Gigihnya seorang Makcik nak buat Samosa sendiri....
Ni pagi hari Sabtu haritu...sebab teringin sangat nak makan yang buat sendiri so kita buatttt...😅..
Pagi-pagi pukul 8.30am dah start melipat Samosa Uolls....
Ni suku je inti Me letak salam mangkuk Uolls...tujuannya nak sejukan sikit..
Pastu senang nak melipat nanti....
Ni balancenya..banyak kan?
Iya banyakkk..sebab memang niat nak buat sebanyaknya yang dapat..
Ni Me guna 4 ketul kentang jenis Russet Uolls...jenis Russet ni saiz dia besar-besar n cepat empuk....
N nak buat inti dia senang jek Uolls...mula-mula kupas kentang then dadukan size sederhana kecik pastu rebus...dan agak empuk so boleh ketepikan...(tos air dia dulu pun OK)...
Tumis pun Me guna Bawang Putih+Bawang Kecik+Halia+Cili Padi hiris sikit+Rempah Kari je...tumis je bahan-bahan tumis tu sampai wangi then letak sikit isi ayam, pastu sayur campur frozen tu (sikit jugak)...
Sayur dah empuk baru masukkan kentang yang dah direbus tadi...letak garam gula sikit then keringkan...
Ala..sama macam buat inti karipap jugak Uolls..cumanya Me add on Sayur campur tu jek....
Bila guna kentang jenis Russet ni cepat jek inti ni kering Uolls...pastu dia memang akan hancur macam Me dapat nih (tak payah beria-ia nak penyek ke apa..memang dia hancur je bila kita kacau-kacau dia tu)...
Cara nak lipat Me carik kat TikTok jek hehe...
Kitanya tangan tak berseni ye..so asal bentuk dia nak jadi petak segi tiga tu kira jadiklaa hahaha...
Pastu untuk gam Me guna Tepung Gandum+air jek...
Hasilnya....kira OKlah kan hahaha...
Ni batch awal..so ada yang lawa sikit, ada yang tah kemana-mana tah bentuknya ye...
Yang elok rupanya (dalam bekas nih) Me goreng untuk OT bawak gi tempat kerja.....
Pukul 9am camtu Me stop melipat..kita breakfast duluuu...
Pukul 10 suku pagi Me sambung habiskan lagi sikit..so dapatlah ini....(rajin berhenti henti pulak kan?padahal boleh je tadi tu habiska semua inti)...
Yang last batch ni comel lote sikit rupanya...seragam sikit...
Biasalah...mula-mula buat tak dapat tangkap lagi cara..bila dah hujung-hujung barulah tertib kan hahaha...
Kalau tanya dapat berapa ketul?banyak jugak....adalah nak 35 ketul kot...
Tapi tulah..bila buat sendiri nih kan syok sendiri tu lebih sikit...so sekali goreng dah nak 10 ketul...so tinggal tak sampai 10 ketul lagi dalam freezer tu hihi....
Alhamdulillah...puas hati dapat makan yang buat sendiri punya...
Tapi tulah..bila buat sendiri nih kan syok sendiri tu lebih sikit...so sekali goreng dah nak 10 ketul...so tinggal tak sampai 10 ketul lagi dalam freezer tu hihi....
Alhamdulillah...puas hati dapat makan yang buat sendiri punya...
Lain kali Me nak try test buat popia sayur pulak....
Sekian...
salam ukhwah Sue, kak ana pertama kali singgah sini menarik sangat samosa tu, dulu kak ana tak pandai nak lipat samosa hehe.. happy blogging naa
ReplyDeleteSalam ukwah Kak Ana...terima kasih sudi singgah blog saya ni🥰..
DeleteSaya pun tak pandai Kak Ana...ikut mana yang dapat je hihi