu...

Test letak watermark secara manual..huhuhuhu

Resepinya amik dari myresipi.com..
Penyumbang resepi adalah Umie_E...Tq Myresepi, tq Umie_E...lain kali kena buat lagi nih...^_^


Resepi asal adalah seperti berikut:

Tiramisu simple

Tiramisu





Bahan-bahan ( 8 orang atau lebih )

  • 1 biji sponge kek atau apa2 kek
  • 250ml whipping cream
  • 200ml cream cheese
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
  • 1 sudu makan serbuk nescafe
  • serbuk koko untuk hiasan

Cara-cara

  1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
  2. Satukan gula, cheese dan cream
  3.  Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
  4. Potong kek pada 3 bahagian
  5. Susun 1 bahagian dalam bekas
  6. Tuangkan 1/3 bahagian bancuhan nescafe ke atas kek
  7. Sapu 1/3 bahagian adunan cream+cheese tadi atas kek
  8.  Susun lagi bahagian yang selebihnya
  9. Ulang sampai habis kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar...
  10.  Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya...

Klik sini untuk tengok testimonial orang lain:  http://www.myresipi.com/top/detail/736


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...