Friday, January 08, 2016

Copthorne Hotel, Cameron Highlands



Copthorne Hotel, Cameron Highlands....(maafkan model gedempol itu hehehe).....
Dulu dikenali sebagai Equatorial Hotel...rasanya dah tukar nama dah 2 tahun nih......
Hotel ni terletak bersebelahan dengan Kea Farm.....senang nak cari....
Kalau datang dari arah Simpang Pulai, hotel ni disebelah kiri..sebelum Kea Farm....
Kat sini suasana memang segar jek...view pun sangat cantik...




Bilik deluxe rasanya nih...hehehe...lupa....
Atie dapat harga untuk satu bilik RM207 pernight (ni rates untuk booking online sebenarnya, tapi Atie dapat through call booking jek...alhamdullilah..hehehe)..harga RM207 ni dapat dengan breakfast for 2 dewasa sekali...
Bilik kitaorang request nak katil jenis King sebenarnya...tapi disebabkan dah habis so, bilik Atie je dapat King, kitaorang pulak dapat jenis supersingle siap bercantum camni....tapi alhamdullilah jugak...terlebih muat untuk kitaorang 3 orang......
Atie pulak just mintak babycoat untuk Umaar...so just nice untuk diorang berempat anak beranak.....
Korang kalau nak lagi murah bolehlah tengok kat Groupon...kadang-kadang Copthorne ni boleh dapat dalam RM168 camtu...tapi without breakfast la.....
Hotel ni tengah buat renovation floor by floor (ada notis diaorang letak kat bilik)...so kemungkinan selagi tak siap renovation harga akan murah...rasanya lepas renovation tak dapatlah lagi nak merasa harga macam kitaorang dapat tu.....mungkin rates jadik RM300 ke atas tu......




Bilik kitaorang ada beranda.....dua-dua bilik pun dapat.....
Kat luar tu sejuk giler okeh....yelah bilik kitaorang kat tingkat 10...
Bila tinggi view pun lagi cantik kan.....alhamdullilah......





Bila dah hari kedua barulah kitaorang perasan yang rupa-rupanya bukan semua bilik ada beranda.....
Memang rezeki sangat-sangat kan...padahal Atie tak request pun......
Me rasa yang ada beranda adalah dua hujung di setiap floor.....dua hujung kiri dan dua hujung kanan.....
Sebab bila tengok dari sini memang nampak yang hujung dua je yang ada.....




View dari beranda bilik kitaorang....
Bilik me yang hujung sekali....so takde jiran kat sebelah kanan....belah kiri jiran kitaorang Atie dan famili......
View belah kanan tu ada Kea Farm...baru siap rasanya sebab dah cantik melampau.......nanti me share ye.....




Bilik kitaorang memang betul-betul mengadap mall baru tu..apa namanya...Nova....camtulah....




View memang cantik...kecuali bahagian yang kena tarah tulah...sedih je tengok gondol-gondol camtu.....huhuhu....





Bilik agak luas...
Sama luas dengan Rosa Pasadena yang me pernah duduk dulu.....(link malas nak carik hehe).....
Nampak tak benda putih bawah katil tu....tu tisu ye....rasanya housekeeping tu tak sempat vakum bilik ni lah....tak pun dia just vakum mana yang sempat jek.....
Kitaorang dapat bilik ni dalam keadaan yang tak berapa sempurna....towel takde...bilik air basah lagi...pastu bedsheet tak bertukar (color kusam pastu berkedut)...pastu bekas masak air tu ada kesan macam orang masak meggi (apa kejadahlah masak meggi pakai tempat tu?)....dan yang paling kantoi tentulah tisu bawah katil tu lah kan........
Jangan cakap me cerewet ye...tukang QC tu me Emak tu tau...kalau pasal hal housekeeping jangan korang nak kelentong dia okeh.....my mother tu banyak experiences bab housekeeping.....punyala dia reti sampaikan baru je masuk bilik dia dah boleh detect memacam hahaha....Iolls jenis janji kemas okeh...dia tak boleh ye..pastu 14 kali dok puji Hotel Rosa Pasadena.....katanya Rosa Pasadena hotel lama (takde bintang banyak pun) tapi lagi bersih.....gittew.....




Kemudahan semua macam biasa....
Tapi paling tension takde iron dalam bilik...so nak iron kena pergi kat tengah-tengah bangunan tu..ada satu section (tepi lift untuk staffs rasanya)..so kenalah pepagi buta iron baju or tudung kat situ..huhuhu.....
Pastu bilik me satu hal pulak...petiais tak sejuk.....so simpan air kotak dua hari pun tetaplah tak berapa sejuk pun...rasanya letak air kotak tu kat beranda lagi sejuk kot haha......
Bilik ni takde ekon (rasanya kalau kat Cameron Highlands ni semua hotel bilik takkan ada ekon kot)...tapi dia ada kipas siling....so kalau korang kulit tebal sangat (macam Imraan) so bolehlah pasang kipas.....




Toilet okehlah...tak kecik tak besar..sederhana....
Tapi tulah, takde hos ye...
Style air kat jamban nih style jepun...air memancut dari bowl tu...huhu..sangatlah stress okeh.....




Tempat mandi ada shower je....tapi Iolls suka jek....siap ada shower jenis hujan tu lagik (sekarang kebanyakkan hotel dah pasang shower head jenis camtu kan....)....
Tapi ada kejadian okeh....me ada sekali tu nak bukaklah shower yang ada hand tu..sekali bukak paip ha kauuu..air yang keluar bukan yang kat hand tu...tapi yang kat head....so habis basah sebelah badan.....
Nasib baiklah baju jenis nipis...so kena angin kejab je kering...kalau tak memang menangislah kan....dah siap-siap nak gi keluar nih sekali nak kena gosok baju lain and tukar baju lain pulak......
Nob untuk tukar antara hand dengan head tu confused sikit....tu yang jadi gitu....
Me ni pulak baru tidur sehari, mananya nak faham yang mana satu yang mana satu kan.....
Tu jelah pun...yang lain-lain tu me tak tau....sebab urusan booking, check-in dan check-out Atie yang buat....
Eh ada lagi satu....second day tu me terserempak dengan housekeeping..so requestedlah diaroang tukarkan bed-sheet....iya-iya je bila me cakap tu dia ok ok kan.......sekali bila balik bilik hhhmmmm....tak bertukar pun.....tak baik ooo mempermainkan perasaan me nih tau........
Me mintak tukar pun sebab semalam ko tak tukar kan....pastu dah la tu bau bilik tu me tak tahan....bau macam kari okeh (megi kari kot dioarng masak dalam cattle tu huhu).......
Memang masa awal-awal masuk bilik dah perasan...tapi sebab baru sampai so takdelah nak heran sangat...tapi kalau dah sampai time tidur pun bau tu ada lagi sapa tahan kan....?huhuhu...
Ok tu je.....




Bersambung....





No comments:

Post a Comment

Orang yang yummy....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...