Search This Blog

Friday, July 30, 2021

Bayam Masak Lemak Putih

Assalamualaikum..hi semua...
Harini Makcik nak ajar (wah ajar gitu), nak share anak-anak cara-cara nak masak Bayam Masak Lemak Putih....
Resepi simple jek, tapi sajalah Makcik nak kongsi...ok je kan hehe..
Makcik ajak masak guna sayur bayam, tapi untuk gulai lemak putih ni korang boleh jek guna apa-apa sayur kegemaran korang ye (macam Makcik selalunya guna sayur Kobis, cendawan tiram, taugeh n kadang-ladang letak carrot or tauhu basah)...
Ni lauk cepat siap n sedap dimakan ye anak-anak..
Pastu paling sedap kalau dapat makan dengan ikan goreng n sambal belacan..uii nanti confirmla makan bertambah-tambah okehh..tak caya korang cuba..ada beran?hehe.....








Bahan-bahannya n cara-caranya terus jelah...
Bawang putih, bawang kecik/bawang besar di hiris nipis...kena ada jugak Ikan Bilis ye..barulah lemak...(nak letak cili merah/hijau yang dah dihiris-hiris pum boleh..tapi sebab rumah ni ada yang tak boleh ada rasa pedas, so kita tak letakla apa-apa cili)..
Ni bahan-bahan tadi ni terus letak je dalam periuk...
Bahan-bahan tu agak-agak ye Uolls..
Tapi selalunya Makcik guna 3 ulas Bawang Putih, 1 setengah biji bawang Besar dan segengam kecik Ikan Bilis....







Pastu letak terus santan..
Makcik guna santan kotak kecik tu je...
Curah je skotak tu ye....









Pastu tambahlah air...
Letak lebih kurang 4 kotak santan air kosong..maksudnya guna santan kotak tadi tu untuk tadah/catu air ye...(faham ke idok ni)...
Takpun catulah air tu sendirik...
Macam Makcik, air selalunya Makcik tambah sampai nak separuh periuk saiz sedang macam kat atas ni...
Pastu kan nak pekat jangan letak banyak air ye..tapi kalau tak confident..letak dulu air tu sikit..karang rasa tak cukup or terpekat sangat tambah jelah air tu..don't worry...In sha Allah jadi...
Lepas tu jangan lupa letak garam siap-siap..
Garam pun jangan letak banyak..sikit jek dulu..karang-karang boleh jek rasa n tambah lagi kalau tak cukup rasa ye...
Ok..ni korang panaskan...jangan api kuat ye..slow n steady...
Pastu kena rajin kacau-kacau ye..buat sampai santan mengelegak....kena sentiasa jaga santan supaya santan tu tak berketul-ketul or jadi berminyak....













Sayur standby lah siap-siap..
Macam kalini Makcik pakai sayur Bayam...
Selalunya taugeh jek Uolls sebab taugeh kegemaran Anak n MIL...
Ni kalau daun camni Makcik masa nak siang tu Makcik suka basuh bawah air selai-selai ye..sambil basuh sambil siang gitu (eh takpe ye guna perkataan siang? kikiki)...
Alaa..siang tu korang bersihkan n potong-potongla ikut macamana bentuk yang korang nak...










Pastu batang Bayam yang lembut jangan dibuang...potong-potong macam gini...
Ni pun sedap jek bila makan nanti hehe...









Tiba-tiba dah siap?haha..
Ok..jangan panik..
Santan dah mengelegak tadi tu kan, pastu korang letaklah sayur..letak yang batang dulu..pastu dah agak nak layu (color sayur tu dah agak bertukar), letak pulak daun bayam tu..kacau-kacau sikit lagi sampai kuah tu mengelegak n sayur lembut...
Sama je kalau guna sayur yang laim-lain pun ye..kena kacau sampailah sayur lembut sikit (jangan sampai lunyai anak-anak oiii..kang hancur)...
Pastu nak tau gulai ni masak elok, secukup rasa, bolehlah rasa...pandai-pandailah adjust garam tu...(kadang-kadang Makcik letak gula sikittt...
Pastu kalau nak tau jadi ke tak, masa awal-awal masa panaskan santan tu kalau bawang-bawang n ikan bilis tu cukup, bau dia tersangatlah lemak..so boleh tau gulai tu dah cukup bahan-bahannya...(bolehlah nak tambah bawang ke ikan bilis lagi ke time tu)..
Tryla..senang sangat yang pasti sedap (kalau ikut selera Makcik memang sedap sangat dah ni haha...)....





Ni pinggan Makcik haritu..
Kuah tercair pulak hahaha..tapi lantakla..
Ni pun ikan takde, so kita goreng jek ayam...
Pastu takde sambal belacan sebab Makcik tak suka nak buat sambal belacan sendirik..putus asa Uolls, sebab bila buat tak jadik hahaha...








Ni kalau buat guna Taugeh( taugeh ni OT selalu beli segengam lebih sikit)...
Ikutla..ada orang tak boleh makan sayur sekian-sekian kan..ikut masing-masing..cuma janganla sayur yang pelik-pelik sangat hahaha..
Kalau buat gulai camni, In sha Allah laku..selalunya kalau buat camni, rumah kitaorang boleh dua kali makan..lunch n masa dinner...Alhamdulillah
Sekian resepi simple untuk harini..
Selamat mencuba...gitchewww...









No comments:

Post a Comment

Orang yang yummy....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...