Ni sapa yang memang baca blog me nih (persoalannya ada ke yang baca? hehe) taulah memang nilah pun menu tetiap kali hari raya hahaha....
Eh betul..ni memang menu "wajib" okeh...ko gaduhlah itu ini memang inilah yang ada pagi raya...tak kiralah raya puasa ke raya haji ke memang Emak masakkan nih.....
Eh tapi kan pernah sekali tu Atie yang masakkan kari okeh...seperiuk rak ye...selalunya Kari Ayam Emak masak nak dua ekor....giler hebat okeh Atie masa tu....
Mau tak hebat...muda lagi okeh masa tu...tu kalau makcik kalau time tu ko suruh masak banyak-banyak gitu memang taklah...sebab makcik memang confident langsung....tapi kalau suruh sekarang Alhamdullilah....dah berani dah masak lebih....tapi rasa tu tak confidentla sedap ke apa tau...janji masak je sudey hahaha.....
Ni pun ulang tayang jugekk.....kikiki..hampun ye....
Tapi tetaplah nak tunjuk kat sini gitchew....
Haa nilah cara-caranya me makan ketupat kat rumah....ni kalau kat rumah sendirilah ye...kat rumah orang apa yang orang hidang tu ko makan jelah...orang masak dan hidang tu pun dah kira habis bersyukur kan...rezekiiii....tiba-tibaaaa...
Okeh...caranya haruslah me letak dulu seketul ketupat dipotong 4 (gedik nak spesific sangat kan haha)...pastu letak kuah kacang..pastu letak kuah kari..ni haruslah letak lebihhhh...pastu baru letak Rendang Daging sikit...sikit je Uolls..buat tambah rasa jek....
Ni pun sekian dua kali me repeat hahaha......
Macam biasa la kan...haruslah tunjuk apa yang Emak masak.....
Kuah Kacang...kalini tak pedas...I loikeee.....
Rendang Daging...
Ni haruslah buat ada kuah....
Ni tengok macam kering kan?tak ye..memang ada kuah....
Rumah kitaorang jenis makan Rendang kena berkuah..kalau tak ada kuah or kuah tu sikit haruslah orang yang last tu makan isi jek hahahaha..jenis tak reti makan yang kering-kering okeh....
Tu pun dulu Emak memang buat jenis kuah sikit or kering sikit...then bila semua pun komplen kenapa takde kuah or kuah sikit sangat?terus lepas-lepas tu Rendang yang Emak masakkan jadi Rendang jenis basah dah.........
Ketupat buat sendirik nih okeh....cea ceaaa....
Me disebabkan dari kecik dah tolong ketatkan kelongsong (ketatkan je okeh...anyam sampai kesudah tak reti-reti), isi beras dan rebuskan...eh bukanlah kecik sekolah rendah tu..maksudnya kecik umur dah tingkatan-tingkatan so me dah pandai bega ketumpatan nasik tu...
Kiranya nak buat ketupat lembut sikit pun boleh..nak yang mampat pun boleh....ko cakap je (kemain eksen kan?hahaha)......
Tapi selalunya kalau isi beras tu selalunya me ikut me jek....ada yang me saja letak beras kurang sebab taknakla ketupat tu mampat sangat...pastu ada yang me memang letak cukup-cukup....sebab bukan semua orang suka ketupat yang lembut or ketupat yang mampat kan...?so masa nak makan tu pepandai sendirilah pilih mana yang mampat or yang lembut ye.....
Me pernah baca, ketupat ni kalau nak tahan lama kena rebus lamaaaa...so selalunya memang me rebus lebih kurang 4 jam..ye 4 jam ye....
Ala susah apanya..ko topup je air bila dah nampak air dalam periuk tu dah kurang...tau-tau dah 4 jam....eh terbelagak lagik pulak hahaha....
Bersunguh-sungguh tepek lagi sekeping hahahaha....
Ni me yang setting semua ni ye....
Dan memang tetiap kali raya pun me jugaklah yang menyettingnya.....dari dulu kini dan selamanya....
Tapi apapun me suka....hehehe..baru feeling raya tu sampai okehhh.....
Sekian eh.....