Assalamualaikum..hi semua...
Rajin tak rajin Makcik ni kan bila sekarang ni memang selang sehari or dua hari kena masakkan Adik lauk fav dia nih....(dulu memang jarang sesangat..ni ala-ala road to bulan Ramadhon gitu..kena practice masak hehe)
FYI, selain dari Nasi Ayam (yang memang fav Adik), lauk kegemaran Adik sekarang ni ialah Sup Sayur+Ayam dengan Nasi Putih....
Sup simple jek Uolls...janji ada isi ayam (nak guna udang pun boleh), pastu ada sayur apa-apa then ada bawang putih ketuk n kiub ayam....
Rupa bila dah siap....
Antara sayur yang Adik suka makan...(kadang-kadang tukar brokoli pulak)
Ni kalau buat camni, In sha ALLAH sepingan (saiz hidangan untuk Adik tu dia habis makan)...kadang-kadang tu siap tambah sikit lagi Uolls....(Nakhil ni agak picky eater ye..jadi bila dia makan gini tentulah Me suka...seronok gitu)...
Ni sebab dah lama tak buat Rendang Daging...so kita buat...
Ni tetaplah guna rencah segera...
Guna rencah segera ni selalunya jimat masa ye...tak sampai 35 minit siap dah masaknya...
Tak ingat minggu mana tah..tapi masa ni weekend rasanya...
Dah masak so saja ajak Kak Ain datang rumah untuk lunch.....
Lauk paru berlado tu Kak Ain yang bawak....
Rendang sodap (kahkahkah..biasalah..sendiri yang buat sendirik lah puji kan)....paru pun sedap macam biasa....Alhamdulillah....
Rendang nampak macam kering kan?tak ye..kalau kat luar rendang ni jenis berkuah (sejenis kuah lagi penting dari isi kan...so memang takkan keringkan kuah)....
Kita bagi OT n Kak Ain makan dulu...
Makcik ni ada peel selalunya kalau lepas masak feel nak makan tu tak datang gitu (lambat la jawabnya nak makan)...so kita bagilah orang lain makan dulu.....(selalnya OT sanggup tunggu sekejab, nanti makan sesama)
Tapi jangan kalau Me masak tu lauk memang Me teringin nak masak n makan ya amat (macam Sambal Petaiiii)...tu jangan....memang lepas masak tu zaass ambik pinggan, amik nasik, amik sambal terus makan..hehehe....(tak boleh tunggu tunggu dah ye....)......
Sekarang memang apa-apa Makcik akan buat stock Cili Kering siap blend gitu..
Caranya Makcik buat senang jek...
Makcik akan basuh Cili Kering (selalunya buat sebungkus kecik tu)...pastu rendam dengan Air panas...pastu dah agak lembut cili kering tu tos air tu dulu then Makcik blend dengan Bawang Putih (2-3 ulas), garam n minyak masak....
Dah hancur semuanya simpan dalam bekas bertutup then simpan dalam peti ais..
Nanti cili tu akan beku (sebab minyak yang kita letak tadi tu ye)...tulah cili ni tahan lama kalau kita simpan ye....
Pastu kalau nak masak apa-apa guna cili ni, kita tinggal nak hiris-hiris Bawang Merah/Bawang Besar dulu then terus boleh tumis dah....(minyak dah letak siap-siap dalam cili tu kan..so tak payah guna minyak atau tak payah letak minyak banyak-banyak lagi dah ye).....
Memang senang dikemudian hari gitu...
Ni breakfast la nih gini...
Taknak makan Nasi Lemak (malas masak dah tentu hehe)..so kita order Roti Canai...
Beli 4 keping Uolls..sekeping setengah Me n OT punya...sekeping Adik punya....
Beli 4 keping Uolls..sekeping setengah Me n OT punya...sekeping Adik punya....
Ni haritu buat Sup Ayam pulak...
Ni jenis guna Sup Bunjut ye....(bukan sup yang guna kiub)....
