Search This Blog

Friday, February 27, 2015

Daging Masak Black Pepper..


Daging Masak Black Pepper

Bahan-Bahan:
500 gram Daging (lebih or kurang ikut suka)
3-4 biji Bawang Kecil
2 ulas Bawang Putih
1 cm Halia
2 Sudu Besar Lada Hitam (yang dah ditumbuk)
Sebiji Cili Merah dan Sebiji Cili Hijau
3 Sudu Besar Sos Tiram
1 Sudu Besar Kicap Manis
1 Sudu Besar Tepung Jagung (dibancuh dengan sedikit air)
Daun Bawang 
Garam dan Gula
**Kentang (digoreng terlebih dulu) untuk tambah lauk..

Cara-Caranya:
1-Rebus Daging sampai empuk (air jangan buang tau)
2-Tumbuk lumat bawang merah, bawah putih dan Halia.
3-Tumis bahan-bahan yang dah ditumbuk halus sampai wangi. Then masukkan lada hitam. Kacau rata.
4-Masukkan daging (daging je, air tunggu dulu), kacau rata.
5-Masukkan Sos Tiram dan Kicap cair, gula dan garam serta cili merah dan hijau.
6-Masukkan air daging tadi, biarkan bagi kering sikit then masukkan tepung jagung yang dah siap bancuh tadi.
7-Kacau sampai pekat dan letakkan daun bawang dan kentang goreng (kalau nak) dan kacau bagi rata. Siap!!



Senang kan....?kikiki...tu yang rajin sangattt me 40 kali asyik nak buat resepi nih jer...
Try test tau...simple yet sedap....






Monday, February 23, 2015

Surau Kot....

Hati terbakooo...
Mau tak terbako kalau dah banyakk kaliiii sangatttt masuk-masuk je surau denggggg!!!ni surau ke apa nih?dah rupa macam angker okehhh....
Ye...ni me citer pasal surau okeh S.U.R.A.U....
Surau depan pintu opis ni hah.....

Yang berbulunya...
Nak kata bebudak tak baligh yang guna..nehiiiiii!!
Yang guna tu confirm ongtua pelbagai umur dan umur dah nak menapous pun...see dah guna ayat kuangajar dah nih...

Hari dulu-dulu-dulu bila masuk tengok-tengok dah berkisai-kisai segala sejadah...
Hari dulu-dulu bila masuk dah berkisai-kisai pulak segala telekong segala...
Hari lain pulak kang, berkisai-kisai tisu dari yang renyuk sampailah yang bersepai-sepai....sendiri punya sendiri buang lah haiii...
Tu belum campur kang sampah kecik-kecik masing-masing punya tak reti nak buang dalam tong sampah....

Nak bersangka baik..eh memang dah lama dah bersangka baikkkkk...
Tapi kalau dah dari masa ke semasa asyiklah berkisai-kisai semua benda tak reti nak susun balik..dah pehal pulak kannnn????

Me ni bukanlah rajin mengemas pun orangnya...tapi kalau dah guna barang orang lain, lagi-lagilah barang-barang awam selagi mau tu nak simpan lepas guna tu sebaik-baiknya.....
Dahlah pinjam kan, takkanlah tak reti-reti nak pulang balik elok-elok...
Kalau iya pun asalnya barang tu dapat kat kita dah berkisai-kisai takkanlah tak boleh dah guna tu lipat/gantung/simpan elok-elok....adoiihaiiii...benda macam ni pun nak ajar ke...???
Yang kaki sepah macam me ni (kat rumahlah kan) pun reti woiiii...dah pakai simpan balik elok-elok....
Takkanlah memasing yang dah tua, ada pangkat besar-besar, belajar bijak pandai, sijil bergulong-gulong tapi tak reti??

Ni me cakap bukan main suka suki ye....tapi percayalah yang guna surau depan pintu opis ni bukan calang-calang orang-orangnya ye...
Surau kotttttt.....keji sangatlah...







Wednesday, February 18, 2015

Makanan lagi....

Dah tak tau nak blog pasal apa, so kita kumpul gambar makanan then buat entri...wiiiiiiiiiiiiiii...hihihiihi...



First time me try order Mee Hailam kat kantin/cafe opis....
Rasanya bolehlah..yang ni kira yang first time, pastu last week ada lagi sekali me order...tapi rasa kali kedua lain pulak dah...bolehhhh??
Yang atas ni rasa macam ada kacang-kacang sikit, sedaplah jugak...then yang minggu lepas tu rasa plain jek....isi pun tak semeriah yang kali pertama nih.....huhuhuk...why oh why??



Yang first time me beli ni kuah dia melimpah ruah tau....banyak sampai tak lalu me nak habiskan...
I is kan hantu kuah, patutnya no problem nak habiskan kuah-kuah semua nih, tapi ni sebab memang banyakkkk sangat tu yang tak boleh habis.....eh betul okehhh..tak tifuuu, banyakkk gilerr....dah tuang penuh bekas macam kat atas tu tapi still ada lagi setengah plastik macam kat atas nih....




