Search This Blog

Thursday, July 07, 2022

Sabtu (2 Julai 2022)

Assalamualaikum..hi semua...
Kerja lagi ke tu?ke dah start cuti?
Makcik is keroje lagi yek...tak amik cuti raya pun...
Eh nak amik cuti raya sebenarnya..tapi tak boleh..sebab cuti dah limit...
So kita cuti apa yang dah ada jela...pastu Makcik just amik cuti sehari Rabu depan nih untuk bawak Adik gi PPUM lagi...tu jek...












Ok kita start yang betul...
Pagi Sabtu lepas pukul 9lebih am eh tetiba semua pun bangun ye...(konon memasing nak sambung tidur sampai nak tengah hari kononnya kannn...tak deee)....
So dah gitu mehlah Me masakkan lagi Meggi Goreng.....
Ni pun sama macam tengah hari semalamnya..kita masak guna apa yang ada...
Sawi pun memang dah habis..so kita guna Kobis Cina pulak....
Yang pagi nih pulak terhitam lebih sikit sebab Me terletak kicap Mee tu lebih...tapi Alhamdulillah sedap jek hehe...
Ni tetaplah Me masak 2 bungkus jek..cukuple tu..karang masak lebih karang jadik tak habis pun (biasalah, masak sikit tak cukup, tambah lagi sebungkus dah tetiba jadi banyak lebih pulak kan)...
Ni pun settle lajuk jek....tetaplah OT cakap "sedapnya Yang" ulang-ulang hehehe....















Anak yang selalunya selagi tak tengah hari tak bangun tapi tiba-tiba pagi tu bangun awal gitu....
Tapi Adik dia takdelah makan Meggi Goreng yang Me masak tu ye...sejenis tak suka makan yang dia rasa pelik so memang takdelah....










Dah rehat lebih kurang tetiba rasa macam eh nak masaklah...
Ni terpaling senang dan tepaling OT n Anak makan..so kita masak...
Sekejab jek dah siap kan...












Pastu tanya OT nak makan apa?OT kata ikutlah Yang, Abang makan jek nanti...herloww mana maunya kalau gitu..memang le cakap makan jek, tapi karang Me main masak jek tu karang memang le makan, tapi tak habis (dah jadik Makcik sakit hatik hahaha)...
So Me tanya balik OT, OK tak kalau orang buat Kari Ayam?
Eh katanya OK...OK sangat....so kita masak Kari Ayam...
Ayam memang masa Me masak Meggi Goreng pagi tu Me dah keluarkan...so bila nak masak ni elok jek ayam semua ni dah defrosted...so tu yang laju je boleh terus masak.....
Nampak tak Me pakai periuk baru?
OK...periuk ni OKlah bolehlah...kalau tanya Me kan?Me lagi suka periuk Denssini yang Me pakai selalu tu....
Periuk ni memang tak melekat..tapi tak suka sebab jenis kalau kita tumis tu yang belah bawah jek yang bertumis..mesti tak faham kan?
Camni...contoh..kalau kita tumis bahan-bahan, bahan-bahan tu pulak banyak (banyak sampai tak jejak betul-betul kat dasar periuk), nanti mesti dia jadi macam menumis kat bahagian bawah jek, yang atas tu sampai kesudah macam tak bertumis okeh (walaupun gigihla kita gaul/kacau or letak minyak banyak tetaplah camtu)....jadi tak puas Uolls...jadi macam bilanya nak habis tumis nih??. (ke sebab yang Denssini tu dia ada timbul-timbul bulat kat surface bawah, ke tu yang buat jadi rata tumisan tu?)..tulah kan...kalau guna periuk/kuali Denssini tu lain...elok jek rata semua...
Tu kalau untuk tumisla..kalau takat untuk masakan berkuah dia OK je..takde masalah..panas lajuk jek Uolls...
Pastu lagi satu leceh sebab bila kita dah letak air jadi kuah, dah periuk ni jadik tak stabil...dah ke kiri ke kanan nak jatuh (memang dah tumpah pun kuah Kari nih okeh)...
Jenis tapak periuk ni bulat Uolls pastu kecik..tak muat kat tungku dapur Me nih...so apa-apa kalau nak guna memang kena letak besi support (kebetulan Me memang ada..so kita pakai tu jek)...
Tapi tulah..dah pakai besi support tu pun dia macam stabil 90% jek..dah jadi stress pulak takut tumpah jugak (bahaya ye, lagi-lagi kalau kuah tengah panas).....
Kalau Periuk Denssini tak ye...kecik pun periuk tetap muat sebab periuk dia bawah dia tu betul-betul leper...
Kesimpulan: Lepas ni Me beli jenis macam Denssini tu jelah kan...puas hati pakai..tapi tulah..sejenis yang kat surface bulat-bulat tu senang pulak terkopek (dah jadi kena buang le kan)...tapi kalau ikut kepuasan guna sebelum rosak tu puas jugakla....ni jek range periuk/kuali yang Me mampu beli okeh...Alhamdulillah murah pun yang Denssini Me sukaaa (tunggu Makcik berduit lebih lagi, baru kita try periuk-periuk kayangan ye hehehe)....










Dah masak Kari Ayam..sekali rasa eh nak masak Sambal Sardin lah...gittuuuu...
Kalau rajin lebih masak dua tiga jenis lauk lain-lain pun takpe kan...cer Makcik ko ni malas?masak nasik pun takdelaa.....













Nakhil M ni sebenarnya peminat creker masin nih....tak sampai 3 hari 2 bungkus tu gone....
Eh haruslah Me suka...dari Adik makan benda manis-manis jek kan...so yang ni better....
Haritu Alhamdulllilah lunch n dinner Adik makan bersungguh-sungguh (nampak naw Mama dah lama tak masakkan gulai lemak putih untuk dia tu kan hehehe)......












Pau Goreng ni selagi tak habis memang asyik teringat-ingat nak jek Me okeh...
Ni minum petang haritu...
Kalini cantik jek kejadian gorengnya..tapi tulah..tak puas sebab jadik tak berapa garing pulak luarnya tu....ke memang nak kena goreng sampai lagi sikit nak rentung ke apa nih?😅






TAMAT eh
Selamat Hari Raya Aidiladha korang...ni kalau Me rajin esok adalah entri...kalau takde bye bye😁





No comments:

Post a Comment

Orang yang yummy....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...