Abaikan ketidakan bolehan saya untuk mengapungkan badan tanpa memegang dinding kolam itu yea..
Sekarang ni saya ingin bercerita tentang perkembangan rakan-rakan saya a.k.a rakan sekelas berenang saya...
Dua minggu yang lalu mereka telah mempelajari cara-cara untuk menendang air secara katak..
Masing-masing adalah excellent sangat-sangat...cikgu pun puji, cuma mereka haruslah selalu berlatih lagi dan lagi bagi menjadikan pergerakkan kaki tu tambah 'cantik'...
Pada minggu ini pula (hari Jumaat lepas) mereka mempelajari cara-cara untuk menguak air dengan menggunakan tangan pula..
Ishhh..susahle nak guna ayat skema macam kat atas tu aikh...tergeliat otak nak fikir ayat yang betul...hehehhehe...
Ha..Sambung balik...
Sekarang ni dioarang semua dah ala-ala berenang secara profesional gitu..kira dah complete satu set la kan...
Sambil diaorang kuak kaki dan tangan tu, kepala kena gilir naik turun dalam air untuk curi nafas tau...
Masing-masing dah ada asas untuk berenang dah, tinggal nak brush-up skills masing-masing je..
Me tengok memasing dah ala-ala dophin gitu..(walaupun nama gaya tu gaya katak)...jeless oiiiii....
Minggu ni dengan minggu depan cikgu bagi cuti atas permintaan kitaorang..so, class akan bermula semula pada bulan March..
Apapun, walaupun kelas off sekejab, me tetap nak pegi berlatih ok...
Janji kat diri sendiri setiap hari Sabtu nak pergi ke PADE..harus gitu..kalau tak bila mau berani kan...?
Info PADE (tambahan dari entri lepas):
Harap maklum, untuk masuk ke PADE, kanak-kanak kena bayar RM2 (Sabtu, Ahad dan Hari Cuti Am)
Sue berkata tapi dalam hati: Nanti me attached satu link yang banyak giler bagi infomation pasal berenang-renang ni...me baru jumpa minggu lepas, tak sempat nak copy..insyaALLAH...sangat-sangatlah berguna untuk semua orang..^_^
Wednesday, February 16, 2011
Jalapeno Cheese....
French Fries with Jalapeno Cheese...Nyummy kan..??
Ni pun...Potato Wedges with Jalapeno Cheese...
Nak buat sonang je...cuma bancuh dengan Air Panas sahaja..
Rasa?sejibik macam Cheezy Wedges Keyepsi...seriusss....
Parcel yang datang hujung bulan Januari haritu...
Penghantaran adalah cepat dan pantas, jumaat order (last minit yo..dah petang gitu) tapi Isnin dah sampai...
Dari FB Ummi's Chezzy House (korang search je ini..takpun sila gmail me yek...)...
Harga me beli haritu RM12 perpack...jadi order 2 packs...
Untuk pos RM6, so total semua RM30...
Bank-in sahaja, terus dapat...
Sue berkata tapi dalam hati: TQ kepada blogger Azwani, sebab tengok blog dialah me tau pasal Jalapeno Cheese nih...^_^
Kaitan~
Blog,
macam-macam,
Makan
Friday, February 11, 2011
Tosei Gulung...?
Haaa..korang pernah tak jumpa tengok Tosei gulung macam ni???...
Saya baru 1st time tau...
Selalu dia lipat 2 je, ni tetiba dah bergulung sakan camni...
Bosan ke apa tukang buat Tosei ni, ala-ala design baru kot...heheheh
Tapi ada yang tak 'sedap'nya...habis kiri kanan terjulur ok...siap kena meja..part yang agak me kurang berkenan...huhuhuhu
Tapi sebaiklah rasa tetap sama, tetap meletooppp gitu...^_^
Kaitan~
macam-macam,
Makan
Monday, February 07, 2011
Practise Swimming dan Aimar lagi.......
Tajuk je dah macam membosankan kan?
Well, what to do...
Hidup me memang pusing-pusing tang nilah jugak pun..memang ampunn lah kan...
Ni masih lagi cerita minggu lepas..