Sehari sebelum cuti panjang Hari Wilayah haritu Dik Nor bagi me Puding tofu nih...alololo.....terharu okeh...
Dahlah tu dia bagi banyak, sebekas besarrrr...suka sangat!!TQ Dik Nor!!
Korang jangan terkejut ye, I is memang kalau benda-benda fragile memang selamba jek letak kat atas lantai kereta....lantaklah nak kata tempat kaki ke apa...kereta me ni bukan ada penumpang pun....jarang-jarang sangat ada...so suci dan murni okehhh.....




Nak tunjuk, tapi lupa nak bukak tutup bekas tu..hahahaha....so imagine jelah camne rupanya ye.....
Sedap okeh puding tofu nih....i like!!makan time panas huiii sampai pejam-pejam mata makan tau....hehehhehe......


Pizza Hut kan tengah buat promotion giler-giler sekarang ni....
Pizza yang saiz kecik tu harga RM5, yang sedang harga RM10, yang besar RM15...tapi kena take-awaylah.....campur tax pun tak mahal ok...korang trylah...nak tau ada ke tak promotion tu korang check je kat website dia..kalau ada gambar piza saiz kecik harga RM5 tu, ha tulah dia promotionnya.....
Termasuk yang ni dah dua kali kitaorang beli tau....yang ni dua large..baru RM31.80....puas hati makan..eh tak berapa puas sebenarnya, sebab apasal pizza sekarang saiznya macam dah kecik???
Eh betul tau...kalau beli yang sedang pun, eh apasal kecik je nih??pastu kalau beli yang besar eh apasal macam yang saiz sedang jekkk?gitu.....
Tapi takpelah, kalau dah promotion ni belasah jelah..bukan senang nak makan pizza murah kan...kikikiki...



Hari Ahad kalau tak salah...tapi hari Ahad yang lepas-lepas lah.....
Disebabkan dah lama tak makan daging yang dimasak sendiri so terus je nak masak lauk daging....
Daging ni baru je dibeli pagi tu kat Pasar Tani...mahal hoiii harga daging sekarang...macam nak menangis jek dengar (pelik sebab bukan patutnya harga lagi turun ke??).....
Ni second time buat daging masak black pepper...sedap hoiiii (terpaksa puji diri sendiri hahahaha)...betul...sejak ikut resepi Ema ni memang sedapnya.....
Selama ni kalau buat Daging black pepper tah apa-apa tah rasanya (tak tentu arah okeh), tapi sejak tanya Ema camne (dulu dia pernah masakkan untuk kitaorang, sedap bakk hanggg), so tu yang laju je tanya dia....
Resepi nanti me buat entri lain ek...tak caya korang try..memang lazattt ok....cuma kali ni my bad sebab terkurang letak black pepper dengan garam, kalau tak sure lagi lahzattt.....





Mee Goreng Basah...still lagi ikut cara dan resepi Mijon.....
Tak pernah fail sedap jugak (ewahhh pujik dirik sendirik lagiikkkkkk puiiiii)...eh betul...sejak me ikut resepi dan style Mijon ni memang jarangg giler tak sedap tau....kalau tak sedap pun sebab me lah, malas nak tunggu lama, belum pekat lagi dah tutup api..kihkihkih....tak pun sebeb barang kurang....
Kalau yang ni korang nak resepi cari je kat dalam blog me ni belah kanan nun...trylah...for sure korang tak menyesal punya.....



Ni kirim kat opismate Ana...elok Ana datang rumah, kawan dia pulak kat Langkawi, hasil kecekkan terus dapat order..hihihihi...
Baik oo kawan dia....Ana cakap nanti banyak tau awak, takpe ke...?dia cakap takpe....dia belikan...ewahhhh...terus laju-laju order tiga packs terus...kikikiki...
Tu pun tabahkan hati ye, kalau ikut napsu memang order lagi, tapi sebab kesian kat kawan Ana yang kena guna duit dia dulu then nanti susah nak bawak balik so terpaksa bertabah lidah nak order....
Apapun TQVM kawan Ana (sambil lambai-lambai depan skin...kihkihkih).....



Ni Emaklah yang masak...Rendang Ayam...
Kitaorang ni memang pengemar Ayam, so ayam tetiap hari pun no hal....
Ni pun sebab dah tak tau nak masak apa Emak masakkan rendang terus....nomnomnom...TQ Emakkk!!



Ni minggu lepas lah kot....Lompat Tikam yeay!!....
Sedap..delicious...marbelessss!!hamboihhhh....minus yang hijau tu terlembek sikit...tukang kacau tak sanggup nak kacau lama..so hasilnya bila dah sejuk pun benda tu tak berapa nak firm....adoiiiiii....sorrylah mother...next time I kerja kuat lagi yek, lantaklah tangan sebelah je yang sado..huhuhu...



Iklan kejab...
Adik Umaar...hehehheehe...
Dia nih suka pakai tudung dengan scarf okeh...ayooo kecelaruan identitilah ko ni dikkk.....




