Search This Blog

Thursday, January 03, 2013

Nasi Ayam dan Meggi Kari...

Today adalah hari kedua saya berkerja di tempat baru....hahaha...sebenarnya tak berapa boleh terima kenyataan sebab kena kerja sorang-sorang...so adalah entry hari pertama hari kedua dan seterusnya....
Keluar tadi lambat 5 minit dari semalam...Alhamdullilah jalan masih lagi clear...so sampai pun lebih kurang semalam jugak....ke....adakah masih ramai lagi yang cuti jugak???
Apapun memang me tak berani nak kuar lambat-lambat minggu ni, kang naya je...
So nak test time adalah tunggu minggu depan....minggu depan confirm majoritinya dah bekerja seperti biasa....


Okeylah, hari ni nak share gambar bulan lepas....
Bulan lepas try test beli beras Basmathi...
Kata doktor Atie yang memang pakar Jantung (Atie kerja hospital), kalau nak diet or nak kontrol whatever makan je beras Basmathi tu...sedap pun sedap...katanyalah...
So sebab percaya kata-kata Doktor Pakar Jantung tu kan, so me pun try beli 5 kg....
Beli brand Faizah je...harga pun berpatutan....beras cantik pun cantik...
Lepas tu nak cuba try test perlulah masak kan...
Tapi taknak masak plain gitu je...so dapat idea nak try buat Nasi Ayam guna beras tu.....
Dan hasilnya....
Nasi adalah extra sedap dari biasa....(ha kau..baru tauuu...selama ni makan beras biasa je kan....)
Nasi wangi lebih dari biasa....memang best...(berderai tu of courselah kan....)
Catuan adalah 1 pot/cawan beras bersamaan dengan 1.5 pot/cawan air....senang gitu...
Untuk catuan Nasi Ayam  yang macam me buat ni...4 pot beras adalah 6 cawan air...dapat nak dekat penuh satu periuk nasi standard tu....(rice cooker saiz sederhana)....
Trylah...mana tau memang Beras Basmathi memang boleh buat diet kan....part makan Beras Basmathi dibuat Nasi Ayam memang tak dapek lah nak diet...Nasi sedap dah jadi berpinggan-pingganlah pulak..hahaha!


Lagi satu me try test buat Meggi Kari tapi ala-ala Mee Kari..
Malam tadi buat sekali....
Walaupun rupanya sama macam Meggi Kari biasa tu...tapi tak...Maggi Kari me ni pekat dan likat sikit....
Rich of rasa kari gitu...haha!kalah mamak!!
Caranya, tumbuk bawang putih satu ulas, bawang kecil satu ulas dengan Halia secuit....
Tumis sampai garing sikit pastu masukkan kari pes sesudu besar....
Rempah dah naik minyak letak air bagi mengelegak lepas tu letak rempah kari Meggi tu...
Lepas tu masuk me gaul lebih kurang terus masukkan Telur....kalau ada bahan lain sila masukkan cepat-cepat kang kembang pulak meggi tu...siapp...boleh dimakan....
Jadilah Meggi Kari rasa Ala-ala Mee Kari....pekat likat dan rasa kaya dengan kari...haha!..
Oklah...tata...^_^




2 comments:

  1. Aliaa..kenapa lama sgt menyepi...??
    Haah, memang puas hati guna basmathi...tryla...^_^

    ReplyDelete

Orang yang yummy....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...