Iyalah, minggu lepas macam balas dendam gitu...jadi sebelum cuti kena buat aktiviti mana yang nak puas-puas, lagipun memang dah tau kang time cuti seminggu pun bukan boleh kuar buat apa-apa pun, semua tempat kalau tak sesak mesti tutup kan...
Jadi lepas gi TESCO tu, terus je me masak...
Tu yang masak Sambal Udang Anak Petai tu...
Dah puas masak, buat sleeping beauty dulu..pastu bangun baru makan...
Lepas makan plan untuk practise berenang confirm jadi..me memang suka sangat-sangatlah kan....tapi bila ajak Anim dia taknak..aiii..budak nih...sekarang ni memang liat je bila diajak gi mana-mana...tak best langsung...huh!
So, pergilah sorang-sorang, lepas Asar tu terus gi amik Mijon dan adik-adik (ada citer kat entri lepas ni)
(Harap maaf: Gambar dikolam takde, gambar kat parking lot je ada..tu pun gambar gelap je..)
Mandi kat PADE memang tak hingat donia...dari 6.15 sampai ke titisan waktu akhir barule reti nak keluar dari kolam...
Tak reti-reti je kan...?Sampai dah takde orang baru nak keluar ko...hhehehhehe...
Tapi, memang best lah, time kitaorang pergi ni orang tak ramai, kiranya satu section kat kolam ni 'aku' yang punya, memang takde sapa nak kacau la...mungkin sebab ramai yang dah balik kampung kot, tulah kolam lenggang je tak ramai orang....jadi memang best je rasa..macam nak pergi lagi dan lagi je...hihihihihik...
Tapi me dah boleh float ke???jawapan wajibnya adalah.... hampehhh....!!haram tak boleh-boleh jugakkk..adoiiii...
Sampai ketiak ni dah naik krem, memang tak boleh-boleh jugak...
Mijon dah berkali-kali (beratus-ratus kali sebenarnya...) ajar pun tak mau-mau, balik-balik tangan ni nak bergayut kat tepi kolam jugak...jadi sampai kesudah 2 jam hanya bergayutan ditepi kolam sahaja, tak kemana-mana pun...sabar jelah...choii!!
Lepas tu terus je kitaorang ke Aimar Corner...hahahhahhar..lagi dan lagi dan lagi kan...
Semalam tu kan Sate kan dah habis, so, nak jugak ke Aimar sebab nak pekena Sate...
Memang dah tahap ketagih Sate kat Aimar dah ni...adoiii
Jadi order Sate 35 cucuk dengan menu masing-masing...
Me Nasi Goreng Ayam, Mijon dengan Syed order Char Koew Teow...Dik Nor pulak, dia makan je apa yang ada...jenis orang tak kuat makan ginilah kan...kang order pun buat membazir...
Serius..masa makan tu pun me dah macam zombie je rasa, mamai sungguh...
Penat campur ngantuk bergabung..memang alamat ngantuk habislah...
Dahlah tu, me pulak yang satu-satunya driver pulak tu..adoiiii...rasa macam nak tidur kat jalan dan-dan tu je rasanya...
Mijon kata balik rumah dia tidur dulu, kang bangun baru balik rumah...Dik Nor pulak cakap..kalau tidur alamatnya tidur bangun pagi lah...
Memang betul pun apa Dik Nor cakap tu, dah nama pun dah malam, kalau tidur tu maknanya sah-sah tidur betul-betul le jawabnya...
So, paksa-paksa diri..
So, paksa-paksa diri..
Alhamdullillah, sampai jugak rumah dengan selamat dalam pukul 11.10 pm...fuhhh..lega...
Dahlah tu, esoknya tu kan ada makan-makan kat rumah Mijon lagi tapi dah katapun me kan jadi Mak Supir, so, wajib kena ada kat rumah jugak sebab esok pagi-pagi dah kena menghantar emak kan.....(tu yang malam buta pun harus balik rumah jugak padahal no hal kalau nak tidur rumah Mijon pun sebenarnya...tanggungjawab ok..tanggungjawab...)
