Juadah raya adalah seperti biasa....
Tak kurang tak lebih gitchew...
Cuma rasa jelah yang beza sikitttt...tapi tetaplah sedap hokey....
Ketupat Daun Kelapa haruslah ada.....
Tukang anyam adalah Atie..tukang isikan beras dan tenggekkan dalam periuk adalah Me...tukang masak adalah Emak...
Selalunya Me yang masakkan sampai setel..tapi tahun ni sebab Emak is buat kek, so sambil buat kek tu Emak is tengok-tengokkan sekali api dan air ketupat....
Ni masak dari pukul 2 lebih tak silap...sampailah nak dekat pukul 6 lebih.....
Petua nak nasik elok mampat (tak berbiji-biji nasik) dan tahan lama adalah dengan merebus ketupat tu lamaaa.....
Patutnya kalau ikutkan 3 jam lebih pun dah cukup dah....tapi kalau terebus lebih masa pun takpe ye...takde masalah...
Nak masak ketupat ni senang jek sebenarnya..tinggal nak jaga air jangan bagi kering jek..(kena check air dan topup air kalau tak cukup jek)..tapi bab tunggu nak masak tu yang leceh sebab memang berjam-jam....
Nak isi kelongsong pun senang jek...cuma leceh bab nak ketatkan tulah...nak ketatkan ketupat pun mengambik masa jugak tau....
Isi beras pulak kalau nak ketupat lembut, kita kena isi beras tu bawah pada aras lekuk vontot ketupat tu (korang boleh imagine kan kikiki).....dan kalau nak ketupat mampat sikit, boleh isi beras tu cukup-cukup aras vontot lekuk ketupat tu....nak keras kekung silalah isi beras tu atas sikit dari aras lekuk vontot ketupat tu ye..tapi ketupat keras tak syok sangat makan...me suka campur-campur...ada yang lembut..ada yang secukup mampat..baru syok gitu....
Bab hasil ketupat tu lembut ke mampat ke keras ke Iolls memang reti adjust ye hahaha..
Dah kalau dari kecik Uolls Iolls yang takeover bab isi beras ketupat dan rebus ketupat okeh..tak reti jugak lagi sajalah kan....?
Ni bila ketupat dah masak selalunya Me lalukan kat air paip kat sinki tu kejab..nak bagi haba wap tu kurang sikit...then ketupat tu kena gantung yek...kalau tak gantung nanti wap air tu tak keluar, kang tak memasal tak tahan lama pulak ketupat tu....
Cerewet je kan?tapi takpe..bukan tiap-tiap minggu pun makan Ketupat kan hehehe......
Ketupat daun Palas tu pulak macam biasa, Emak is order kat jiran block sebelah....
Tu pun sedap, tak pernah fail rasa dia....
Rendang Daging...
Sedap angat nih hihi...
Ni nampak je kering kan?padahal tak pun...taktaulah kenapa dalam gambar nampak kering sangat........
Lemang...
Ni beli kat Che Besah....kalini kureng sikitlah rasa dia...tak lemak macam selalu..pastu tengah-tengah dia jelatah la pulak....
Ni beli kat Che Besah....kalini kureng sikitlah rasa dia...tak lemak macam selalu..pastu tengah-tengah dia jelatah la pulak....
Tapi Atie kata yang kat rumah dia kecik, so elok je lembut semua.....
Kari Ayam...
Nampak pudar je color kan?tapi sedap jek kiki....
Cuma..ada cuma jugak ye....cuma terkurang garamlah pulak...
Ni pagi-pagi hari Raya Emak yang tumiskan....dah letak santan garam semua Emak is tinggalkan kat Me setelkan sampai masak...sebab Me yang takeover the rest tu yang tak cantik tu kot hahahaa...
Garam pulak Me memang dah tanya Emak, Emak kata dah letak dah..tinggal Me nak tunggu dia masak je...
Tu pun sebelum tutup api Me letak jugak garam sikit ye (sebab Me tau, Emak is sejenis masak memang kurang garam)...tapi tetaplah tak berasa masin tu okeh...adoila...berapa banyak garam daa nak letak?
Kuah Kacang....
Dah cantik dah kejadian...
Dah cantik dah kejadian...
Malam raya tu kemain pekat likat lagi...tapi pagi raya tu Emak is tambah air, bagi mengelegak keluar minyak balik...tadaaaa...terus lazat cantik berkilat-kilat bersinar-sinar jadiknya haha.....
Tiap-tiap kali makan pun macam ginilah caranya hehe....
Sedap sebab dah letak kuah kari tu lebih ye....baru syedapp..hehehe
Ni lauk pauk semua My Mother yang masak tau...Alhamdulillah..semoga Emak sihat dan panjang Umur....Amin...
Bersambung...