Sambung balik....
Ni sengkuang ni dah lama tak makan gini...sedap gilerrrrr!!...
Ni kuah dan kacang Mijon bagi...aduhhhh..thanks Mijon..sedapnyerrrr...cuma kacang dah sedikit hapak...dussshhh sempat ko kan..??
Tapi serius, memang sedap...kegemaran di waktu kecik dulu-dulu...memang kuah merah pilihan hati...ni kalau dapat kat me sebijik besar sengkuang tu pun boleh me ngap bagi habis...lagi-lagi kalau ada kacang tu...uiiiiii...ngap-ngap-ngap tau-tau dah kembang perut sebab air sengkuang dah penuh...hahahaha....



Ni hari Sabtu...Abam Sado sorang nih datang rumah.....
Badan tebal ni tau, pastu kerasnya haiiii...sado sangat!hihihi
Syaqeer hari Ahad haritu masuk 4 bulan...cepat je dah 4 bulan...nanti kejab-kejab lagi dah setahun..huwaaaa...bila dah setahun tak best dah..tak ada bau baby....
Syaqeer ni muka selalu tu memang macam guru besar okeh, serius jek, tapi kalau nangis aduiiiiii kuat giler ko...pastu paling lawak kalau gelak macam orang tua...hahaha...comel!!



Garratt Popcorn...
Lama teringin nak makan lagi, tapi sapalah rajin benar nak ke KLCC tu kan....
So alang-alang Ana ada kerja kat area KLCC terus dia tanya nak kirim apa?amboiii, berani tanya me kan??hihihihi...
So haruslah laju je dalam kepala nak popcornnnn!!!...
Tamak pulak tu, nak yang large terus....taknak perasa yang bukan-bukan or hebat-hebat..nak yang Caramel Crips je dah......
Ni yang saiz large tak silap me RM24...tapi pelik, apasal packaging dia lain??dulu guna kertas nipis je pastu besoooo je kertas tu...ni apasal macam paper beg for premium jek????rugiii ooooo...kecikkkkk!!!....



Dan percayalah, walaupun mahal tapi tak rugi duit okeh....
Sedap sangat sangat sangat dan gula pun naik melambung-lambunglah jawabnya.....
Memang sedap, lemak manis masin semualah....
Caramel tu rasa pahit-pahit sikit, tapi lemaknya haii...memang sedaplah...
Dan yang paling penting beli dari hari Sabtu, sampai hari ni tak habis-habis..hahahaha...manis oooo, makan sikit dah puas...tapi sedap punya pasal makan sehari sekali mesti nak rasa.....
Pastu popcorn dia walaupun tak simpan dalam bekas kedap udara still sedap dan tak lemau...ni me makan ok lagi tau, cuma yang tak bersalut caramel tu dah lemaulah...tu pun sikittt sangat yang tak bersalut pun....
Korang kalau ada peluang test tau...sedapppp....



Mee Goreng Mamak....
Ni lunch semalam..beli masih lagi di kantin/cafe opis....
Mee Goreng biasa me tak berapa in sangat...so order Mee Goreng Mamak...oklah sedap....I suka sebab rasa dia memang sedap..walaupun takdelah berapa mamak sangat pun...kikiki...
Pastu syok sikit kalau order yang mamak ni sebab nanti ada tauhu sekali...so puas hati lebih sikit...hehehehe....







Thursday, February 12, 2015

Me...


  • Me tak pandai masuk side parking dan tak pandai buat reverse parking....hambekk!!lesen dapat tahun 2007, dah 8 tahun, bawak kereta pun dah masuk 8 tahun tapi sampai sekarang harooom tak reti dua-dua tu...Kiranya kalau suruh me drive ke depan memang hebat sangat dah.....tapi kalau suruh side parking, mau ulang alik kuar masuk kuar masuk kereta tapi makin lama makin terkeluar..hahaha!!..kalau reverse lagi langsung tak boleh harap....reverse keluar parking okey lagi (tu pun kalau boleh space nak besarrrr baru mau), tapi kalau kena reverse sebab nak  masuk parking memang tak boleh!!...

  • Drive malam-malam pun tak berapa boleh..sebab me ni ada rabun ayam....kalau tempat gelap memang kena tunggu 3-4 minit kang baru nampak....tu kalau tempat gelap..tapi kalau drive pulak kena ada pencahayaan lampu yang kuat baru boleh bawak....contohnya, kalau malam-malam lalu highway DUKE memang me suka, sebab jalan kat situ terang benderang...tapi kalau suruh jalan area jalan kampung, memang me surender awal-awal la...sebabnya me kalau bawak malam-malam memang bawak kereta tu berpandukan line kat jalan raya tu jek semata-mata, kang kalau line tu elok takpe, line tu kejab kang ada kejab kang ilang memang pening kepalalah memang me tak boleh...huhuhu...