Ni pun senang..Makcik hiris-hiris jek semua bahan-bahan (bawang putih, bawang merah n halia)...pastu tumis..dah wangi tumis ayam pulak, pastu letak air letak kentang, letak sup bunyut pastu letak Kobis..letak garam..bagi kentang empuk then tutup api....siappp.....
Petai yang dibeli kat Pasar TTDI lagi....
Kalini beli harga betul (bukan harga promo) tapi petai dia tak elok pulak....
Berulat okeh...rogi ooiiiii....
Ni kalau gini nak buat Sambal Ikan Bilis Petai la nih.....(repeat lagik Uolls).....
Ikan bilis dah dibasuh bersih tu selalunya Makcik rendam dalam air (sementara nak goreng tu, Makcik rendam dulu)...nanti air rendaman tu Makcik tak buang ye...Makcik buat air asam jawa....
Sup Ayam dah siap.....
Weekend memang masak lebih....sebabnya masak untuk tengah hari dengan makan malam sekali....tak pun in-case Kak Ain datang rumah....
Ikan bilis yang dah digoreng garing...
"Wajib" goreng garing-garing ye walapun Ikan Bilis ni nanti nak dimasukkan dalam sambal..
Kalau goreng tak garing nanti bila makan dia rasa lemau (macam tak berapa masak)....so tak best......
Kalini buat Sambal lebih sebabnya nak bagi Kak Ain sikit...
Ni bila sambal dah masak, Me kena asingkan sikit untuk Kak Ain baru Me letak Petai..(Kak Ain tak makan petai Uolls)......
Dah nak petang, tapi tak mandi lagi yang kecik tu.....(bangun pukul 1pm), mananya nak mandi awal.....
Salah satu sebab tak sabar nak makan Nasi inilah dia....Ikan Goreng....
Kalau Makcik, ikan yang tersedap makan dengan sambal adalah Ikan Sardin or Ikan Kembung goreng Uolls....
Sambal Ikan Bilis Petai dah siap...then transfer ke periuk pulak....
Ni sebab nanti senang nak panaskan.......
Sup Adik yang makin menarik hehe...
Ni sebab kita panaskan lama...so dia jadi makin cantik.....
Ni sebab kita panaskan lama...so dia jadi makin cantik.....
Ni adalah lauk yang terpaling fav Me....
Makan macam ni ulang alik 2-3 hari pun no hal gitu.....punyalah menikmatiii....Alhamdulillah.....
Dah habis masak, so kenalah lap....
Alhamdulillah kitaorang pilih tiles jek haritu....serius senang nak bersihkan....
Terpercik sambal pun takde masalah...tinggal nak lap bersih jek.....
Bila dah lap bersih elok je macam biasa balik.....😊
Dish tray kat sinki tu pun Me dah keluarkan....
Biarkan clear camni jek....jadi lapang n senang nak buat kerja....
Ni kan kalau nak basuh periuk besar or basuh pinggan mangkuk banyak-banyak, Me just tos pinggan mangkuk tu semua atas peninsula table tu jek (lapikkan dengan tray cawan tu jek)......senang, cepat kering...(pastu bila dah kering tinggal nak susun kat tempat yang sepatutnya je)..so takdelah penuh kat sini.....
Adik dah mandi....
Tapi dalam masa tak sampai 20 minit nih, dah dua kali Adik mandi tukar baju ye....sebabnya elok lepas dah mandi Adik is yakyak (sejenis kalau yakyak seluar dia busukkk...tapi kalau tak busuk pun tak sampai hati Uolls huhu...so lepas dah bersihkan Adik, kita tukar terus baju satu set).....
Dah lepas Isyak rasanya nih....
Me masakkan Mee Goreng Basah.....
Malam tu kitaorang bertiga (Kak Ain ada sekali) dinner Mee Goreng Basah jek....
Ni kan geram pulak...kicap dah letak kemain banyak...garam pun dah letak sikit..tapi tawar...
Tapi tawar-tawar pun habis sebungkus Mee Kuning tu ye..tu maknanya apa?hehehe....
Sekian....
No comments:
Post a Comment
Orang yang yummy....