Search This Blog

Thursday, April 14, 2022

Iftar Day 10& Day11...

Assalamualaikum..hi semua...







Iftar Day 10
Hari puasa ke-10, Me masak Ikan Tengiri Masak Sambal (sambal is my fav..ulang alik masak tu jelah pon hehe)....
Ni Me masak pun sambal dia jimat-jimat jek Uolls...sebabnya Makcik is guna stok cili blend (cili kering yang dah diblend) yang last....
FYI, blender Makcik is tetiba rosak okeh...haritu tengah Makcik buat stok cili blend tetiba dia (blender tu) mati...
Mula-mula ingatkan macam biasa je, memang blender tu jenis kalau mesin dia panas, dia akan auto mati (off sendiri) dan nanti-nanti bila mesin dia tu dah sejuk,  boleh jek Makcik is on balik..
Tapi kali tu takde ye..sampai kesudah (sekarang), kejung taknak hidup....stress sungguh...(ganaih sangat kot Makcik pakai haritu hahahaha).....
Nasib baiklah stok cili blend yang last Me blend tu sedang elok jek cili tu dah lumat okeh...
Dan kebetulan jugaklah cili blend yang last haritu tu, Makcik is siap-siap blend Cili kering tu siap dah letak sekali bawang putih n bawang Merah..so memang jadi senang..bila nak masak, tinggal nak letak bawang besar hiris or halia jek (ikut resepi Uolls..ada yang tak payah letak langsung).....
Tapi tulah..dah kong pulak blender tu..nak beli (online) le pun..haruslah take time pulak kan...so kenalah Makcik seminggu ni berjimat cermat pakai stok cili blend yang last tu.....
Eh lupa...Tengiri Masak Sambal ni masinnn Uolls..adoilaa..kesian semuaorang.....














Haritu selain masak Sambal Ikan, Me masak jugak Cendawan Tiram n Kobis masak Lemak (ni untuk OT n Nakhil)...pastu ada goreng ayam sikit...
Pastu Makcik is panaskan balik leftover Satey yang biras Me bawak hari Ahad haritu...banyak ooo (ada nak 20 cucuk rasanya)...so kita panaskan macam biasa je settle...







Rupa tak semenggah jek, tapi sedap...
Kuah dia sedap pastu pedas....
Cara Makcik panaskan satey macam selalu is panaskan satey dulu dalam periuk/kuali (cabut satey dari lidi sesiap), bila satey dah berminyak baru masukkan kuah...then bagi kuah panas mengelegak baru angkat...bila buat gini satey tak kejung Uolls..elok macam kita makan masa baru beli gitu.....









Petang tu dalam nak pukul 7pm tetiba dingdong...rupa-rupanya Kak Ain datang...
Pastu siap bawak sorang satu set Chicken Folder ko....
Alhamdulillah...syukur...TQVM Kak Ain...semoga bertambah-tambah lagi rezeki Kak Ain....
Ni Kak Ain order dua jenis sos..satu sos istimewa, satu sos Bawang Putih...dan silalah pilih sos istimewa jek ye bila order...sebab tulah rasa original yang kita selalu makan tetiap tahun...bila makan yang sos bawang putih alamakkk...tak serasi betul rasa dia (tetiba tak best)...
Eh tapi ikut memasinglah...lidah Me rasa gitu....korang Me tak tau hehehe.....














Dede datang tapi Adik baru tidur....
Nakhil is tak berapa sihat lagi masa nih....so dia nak tidur bila-bila tu memang kitoarang biarkan jek....














Ni dalam nak pukul 10pm Me masak Waffle....
Adunan Waffle memang Me dah buat petang tu (untuk Nakhil makan)...so ada banyak lagi lebihan..tinggal nak buat jek gitu...
Alhamdulilah sedap hehehe..hampunn korang....








Iftar Day 11
Ni petang semalam...
Balik kerja kena keluar balik sebab nak beli bahan-bahan nak masak (beli bahan-bahan nak masak pun beramai-ramai Uolls).....
Alhamdulilah..Nakhil dah sihat (walapun tak fully, selsema sikit..tapi dah tak demam..syukur).........












Keluar tadi tu Me beli Mee Kuning sebungkus Uolls...
Sanggup kan sebab nak buat Mee Goreng Basah....
Ni OT yang jadik Sous Chef ye...OT tukang gaul-gaul semua gitu....
Alhamdulilah kalini secukup rasa....sedappp....
Pastu yang bagusnya Mee Kuning ni tak kembang okeh....so kalau nak masak jenis berkuah takut Mee jadi kembang silalah guna Mee Kuning Gardenia ye...
Serius tak tipu..selalunya kalau buat Mee Goreng Basah Me adalah sangat takut nak letak air banyak-banyak (sebab takut Mee kuning tu kembang sangat)..sekali yang ini tak...elok pulak camtu je rupa dia dari masukkan sampailah nak makan....










Me Goreng jugak Kobis Cina tumis gini....
Ni nak digengkan dengan Kari Dagign Uolls.....











Bukti sedap sangat hihi...
Tau tak kitaorang masak Mee Kuning tu half bungkus ye....selalunya jenuh nak menghabiskan...tapi kalini tak...licinnnn.....










Kari Daging Me tak hidang pun..sebabnya OT kata takpe..nak makan Mee Goreng Basah jek dulu....
Ni pun kemain OT puji okeh....
Geram pulak kita...bila Me masak Kari ikut resepi gitu gini ginun konon nak bagi sedap, measti ada jek OT kata kurenglah apalah..ni kan Me masak ikut style Mak (Me Mother), style simple jek Uolls (takde letak kayu manis ke apa ke ye), eh elok pulak OT kata sedap yakmatttt (Kari Ayam yang Me masak hari Ahad tu pun OT kemain puji sedap).........
So dah gitu, dah tau dahlah kan...lepas ni Me masak jelah ikut cara Mak Me masak (tak payah susah payah nak letak 3 sekawan lah, 4 sekawan lah).........senang hidup Makcik hehehe.......













Ni malam tadi la pun kan (hari puasa ke 11).....
Kemain dah sihat...berpeluh-peluh main macam-macam haaa.......















Ni Me rebus jagung yang balance haritu...
Kemain dia layan makan sekali Uolls...
Mula-mula Me bagi yang seketul satu-satu yang dah dikopek dari jagung tu...dia makan...satu-satu....pastu tau-tau dia amiknya gini, dia ngap terus dari tongkol tu okeh (hahaha..lambat sangat kot makan seketul kecik satu-satu kan)......
Alhamdulillah..anak Mama dah makin sihat...syukur ya Allah.....













Ni tunggu OT mendobi lama sangat...so Me makan le dulu....
Alhamdulilah sedap (kikiki)...
Pastu tak lama lepas tu OT balik dari mendobi tu OT pulak makan...ha kauuu..bertambah-tambah haaa (kemahin puji-pujian Uolls...makin rajinlah Makcik nak memasak lepas ni khen kikikih).....






Bersambung....





2 comments:

  1. betul sedap tu kari daging tu siap bertambah- tambah makan ye....semoga lepas ni makin rajin la masak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah Kak SA..semoga rajin banyaklah lepas ni nak memasak hihi

      Delete

Orang yang yummy....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...