  • Tak boleh sangat nak bawak kereta laju-laju...kadang-kadang baca blog orang lain kata diaorang drive 160km/jam...hebatnya koranggggg...Tu diaoranglah ye..tapi kalau me, bawak sampai 120km/jam confirm rasa pening...hahahaha...paling laju boleh pergi 140km/jam sahaja.tu pun kejab.....tu pun kena make sure kereta kat depan jauhhhh dan takde kereta kat belakang yang follow...I is gayat okeh kalau bawak lelaju, lagi-lagi kalau kereta banyak....Dulu masa bawak makcik Viv lagilah, kalau 100km/jam tu dah rasa lajunyaaaaa aiiii....tapi sekarang kalau 100km/jam dah kira ok...berkat pergi balik kerja jalan jejauh kotlah kan....Pastu sekarang dah berani lebih sikit nak drive belah kanan...kalau dulu memang balik-balik kiri jelah...memang sampai ke sudah beraturlah ikut kereta depan..sekarang tak lagi, kalau rasa kiri slow nak potong tu tengok kanan clear terus zass ikut kanan...gitu....Lagi satu sekarang ni pun kalau ikut belah kanan tak kisah sangat kereta dekat ke kereta jauh ke, janji jarak betul me boleh je...tapiii tu kalau lalu DUKE masa balik or pergi kerja jelah...walaupun kanan beratur mana nak laju, paling laju 100km/jam...so me ok lagi...kalau ikut highway lain confirm me surrender awal-awal ikut beratur jelah.....hehehhe.

  • Me tak berani nak memotong....ni penyakit tak yakin diri namanya (tapi elok pun, lebih selamat gitu)...kalau me bawak kereta kat lorong tengah, tetiba kereta yang kat tengah ni pehallah 70-80km/jam je nih?(memang sekarang camni okeh, yang kiri lagi laju dari yang tengah..pehal tah???)...me nak potong terus??memang taklah...tunggu clear betul-betul kang baru potong....kalau tak bertahanlah sampai ke hujung destinasi...kikikiki....Tu kalau jalan besar...kalau jalan kampung memang hai hai bye byelah.....memang takkan potong....takpelah kena beratur pun...nak potong memang tak...kecualii kalau jalan hala lagi satu tu kosonggggg gilerrrr kang baru me potong....hihihihii....

  • Kat atas tu pasal drive kereta...ni sambung lain-lain pasal me ni...Personally me ni jenis suka sangat nak nervous tah apa-apa...orang kalau tengok me ni macam leklek je orangnya...tapi tidakkkkk...I is orang yang bersifat penuh curiosity banyak...bila banyak sangat benda nak dicouriouskan makanya, nervous pun jadi banyakkkkk....kalau ikut me, semua benda pun nak risau...semua benda pun nak nervous...tanda-tanda tahap nervous me kalau dah tertinggi sangat tu kalau esok kena buat apa-apa, confirm malam tu tak boleh tidur....pejam mata, ngantuk semua, tapi sebenarnya tak lelap langsung okeh......tu maknanya memang dah kronik benarlah tu nervousnya...tapi kalau takat yang tetiap hari, nervous me tetap ada...tapi dalam hatilah dupdapdupdap.....Alhamdullilah, walapun nervous tu bukan-bukan, tapi semua benda yang me nervouskan tu takdelah menjadi bukan-bukan..syukur....

  • Peel buruk me kalau bangun tidur memang rupa katil agak hauk....bantal dah ke mana, cadar tah jadi apa...tapi lepas tu nak suruh me kemas bebetul??memang taklah....Me memang akan kemas, tapi kemas ala kadar jelah pun...maka tergumpal-gumpallah bantal susunan ikut mana dan, pastu cadar lantak situ.tarik mana yang dan je.....tu kalau bangun tidur...Tapiiiii kalau nak tidur tetiba tebiat me jadi lain ye....selagi setting katil tak betul me takkan tidur gitu...hehehehe...betul..selagi bantal tak susun cantik-cantik (mana satu belah kiri, mana satu belah kanan, mana satu atas, mana satu bawah) memang me takkan tidur....Tabiat me kalau nak tidur memang first mesti me akan amik selimut, angkat bantal, pastu kibas-kibas katil bahagian situ tiga empat kali, then susun bantal, then kibas pulak bahagian lain, pastu susun bantal then tarik cadar pulak, kiri kanan depan belakang sampai licinnnn...dan kemas, dah macam katil kat show room kang baru me boleh tidur........

  • Me ada satu cita-cita dari kecik iaitu nak jadi penyanyi latar...ewahhhhh tak padan dengan suara katak puru kan...kikiki...eh betullll...impian dan cita-cita okeh...me tau suara me memang tak sedap, kalau nak jadi penyanyi solo memang harom sangatlah so kalaulah dapat jadi tukang sahut-sahut kat belakang pun jadiklahhh.....Kalau pulak dapat jadi penyanyi latar penyanyi yang best-best macam Celine Dion tu ke uiiiii mau kemvang luvang hidung tetiap kali show...kahkahkah....

