Tuesday, September 27, 2016

Kari Daging..

Resepi Kari Daging Iolls ni ringkas je okeh.....
Camnilah yang me mother buat..so me tiru....percayalah simple tapi sedap je okeh.....

Kari Daging
2-3 Bawang Putih*
4-5 Bawang Kecil/1 Bawang Besar*
Sedikit Halia*
(*ketiga-tiga bahan ni ditumbuk)
Sebatang Kayu Manis
2 Bunga Lawang
2-3 Biji Kentang (potong 4)
350-500 gram Daging
2-3 Sudu Besar Serbuk Kari
1 Santan Kotak
Minyak, Garam dan Air..

Caranya:
1-Tumis Bawang bahan-bahan kisar* dan Kayu Manis dan Bunga Lawang sampai naik bau.
2-Masukkan serbuk Kari, gaul rata, masukkan air sedikit..kacau hingga terbit minyak....
3-Masukkan daging, masak sampai air daging kering...kalau daging tak lembut boleh masukkan air lagi..tenggek sampai air kering dan terbit minyak...
4-Masukkan kentang, gaul sekejab dan masukkan santan cair (carikan suku santan kotak tadi dengan air)...
5-Dah mengelegak dan masukkan santan pekat...kacau selalu supaya minyak tak pecah banyak sangat....(kang pecah minyak sangat kang muntah okeh nak makan..tak berapa sedap)....
6-Masukkan garam...kacau dan tunggu hingga kuah pekat....



Cara-cara bergambar pulak ye......
Bahan-bahan tumis tu kena tumbuk macam gini...kasi halus lagi sikit tau....




Daging potong tebal sikit..saja..kang tak rasa pulak daging tu......
Ni daging part lembut ye...tak payah masak lama sangat pun takpe....
Kalau korang beli part liat, nanti bila dah masuk daging tu kena masukkan air dulu...bagi daging tu lembut dulu.....




Nak senang, guna santan kotak je sudah........




Kentang potong 4, Kayu Manis dengan Bunga Lawang.....





Cairkan santan dulu...letak separuh or suku kotak, campurkan dengan air.....





Tumis bahan-bahan tumbuk, Kayu Manis dengan Bunga Lawang tadi...sampai naik wangi.....minyak tu letak lebih sikit pun takpe....





Letak serbuk kari....tumis kejab pastu baru letak air sikit.....kacau rata sampai naik minyak.....




Masukkan daging....tunggu air daging kering, kari berminyak balik baru masukkan air untuk lembutkan daging ye.....
Rebus sampai berminyak balik, lepas tu letak kentang..then barulah letak santan.......masukkan jugak garam secukup rasa....





Siap!!
Iolls tak suka kari Iolls pecah minyak sangat...nanti rasa maung santan pulak....kang makan rasa nak muntah huhuhu......





Tu dia...kalau ada sambal belacan dengan timun lagi sedap nih....
tapi orang malas kan..so makan ni je dah bersyukur sedap sangat dah.....





Sorrylah Iolls puji masakan sendirik...tapi serius tak tipu..memang sedappp.....
Percayalah, simple macam ni pun kalau tak control boleh tambah nasik jadi 3-4 pinggan hokey.....
Selamat memasak...ewahhhhhhh hahahaha








No comments:

Post a Comment

Orang yang yummy....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...