Search This Blog

Wednesday, July 12, 2023

Sambal Sardin guna Cili Hidup....

Assalamualaikum..hi semua...


Kemain sejak dah ada chopper elektric nih sikit-sikit mesti Me guna chopper (dah tak guna blender dah Uolls hihih)....







Cubaan Me buat Sambal Sardin versi guna Cili Hidup (Cili Merah+Cili Padi) pulak......
Ni gara-gara malas nak blend cili kering lah nih....
Kebetulan Cili Kering blend Me tak buat pulak weekend lepas...so memang malas jadiknya nak buat time weekdays kan...so kita guna jelah yang senang....
Bahan-bahannya mula-mula Me goreng dulu kentang (Me potong jadi wedges jek)...sambil tu Me kisar Bawang Putih, Bawang Besar, Cili Merah dan Cili Padi..Halia je Me tak blend sekali, Me ketuk jek.....
Mula-mula tumis jek bagi garing semuanya bahan-bahan blend n ketuk tu tadi.....
Tumis sampai nampak minyak dah naik, dah gitu tu dah OKlah tu (dah masak dah bahan-bahan tu ye).......










Dah gitu kita letak Sardin..
Ni konon nak masak satu tin kecik tu jek..tapi disebabkan terblend bahan-bahan tumis tadi tu banyak, so kita letak je dua tin kecik tu terus....











Macam biasa, bila letak sardin tu, Me letak jugak satu tin air (kalini guna dua tin, so dua tin air) untuk tumis balik.....masa ni dah boleh letak sekeping asam keping n gula dan garam dah masa nih ye....
Then tumis jek bagi semuanya sampai naik minyak balik ye.....
Kena letak air then tumis balik ulang-ulang camtu ye Uolls.......
Sebenarnya kalau ulang-ulang letak air pastu tumis balik bagi naik minyak tu banyak-banyak kali lagi better Uolls..kurang sikit hanyir Ikan Sardin tu (selain dari guna halia lebih).....tapi tulah..risiko ikan tu hancur tu lah pulak....so pepandailah ye😆.....












Letak kentang awal pun boleh..ikut koranglah...ada yang tak goreng pun kentang tu dulu, kalau camtu boleh je letak awal-awal..bagi je kentang tu masak dengan kuah tu....














Ni Me ulang-ulang letak air dan tumis balik tu adalah lebih 5 kali... 
Pastu boleh pekatkan kuah ikut korang suka....siappp....
Me perasan kalau guna cili hidup nih dia jadik cepat masak ye...cepat je naik minyak.....
















Ni rupanya....sedap okehhhh..bolehlah buat tukar-tukar rasa..kalau tak asyik style tumis guna Cili Kering or tumis bawang hiris n ketuk Cili Padi tu jek kan....(Me la tu😁).....















Kawankan dengan Telur Dadar....
Ni makan dengan Nasik panas-panas memang jadik makan bertambah okeh...
Terfav Me nih tau...kalau Me datang rumah korang, korang  hidang kat Me Nasik putih dengan Sambal Sardin jek pon dia punya nikmat tuu uiiiii (tak terkata..I loikeee...sukanyaaaa😍)...






Sekian....















6 comments:

  1. Lauk evergreen ni...hihihi
    Kita pun masak sambal sardin cili hidup juga tadi...sardin mesti nak ngan telur dadar kan🤭

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya baru jek belajar buat guna cili merah n cili padi yang diblend..selalunya main ketuk jek cili padi tu hihi..Iya,memang "wajib" kena ada telur dadar, baru syok....

      Delete
  2. Saya masak sardin memang guna cili padi je. Pedas dia lagi mengancam kan. Iolls pun terpalaing feveret sambal sardin. Makan ngan nasik panas n kicap. Ada ulam sikit memang ngam laaa. Ishhh sedapnya. 😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya selalunya ketuk cili padi tu je Jaja, cuma kalini try blend kasar, eh sedapnyaaa...genglah kita..Sambal Sardin fav..kalau sebulan tu mesti kena makan 2-3 kali paling kurang hihi...

      Delete
  3. Sambal sardine dengan telur dadar memang serasi bersama

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul..terpaling sedap kalau combine dua lauk tu hihi

      Delete

Orang yang yummy....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...