  • Suka menyanyi kuat-kuat......kalau dalam kereta jangan cakap....pasang radio tu full-blast pastu karoklah sepanjang jalan....so memang me takkan bosanlah kalau bawak kereta tu....ko nak jem ke, ko nak lancar ke lantakkkk..janji lagu sedap, me belasahlah sesorang nyanyi....Selain dalam kereta, me suka jugak nyanyi kuat-kuat dalam bilik air....yea, lantaklah kan rumah flat punnnn....dulu masa kecik jangan cakap ye, kalau dengan jiran-jiran muka ni kalau boleh me nak sorok dalam rumah jek, malu tah apa-apatah weihhhh.....tapi tu muka jelah, tang suara jangan tak tau...satu tangga kot dengar tetiap hari..kikiki...Pastu bukan kata masa kecik, ni dah tua pun samaaaa...kengkadang ada gak tersyasyul dok memekak dalam bilik air.....kikikiki...Tapi nasib baik sekarang ni dah kurang sikit gian nak menyanyi kuat-kuat tu sebab sebulan sekurang-kurangnya 3-4 kali gi karok..so no hal...tak dapat nyanyi kuat-kuat pun takpe, kang gian pergi je tempat karok me melalaklah sesunguh-sungguhnya....

  • Selain cita-cita dan impian nak jadi penyanyi latar, cita-cita lagi satu nak jadi suara voice-over macam dalam tivi dalam radio dalam iklan tu.....Kiranya muka taknak tunjuk ye (iyalah, muka kan yang ado jek pun...kikikiki), suara je dah (hamboiiihhh macam suara sedap beno nih) so kalau dapatlah satu hari buat voice-over kat tivi ke kat radio ke alangkah bestnyerrrr.....huwahahaha....jangan muntah ijo pulak korang ye...

  • Orang lain mungkin ada kereta idaman kan...me takde nak idam-idam ye.......apa yang ada me hadap jek...Pastu konsep me, ada rezeki lebih pakai kereta yang ada tu 5-6 tahun pastu tukar...tukar tu pulak tak semestinya nak yang latest jek...haritu masa makcik Viv me tu nyariss sangat-sangat me nak tukar dengan Viva jugak je....janji baru okeh....Buat camtu bukan sebab nak menunjuk tukar-tukar kereta 14 kali macam orang apa jek, tapi sebab me taknak susah...kereta kan kalau 5 tahun dah kira expired date dah kan?...so sebelum dia buat perangai, semasa dia tengah sihat tak buat hal sangat lagi, baik kita jual je....Pastu target me adalah kalau me nanti dah tua nak pencen (kalau dipanjangkan umur) nanti me nak ada satu kereta elok yang dah habis bayar je..no maintenance fee gitu...me memang taknak simpan kereta berumur....rugiiii....kereta kan liabiliti....(maka korang kiralah nanti me akan bertukar kereta berapa kali...kikiki)...tu kalau dimurahkan rezeki....kadang-kadang apa yang kita rancang tak semestinya diizinkan ALLAH kan...just me berdoa begitulah yang me nak.....

  • Kereta idaman takde, tapi me ada target yang kalau me beli kereta me nak color dia HITAM...ye HITAM...tak kiralah kereta tu rupa macamana tapi mesti nak HITAM...tu memang impian dari kecik rasanya....dah nekad dah...kalau diizinkan ALLAH me dapat tukar kereta banyak-banyak kali pun me akan pilih HITAM jugak.....sebab apa?me pun taktau..tapi macam HITAM jelah yang me rasa the best...tapi taktaulah pulak nanti-nanti kan....sebabnya me tengok kereta AXIA tu awatlah cantik sangat, lagi lain colornya lagi cantik pulak...huhuhuhu...AXIA tu cantik kan...?me rasa cantik sangat-sangat engko....kalau tak beli Kakak Vivi, mungkin me beli AXIA kot haritu...tapi disebabkan AXIA pun baru keluar, so Myvi pun best jugak....mau tak best, dah puas melayak tetiap hari lebih 80km tu....

bersambung lagik.....






Tuesday, February 10, 2015

Pantang #5-Telefon/HP


  • Kalau angkat telefon/HP pastu orang tu bukan cakap hellooo kat me, tapi dia tengah bercakap dengan orang lain kat hujung talian.......wow!!!ni memang me panthang sepantang-panthangnya ye....Kalau dipertengahan bercakap dalam telefon/hp tu ada yang menyampuk tetiba bolehlah diexcusskan lagik..tapi kalau baru angkat telefon/HP tapi ko dah berborak dengan orang lain memang rasa nak letup-letupkan je orang tu eh telefon/hp tu....Lagi kalau jenis dia yang call kita pastu of courselah kita nak dengar perkataan hello or Assalamualaikum dulu kan...tapi takde...elok pulak pompangpongpang dia pulak tengah kencang berborak....laaa haiiii ko nak berborak dengan aku ke nak berborak dengan orang lain nih....???Dah tunggu seminit kang baru "eh, hello Su"...wah gitewwwww......Eh bz tak bz, kalau dah nak bercakap dengan me silakan bercakap dengan betul ye....dah tak memasal aku nak dengar ko berborak ntah apa-apa kat hujung sana dan dah tak memasal pulak aku ni jadi mak pacak kat sini....

