Search This Blog

Wednesday, September 28, 2022

Random Pic. No. 89

Assalammualaikum..hi semua...









Sabtu tengah hari Makcik masak....
Pagi beli bahan-bahan guna GrabMart kat Pasar TTDI..
FYI, Pasar TTDI tu jelah pasar yang ada yang boleh beli guna GrabMart..pastu pasar tu jugaklah yang paling syok Me nak beli (pasar kan, apa yang tak best hehehe)....
Makcik masak Nasi Ayam Uolls...masak nasik kena lebih, supaya boleh makan dari tengah hari bawak ke malam hehehe....












Ni petang...rajin dok membuat Sambal Tumis Ikan Bilis (resepi sambal guna bawang Merah lebih ni resepi dari CikInaDoDoCheng ye..boleh tengok kat IG beliau..TQ CikIna...).....
















Kalau ada daun kucai mestilah buat Cucur lagikkk๐Ÿ˜†....











Ni Me goreng...
Lepas ni tobat dah taknak buat dah hahaha...dah bosan betul dah ni okehhh๐Ÿ˜‚....











Tengah hari tak sempat hidang..so yang hado jelah gambar...
Ni malam kita hidang semua..










Timun n Daun Salad tetaplah takde....so kita makan gini jelah...
Alhamdulillah..sedappp (kahkahkah..terpaksalah pujik dirik sendiriklah khennn)....
Eh OT kata pun sedap...settle 5 pot kecik tu ye untuk haritu....
Ni pun Adik makan beria-ia tau...Alhamdulillah...
Nasik dia nih Me lupa nak beli Daun Pandan...nak tunggu OT gi kedai alamakkkk lambatnyaa...so kita gantilah dengan Halia sikit...
Caranya masa nak tumis Bawang Putih ketuk tu Me tumis sekali hirisan halia sikit...eh sedap sama jek okehhh..bau pun wangi jek macam biasa...
FYI, resepi Nasi Ayam Mak Me buat ni senang jek...nak buat nasik dia just kena ada Bawang Putih ketuk (Me suka letak lebih), pastu minyak n margerin untuk tumis (guna margerin ye..better guna margerin brand Planta or Daisy tau..kalau guna butter dia jadik lain, kurang kick gitu..pastu jangan lupa letak minyak masak sikit jugak), daun Pandan dua helai (pintal), pastu kena ada beras yang dah dibasuh, pastu kena ada air rebusan Ayam (kalau takde korang guna jelah kiub ayam tu...cuma rasa tak piau sangat la, tapi still OK)...dan garam..tu jek...
Nak masak pun senang..tumis jek bawang putih tu dengan minyak n margerin sampai wangi (tumis dalam rice cooker terus jek ye), pastu letak beras, gaul-gaul sekejab, pastu letak air rebusan ayam, daun pandan n garam...dah settle....rasa dia sedap jek...wangiii satu rumah hoiii....
Petua lagi kalau nak nasi tu cantik rata, masa air mengelegak jek, terus kacau-kacau bagi rata beras tu semua ye...pastu tutup tudung rice cooker tu pastu biar masak sendiri (selalunya masak guna rice cooker ni sekejab jek, tau-tau eh dah masak hehe...mungkin sebab air dia cepat kering)....
Lagi satu..sukatan untuk air rebusan ayam tu ikut jenis beras korang ye...macamana korang sukat untuk masak nasik biasa tu, gitulah jugak untuk nasi ayam nih....
Macam Me nak senang Me sukat guna mug IKEA tu jek...mug tu senang..1 mug tu bersamaan 2 pot kecik beras tu...senang sebab dah tau sukatan dia macamana...(yang penting, air rebusan tu sama jek macam korang sukat air untuk masak nasik biasa tu..cuma kalau nak nasik tu jadi sebutir sebutir tu korang kurangkanlah sikittt air rebusan tu ye..kurang sikittt sudah..in sha Allah jadik jek)....












Ahad pagi...
Repeat goreng lagik cucur...pastu menyesal...
Me sebenarnya tak boleh makan cucur yang adunan dia disimpan seharian okeh....nanti jadi angin (Me rasa sebab ibu roti tulah)....
Angin pulak tu bukan takat angin jek..siap meloya nak muntah (kadang-kadang muntah ye), pastu perut jadik tak sedap (bloating)...
Me takde masalah nak makan kalau adunan tu baru je buat...takat 8 jam perap tu boleh lagi Me makan, takde masalah...tapi jangan buat harini, esok goreng..itu betul-betul masalah....















Terskip yang tengah hari hehe..ni malamnya...
Me masak Meggi jek...sebab lapar nasik, so letak nasik sikit....












OT dia dinner nasik dengan Kari Ikan Siakap yang Me masak tengah hari tu....
Kemain dia layan okeh...doklah sedap sedap dari tengah hari..siap ulang makan berapa jam sekali  haritu..kalah orang makan ubat ye hahaha ๐Ÿ˜„ (so Me dah pass banyaklah untuk masak Kari Ikan gitu ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜‰)...
Ni kan malam tu OT dok ratah kepala Ikan...Me konon temankan jek..sekali sajalah amik isi dia tu sikit..eh kauuuuu....sedaplah pulak (Me ni kureng sikit kalau Kari Ikan ye)...dah gitu jadi terlayan sama pulak meratah kepala ikan๐Ÿ˜.....












Pagi Isnin...adoila dia buat hal malam tadi tu...dok menyembang taknak tidur tidur okeh....
Dah terpisat-pisat semua orang mengantuk terutamanya Abah....















Nak bye bye Mama..so ginilah sekejab....
Sekarang budak ni dah tak berapa nak duduk kat car seat dia dah ye...so terpaksarela bagi jek dia duduk dengan Mama kat depan....(area dekat rumah takpelah gini, kalau jauh memang melalak macamana pun kenalah duduk kat kerusi sendirik).....
Pastu sekarang dah pandai takut kalau kena duduk sorang-sorang time Mama or Abah mandi or solat...dia kalau tau dia sorang-sorang eh kemain panik pulak okeh dia...(panik dia panggil-panggil Mama or Abah pastu carik...pastu kalau Mama or Abah kat dalam bilik air habis dia ketuk nak masuk hahaha)..so nak taknak sekarang kena standby HP...
Setiap kali salah sorang takde, pastu salah sorang tu nak mandi or solat kenalah bagi dia duduk kat atas katil tu bagi dia layan HP....(sekian tamat camtu jek catuan untuk guna HP๐Ÿ˜…)....








2 comments:

  1. Rajin betul awak memasak. Saya masa awal2 kawen dan masa ada anak sorang dulu je rajin. Sekarang anak dah 3, krik2 je tahap rajin. Nasi ayam tu, saya masak kadang2 je jadi. Lepas ni boleh la try sukat guna cawan IKEA mcm awak ajar tu. Tp kena beli cawan IKEA dulu la. Hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak rajin pun Lyd..ni masak bila weekends atau cuti jek..tu pun tengok mood hahaha..sebab hari-hari lain kita beli jek hihi....Nasi ayam tu boleh je sukat ikut mug/cawan atau apa-apa, janji sama sukatan macam kita masak nasik putih hari-hari tu je (ikut jenis beras memasing gitu)...

      Delete

Orang yang yummy....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...