Search This Blog

Friday, February 27, 2015

Daging Masak Black Pepper..


Daging Masak Black Pepper

Bahan-Bahan:
500 gram Daging (lebih or kurang ikut suka)
3-4 biji Bawang Kecil
2 ulas Bawang Putih
1 cm Halia
2 Sudu Besar Lada Hitam (yang dah ditumbuk)
Sebiji Cili Merah dan Sebiji Cili Hijau
3 Sudu Besar Sos Tiram
1 Sudu Besar Kicap Manis
1 Sudu Besar Tepung Jagung (dibancuh dengan sedikit air)
Daun Bawang 
Garam dan Gula
**Kentang (digoreng terlebih dulu) untuk tambah lauk..

Cara-Caranya:
1-Rebus Daging sampai empuk (air jangan buang tau)
2-Tumbuk lumat bawang merah, bawah putih dan Halia.
3-Tumis bahan-bahan yang dah ditumbuk halus sampai wangi. Then masukkan lada hitam. Kacau rata.
4-Masukkan daging (daging je, air tunggu dulu), kacau rata.
5-Masukkan Sos Tiram dan Kicap cair, gula dan garam serta cili merah dan hijau.
6-Masukkan air daging tadi, biarkan bagi kering sikit then masukkan tepung jagung yang dah siap bancuh tadi.
7-Kacau sampai pekat dan letakkan daun bawang dan kentang goreng (kalau nak) dan kacau bagi rata. Siap!!



Senang kan....?kikiki...tu yang rajin sangattt me 40 kali asyik nak buat resepi nih jer...
Try test tau...simple yet sedap....






No comments:

Post a Comment

Orang yang yummy....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...