  • Kalau dah habis borak kat phone tetiba ada seseorang tanya me "sapa call tu?"....ok jelah pun, me jawablah "si blabla..."...pastu rupanya tak habis tanya, soal lagi "dia nak apa...?"...dah ko kenapa??dah kawan aku tak boleh call ke?sampai semua benda pun nak tau.....ye me sedikit hangenlah jugak...kalau ko rapat betul-betul dengan orang yang ditanya tu takpe...tapi kalau takatnya kenal nama or tak kenal langsung boleh tak tak payah tanya apa-apa......takde kepentingan kat korang pun ye....

  • Paling bengkek adalah kalau tengah lepak-lepak bertujuan nak boraklah kan, tetiba ahli meja asyiklah layan HP....adoiiiiiii....sakit hati okeh...kalau kat dalam phone kemain kata lama dah tak borak, lama dah tak jumpa..tapi tak ke syaiton bila dah jumpa tu ko buat aku camtu??Ni dah banyak kali kena okeh...sedih giler....mana tak sedih...dah jumpa, dah habis buang tenaga, buang duit minyak tetiba camtu je ko buat aku??giler tak hormat orang okeh....Me ni baru nak borak (yelah kata dah lama tak jumpaaaaa....), tapi dia nanti "eh eh apa Su cakap tadi?"...jenis pulak tu bukan sekali je cakap camtu ada nak dekat 40 kali kottt..huwaaaaaa..... But thank to ALLAH, my BFF Mijon dan Sept tak camtu orangnya, diaorang kalau jumpa memang borak habis-habis...maknanya tak cukup dalam HP dalam realiti life pun gitulah jugak.......Diaorang jenis dah gi mana-mana tak cukup borak, jom kita gi mamak lepak minum-minum kejab gitu....tu diaorang....Yang BFF lain pulak tu memang nasib-nasib me lah...kalau nasib me baik, oklah tak kena gitu, kalau nasib tak baik memang sepanjang time jumpa tulah diaorang melayan HP memasing...sadis okeh....huhuhhuk......

  • Kalau tak cakap bye tetiba dah letak telefon/HP...huwaaaa..ni memang boleh bikin me sentappssss....Kalau iyapun cakaplah "oklah..."....haaaa...gitu pun okeh sangat-sangat dah.....so memang me dah tau dah orang yang call tu memang nak end the conversationlah kan...Ni tiba-tiba tengah bercakap baru nak jawab plappp takde bunyi...hoiiii memang sentapmaknak seminggu...huhuhuhu....




Friday, February 06, 2015

Rezeki Jumaat...

Syukur Alhamdullilah....baru je habis makan...




Harini me jadi mamarazi lagik...heheheh...
Mana tak mamarazi kalau tetiap hari sesorang pastu kang kalau terjumpa kawan memang kepohlah kejab jadiknya....
Ni tadi me terserempak lagi dengan abang ongkaya semalam tu....kebetulan okeh...Elok tengah mencedok lauk sekali..eh jumpa lagi...heheheh...
Me menapau macam biasa..abang tu pulak tengah cedok nak makan situ....
Kali ni takde borak apa sangat...yelah, masing-masing pun bukanle ramah sangat-sangat pun....lagipun memang tengah ralit mengambik lauk memasinglah kan....
So dah amik nasi campur me teruslah me ke kaunter nak bayar.......elok je me letak polistern me, dia kata "eh takpe, ni semua saya bayar..." eh eh eh....terus rasa macam alahaiii nak bayarkan ke?segannyalah haiiii.....
Siap dua tiga kali suruh me order air lagi okeh....tapi I is taknak lah pulak...sebab niat awal-awal tadi memang taknak order air pun...niatnya memang nak habiskan air yang ada kat opis tu je dah....
So terus jelah me cakap "air takpe, saya taknak..." haaaa...baik ke vonggoks kan Su, orang nak belanja ko jual mahallah pulakkkk.......




Murah rezeki me arini kan.......
Inilah yang dibayarkan tadi....
Mau tak buat me terharu....bukan kenal rapat sangat pun, borak pun dua tahun sekali okeh....kikikkiki...
Apapun memang abang ni pemurah..bukan dengan me je dia suka belanja tau..kalau ikutkan dia memang suka sangat belanja colleagues dia..tak caya gi tanya colleagues kat unit dia nun....
Alhamdullilah..semoga abang tu murah rezeki dan bertambah rezeki sentiasa....amin....
Sedeh je kan lauk me?don't worry...ini jelah pun lauk yang memang me makan...makan beria-ria ye...memang kalau makan hidang kat rumah ni mau me tambah 2-3 kalii.....hehehe...