Sue berkata tapi dalam hati: Serius betul..swimming kan cara utama untuk bakar kalori, jadi bila lepas swimming tu wajib rasa penat sangat tu memang ada (tapi badan tak sengal pun ok, lagi kalau kita buat dengan cara yang betul...cuma penat terlampau memang ikut badan la kan..)..jadi, bila dapat rest, tidur malam cukup, insyaALLAH bangun pagi tu badan akan ok je...tang ngantuk tu pulak bergantung kat diri sendiri la kan, kalau dah jenis tak bersenam pun kuat ngantuk (tu me la tu pun kan..takdelah sapa-sapa lagi..heheheheh), takkanlah nak salahkan senaman pulak...agak-agak le oiii...
Kalau dah bersenam tu haruslah korang rasa penat, tak kiralah korang swimming ker, cycling ke, jogging ker...tak penat maknanya korang ngelat ok...
Sue berkata tapi dalam hati lagi: Serius, tak reti betul nak buat karangan proper, karangan dahlah lompat-lompat pastu penhabisan pulak macam haremmm....sori la yea....^_^
Kaitan~
Aku,
Jalan-Jalan,
Kawan2~in~Crime,
Makan,
Shah Alam,
Swimming
Sunday, February 06, 2011
Mee Kari Orang Bujang...
Entri terlatest kali ini..
Pagi lepas hantar emak, dah breakfast sedap-sedap kat Rasyid terus ke TESCO...
Gigih, kali ni nekad dan semangat nak cari jugak bahan-bahan untuk buat Mee Kari..tak kiraaaaa.....huh!!
Balik terus je masak...pukul 11 dah setel buat kuah semua...gigih je kan...??hihihiihi
Hasil tangkapan di TESCO...malas nak fikir banyak-banyak..apa yang ada je sudahhh...tulah namanya Mee Kari Orang Bujang...
Malas nak cari santan kat tempat lain..belasah je yang tube ni...
Segala bebola dan kek...
Tauhu kering tak ada la pulak...adoiii..tu yang paling sodap kan...
Rumah me ni tak reti nak makan seafood hidup segala, so ganti dengan leher Ayam...
Tulang ayam pun tak ada, so beli je leher ayam...(ingat, kata pun tadi apa yang ada kan....)
Pernah dengar petua kalau nak bagi kuah manis kena guna tulang...so, takde tulang, guna je leher..janji tulang...
Segala ball dan cake tadi tu dah dipotong-potong siap...
Cara nak masaknya senang je...
Bahan pun main belasah je...
Cara 'Chef' Su masak kuah Mee Kari Orang Bujang adalah seperti berikut:
Serai diketuk..lagi banyak serai ni lagi wangi tau.....
Tumis siap-siap dengan Bawang Putih, Bawang Kecik, Halia dan Lengkuas yang dah dikisar halus...
Tumis kasi bahan kisar tadi naik bau..pastu letak cili boh dalam 2 sudu besar...ni saja nak kasi pedas...
Dah garing, masukkan pulak Pes Kari...tumis lagi..kasi rempah garing sikit...
Masukkan leher ayam tadi...
Biar sampai leher tu masak....(paham-paham sendiri le yek..hihihihiik)
Boleh masukkan air...tunggu menggelegak...
Lepas tu boleh letak santan setube dan bagi mengelegak lagi (tapi kena rajin kacau, kang pecah minyak tak best...) dan barulah masukkan segala ball dan cake...
Letak garam 2 1/2 sudu besar dan gula 1 camce kecik...biarkan mengelegak lagi..
Dah boleh dimakan...
Sekian resepi dari 'Chef' Su yea..Selamat mencuba..
Tapi me tak makan pun lagi...tunggu nak kena celur Mee Kuning dan kena rebus telur dulu..kang tengah hari baru makan..
Kuah dah rasa dah...wuhuuuhu..marbeles (clap..clap..clap...untuk diri sendiri...), kiranya cukuplah rasa..nak kata sedap bangat tidaklah, nak kata tak sedap pun tidak..memang ngam-ngam choi je rasanye......Katapun Mee Kari Orang Bujang kan..bahan pun janji adoo......
Apalagi..sila sila..jemput yea.....^_^
Kaitan~
Aku,
Beli~dan~Belah,
Mee Kari Bujang,
resepi
Subscribe to:
Posts (Atom)