Ni resepi sendirik ni tau...memang kitaorang (me dengan Atie la nih), mula-mula try masak resepi ni amik ilham dari Bapa kepada kawan Atie...
Ikut apa yang bapa kawan dia bagitau, then pepandailah kitoarang bagi sedap sendirik..and kalau ikut yang asal, resepi pakcik tu guna daging tetel, pastu kuah dia cair macam kuah Asam pedas tu....
Tapi sampai kat kitaorang, terus jadi versi sambal hehe....
Pastu tau-tau dah jadi signature dish Iolls dah hehe.......
Petang tu mula-mula Me ingatkan nak masak Kari Daging...tapi macam eh eh nanti nak masak Sotong Kari (first time nak try gitu)...so macam takpelah..kang kari je pulak hari-hari kan...so Kari Daging tu nanti-nantilah..
Kita buat Sambal Daging Halia jek...lagipun OT is tak pernah makan..sebab me tak pernah buat Uolls hehe....(setahun lebih kawin ko...sekali pun tak pernah okeh huhu).....
So balik-balik kerja tu terus Me is kemas-kemas dapur..siap-siapkan bahan untuk masak (siap me sempat selit buat stok cili blend sekali)....then terus masak....Bahan-bahan memang tak sempat amik gambar Uolls..
Makcik is nak cepat...
Makcik is nak cepat...
Ni dah potong daging, blend bahan-bahan..pastu terus tenggek kuali atas api...
Resepi ni senang je okeh..lebih kurang buat Rendang (walapun Makcik tak pernah buat rendang hahaha..tapi cara dia lebih kurang jek gitu)...
Senang sebab daging yang dah siap dipotong dan perap tu Me masuk je sekali dengan bahan-bahan blend tu....
Kiranya, panaskan minyak terus masukkan daging dengan bahan-bahan kisah tu...then tinggal nak keringkan dan masak je...bagi je bahan-bahan tu masak naik minyak....
Dah naik minyak letak air asam jawa....pastu kalau rasa daging tu tak lembut lagi...ulang je proses letak air asam then tumis sampai kering dan naik minyak balik....
Kiranya, panaskan minyak terus masukkan daging dengan bahan-bahan kisah tu...then tinggal nak keringkan dan masak je...bagi je bahan-bahan tu masak naik minyak....
Dah naik minyak letak air asam jawa....pastu kalau rasa daging tu tak lembut lagi...ulang je proses letak air asam then tumis sampai kering dan naik minyak balik....
Ni bila dah kering dan dah naik minyak ye....
Korang bolehlah letak kentang yang dah di goreng siap-siap awal tadi...buat lauk tambahan Uolls....
Daging memang ada dalam fridge, kitaorang beli kat Giant haritu...ni kitoarang beli daging tempatan tu dalam RM11 camtu...(daging yang dah siap-siap pack tu)...
Mula-mula Me ingatkan nak masak sikit je (kiranya masak half..then half lagi tu nanti bolehlah buat masak benda lain)..sekali macam ehhh takpelah..letak jelah semua...habis cerita......
Daging dia jenis elok okeh..tak liat...kejab je Me masak..dua kali je ulang letak air Asam Jawa (air asam tu buat cair-cair je tau..kang masam tak jamin).....
Final production....
Memang minyak jadi banyak sebab daging tu kan nanti keluar jugak minyak sikit kan..
Nak tumis daging dengan bahan-bahan blend tu pun macam kita buat sambal tumis..minyak kena cukup..kang tak cukup sampai sudah cili tak masak.....
Resepi ni memang guna halia agak banyak tau...yang blend ada, yang hiris nipis-nipis pun ada....
Amazingly daging bila dengan halia dia macam rasa sedap lain macam okeh...eh nak tau trylah hehe.....
Resepi ni kena pedas dan manis-manis sikitttttt..kiranya gula kena lebih sikit tau....
Nak resepi gi cari kat sebelah kanan bawah..ada nun hehehe....
Ni masa makan dinner hari Khamis....(ye berturut-turut kitoarang makan lauk yang sama okehhhh)....
Sekeping daging harga RM11 tu (me tak tau berapa gram..tapi rasanya tak banyak pun)...tapi kitaorang punya makan membawak ke 3 hari...hambikkkk...
Tak tipu...Me naklah masak untuk hari Jumaat...sekali OT kata tak payah Yang...Sambal Daging ada lagi sikit kan?Ayang goreng jelah telur....gitchewww..senang hidup Makcikkkk...Alhamdullilahhhh.....hehe....
TAMAT