Search This Blog

Wednesday, March 30, 2011

Rosemarrry Lemon Chicken Grilled/Ayam Panggang Lemon Rosemarry...

Rosemarrry Lemon Chicken Grilled/Ayam Panggang Lemon Rosemarry
Resepi adalah dicedok di sini ===>

Bahan Utama:
Daun Rosemarry kering-3 Sudu Besar..
Dibeli di Jusco, harga RM5.65...


Olive Oil-3 Sudu Besar Juga..
Beli di Jusco, RM6.90...

Kecik je pun...nak guna tak banyak pun kan....


100ml...tapi bukan extra virgin pun...janji ada...


Lemon 2 Biji...beli RM0.99 sebiji kat Jusco juga...
Bahan lain yang tiada dalam gambar...Bawang Putih-3 Biji dengan sedikit Garam (dalam 3/4 sudu besar) dan Ayam saiz sederhana (seekor)...


 Caranya:
1.  Tumbuk hingga lumat Daun Rosemarry dengan Bawang Putih...dan dilumurkan keseluruh ayam...
Jangan lupa tambah garam sekali...garam tu agak-agak je...letak lebih kurang 3/4 sudu besar tu gaul rata-rata...




2. Sementara tu rebus Lemon sehingga kulitnya menjadi lembut..Bila dah lembut angkat dan dicucuk-cucuk kulit tu dengan garfu...dan disumbat ke dalam perut ayam...



3. Dah sumbat tu, biar ayam dimarinate/diperap dulu...tutup dah masukkan ke dalam peti sejuk selama 5 jam...




4. Dah cukup time, bakar sahaja didalam oven dengan suhu 180 darjah celcius selama 45minit hingga ayam masak atau sehingga Ayam dah cantik berkilat......
Boleh jugak terbalikkan ayam bila sampai ke minit yang ke-30 (macam main bolalah pulak...hehehhehe)...tapi me terlupa..boleh???
Siap!!boleh terus dimakan..sangatlah moist..me ratah saja...paling best bila makan dengan sos cicah keropok tu..nyum..nyum..nyum...syedapppp sangattt....!^_^

1 comment:

  1. wah best la...nampak sedap!

    wani dah tukar URL http://www.launganhati.blogspot.com/

    ReplyDelete

Orang yang yummy....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...