Ni Nasi Goreng Cili Padi tengah hari semalam....
Nilah antara makanan yang me akan order tetiap hari pun....kadang-kadang sangattt lah baru tukar menu lain....
Sebab apa, sebab Nasi Goreng Cili Padi nilah yang paling cukup sifat...cukup rasa segalalah..kalau order tajuk lain memang ya ado je lah dapatnya.....




Ni semalam...kat Pak John lagikkk.....
Seminggu sekali memang me dengan Mijon akan ke sana....
Sekarang ni kitaoragng kan dah macam regular customer kat situ...kikiki......
Disebabkan dah regularlah jugak so sekarang ni me rasa agak serabut sikit kalau makan kat sana....
Mana taknya...kang 10 minit sekali ada je staff dia yang datang tanya Ok ke tak?nak apa-apa ke miss?gitewwww.....
I is suka je okeh dengan hospitality diaroang tu...tapi kalau dah asyiklah ulang alik puratanya 4 kali tetiap kali pergi makan kat sana tak ke tercekikkkk...huhuhu..baru nak menyuap nak menyembang..dah datang sorang....kang baru nak gelak-gelak kang datang lagi sorang.....kan makan kat sana tu kan buffet style...no problem punya..kang tak cukup ke ada apa-apa ke kitaorang amik sendiri gitew....eh betullah kan.......
Anyway...thank you very much korang-korang semua..very good pun sebenarnya kan camtu.....kalau nak marah pun tak baik kan....so teruskanlah cara murni korang tu....



Macam biasa jelah pun rupanya....kikiki...
Cuma sekarang ni makan takdelah sebanyak selalu...kalau makan seround tu kang second round tu dah makan manja-manja dah....nak kata bosan tak lagi...me okeh je lagi kalau suruh repeat makan kat situ pun...
Mungkin jugak disebabkan kitaorang dah biasa makan, so takde bendanya yang ditamakkan...makan jelah slow-slow...kang tak sempat harini minggu depan kita terjah lagi...ewahhhhh...suka kalau Pak John the Tauke tau me cakap macam ni kan..hehehehe......



Sivaji the boss!!eh taklah...Mijon the Teacher la.....
Mijon makan slow mo jek..bukan macam me laju je ngap-ngap....
Dahlah tu I is tak berapa reti makan yang lain dari kebiasaan....rugi sikit sebab balik-balik me makan benda yang sama jelah....
Me cakap rugi sikit sebab walaupun makan yang kebiasaan, tapi quantiti tetaplah banyak....dah sama dengan apa yang diaroang hidang dalam lemari buffet dah kot kalau kira satu-satu nilai apa yang me makan....betullah kan rugi sikit tu kan...?hehehehe...



Ni pagi tadi....
I is tak berapa kenyang kalau makan roti gitu je..so buatlah Burger...mula-mula ingatkan nak letak patty ayam tu jek...sekali bila fikir-fikir balik...eh mana cukupppp kang lapar cepat...so terus me specialkan ia....terus jadi burger special satuu!!!kikikiki....






Thursday, February 05, 2015

Me Office!!

Harini me bawak round-round my opis ye...
Alang-alang tadi keluar kejab tu me terambik gambar...jadi dah terajin ni kita boh je...hehehehe......
Sesiapa yang tau dan macam cam tempat ni bawak-bawak senyap yek...kikiki..yang tak tau enjoy the view gitu....


Kebetulan sebelum lunch tadi me kena hantar duit kat akaun...elok-elok nak tumpang parking kete kejab kat situ tengok-tengo ada kete besar ni dok tumpang sama....lantaklah...janji jangan blok jalan sudah.....
Sekali elok masuk dalam ternampak abang sorang nih pulak...(kenal sangatlah weih....dulu abang ni opis sebelah masa opis me kat KL dulu)...abang tu datang situ rupanya macam me jugak, hal nak ngantar duit...hehehehe...so borak-borak lebih kurang (adalah nak sepuluh minit kot..lama tak jumpa kan....)....so gerak balik opis balik....
Masa nak keluar nilah me gatal amik gambar kereta nih....bzbody kejab..hahahah..korang pernah jumpa tak abang despatch hantar barang bawak kete beso a.k.a. memahal camni....excuse me...kereta beso memahal tapi sendiri punya (bukan company punya ye....) okeh...ado??
Ha tu dia....silalah percaya....abang tu bawak kereta sendiri ni ye....korang jangan memain....ongkaya nih....
Ongkaya tu tak kisah...tapi yang me kisah tu dia ni orangnya baik ya amat....dialah antara orang-orang yang baik me jumpa masa me baru masuk kat company ni dulu.....dari mula-mula masuk, sampailah sekarang sama je perangai dia....walaupun takdelah rapat beno, tapi memang baiklah....tak tipu tanya orang lain..confirm mesti cakap camgitu punya...hehehehe....



Okeh...ni adalah view kalau me dari tempat hantar duit tadi tu...
Cantik kan...?hijau mata memandang....
Dah banyak kali me jumpa orang luar (yang Chinese terutamanya) akan cakap tempat ni cantik.....
Dulu (tahun lepas je pun) tempat ni lagi unik tau..siap sebelah kiri jalan ni penuh dengan quarters lama...klasik giler....



Ni me kat depan kantin/cafe....nun di seberang sinun tulah opis me...bukan yang kat belah kiri tu ye...tapi di seberang padang tu sana lagi.....
Kalau sesiapa tak tau, kalau me cakap kalau nak beli makan kena seberang padang mesti korang ingat padang tu ciputs je kan...?tapi tidak ya....ni mau pergi beli makan lapo, balik kang rentung...hahahaha....eh tak lawak pun Su.....
Tulah me kata, kalau kat sini nak beli makan hazab..kena fikir 14 kali nak beli ke taknak beli....kang kalau malas bawak jelah bekal, tak pun beli siap-siap masa pagi tu....
Kat sini semua pun berskala besar..kalau sesaja nak jalan kaki boleh, tapi mau 5-10 minit kang baru sampai kat mana-mana..jenuh okeh....kalau ada basikal pun dah terlebih syukur kat sini tau....tapi me takde beskal, ada kereta jek...so memang kena guna kereta lah kalau nak ke mana-mana kat sini....



Yang ni saja nak tunjuk....
Sekarang ni jalan ni dah jadi ala-ala laluan utama kat dalam ni...tapi tulah...tetiap kali me lalu sini me memang nak maki-maki je semua orang...mana tak maki, jalan dahlah sempit tak elok pulak tu, dahlah tu ada part-part yang bertar tu lagi tinggi dari yang jalan pasir tu.......tak ke hazab??
Korang bayangkan tetiap kali 2 biji kereta selisih dah masing-masing kena "kecik-kecikkan" kereta memasing.....
Dapat pulak berselisih dengan si banggang selfish lagilah sakit hati...kereta besar pastu lagi mau amik space orang lain....tak reti nak cukup-cukupkan kereta tu ke??(lagi meluat kalau kereta nak 4x4 je tapi sayang kereta bawak lelasak, baik bawak myvi je hoiiii, eh)
Lagi kalau berselisih dengan kereta yang besar standard macam kereta me, tapi tak reti nak "kecikkan" kereta....ko dah kenapa??ko je ke nak kereta ko tak rosak?habis kereta aku ni biar jahanam takpe??tak reti-reti nak "kecik-kecikkan" bagi cukup???
Haaaaa gitulah amarahnya me kalau tetiap kali lalu...huhuhu...lagi kalau waktu puncak..memang makian berbakul-bakul okeh jadinya....
Yang lagi vengong tu, dahlah hujung jalan tu jenis simpang tajam, boleh pulak memasing kalau melipat tu kemain patpat siku lipat....padahal dah ada cermin untuk tengok jalan tu kat hujung tu, boleh tengok kalau ada kereta or motor ke lalu okeh.......tapi sebab memang vengong kot, still jugaklah ada yang nak melipat tak hingat akhirattt....adoiiiihai...



jengjengjeng.....
Nilah tempat me cari rezeki...alhamdullilah....
Tempat ni memang besar okeh....mau tak besar ******* kan...hehehehe...
Yang tingkat atas tu kelas untuk courses atau kelas untuk bebudak sijil...bawah adalah opis me...
One thing yang best kat sini, parking adalah terbuka...berlambak parking..tinggal pepandailah memasing nak parking kat mana pun, janji jangan blok kereta orang lain sudah.....
Ok tu je...nak lebih-lebih tunggu jadi bff I is ye...hehehehe..




Wednesday, February 04, 2015

Geng Gosip!!

Sekarang Iolls dah ada geng gosip kat opis nih tau...jengjengjeng..
Jangan pulak korang terkejuttttt......Iolss still lagi bekerja sesorang...
Tapi disebabkan kengkadang ada sorang officer dari unit lain ni (sebenarnya user) akan datang nak buat kerja cum nak bergosip hal-hal opis jugak..kikikkiki....
Dan janganlah terkejut kalau me cakap officer nih adalah seorang LELAKI.......haaa..jangan tak tau...
Dahlah tu Chinese okeh.....(I is bukan racist tau..just nak bagitau...senang korang nak bayang..kuikuikui...)...
Mula-mula kang memang citer pasal kerja, kang jadi merebak dari hal kerja dah jadi gosip opis..kahkahkah!!...
Ko ingat me nak diam???..dah jadi sama naik okeh....mana boleh sampuk me sampuk...mana yang kebetulan sama, lagilah laju idea-idea bernas keluar....
Ni kalau tak sedar diri mau 2-3 jam pun boleh...tapiiii...nasib baik masing-masing sedar...kan time kerja...so sikit-sikit sudah...kang lain kali kalau datang lagi kita sambung pulak...
Apapun i loike!!!...hahahaha!...




p.s.: beliau ni bukan lelaki specis lembut tau...keras biasa-biasa je...tapi mungkin sebab beliau ni memang ramah, so kita layannnnnnn....opss, jangan nak speku lelebih...ni geng bergosip je ye...bukan geng i heart u, u heart me..nononono....






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...