Wednesday, November 30, 2016

Kerepek Kentang

Jom meh me share camne nak buat kerepek kentang meh....hehe
Cara-cara nak buat ni me tau dari Zai....
Zai la...dia tunjuk pic dia buat kerepek kentang ni kat me....
Terkejut giler me okeh masa tengok pic yang Zai bagi tu...sebabnya punyalah dah lama me mencarik macamanalah caranya nak bagi kentang tu rangup macam beli tu kan....Zai reti okeh....hebatnyerrr!!!....
Ok...fyi, Zai amik cara-cara nak buat kerepek kentang ni dari FB....
Tapi me memang bersifu dengan dia okeh....TQVM Zai!!muaxxx!!!
Paling tak sangka caranya sangatlah senang tapi remeh sikit la sebab nak kena sagat kentang tu halus-halus tu (makinchik lenguh okehhh)......

Kerepek Kentang
4-5 biji kentang Russet (sagat nipis-nipis)
Air sepiriuk (ikut sukatan kentang yang dah disagat tu)
Cuka Makan 2 sudu besar
Minyak untuk mengoreng.....

Cara-caranya:
Panaskan air sehingga mendidih. Masukkan cuka makan.  Masukkan kentang yang dah disagat.
Rebus 3 minit. Angkat kentang dan basuh.  Dan toskan sebentar.
Goreng dalam minyak panas sampai kering dah garing.  Siap!
Boleh tabur garam atau serbuk perasa apa-apa ikut sukati koranglah ye hahaha......





Ni yang dah direbus tau...
Kentang tu jadi macam jernih sikit....(yang me nampak la..kentang korang me tak tau hahaha).....
Ni lepas rebus basuh then terus toskan..bagi kering sikit then boleh goreng.....





Ni yang first batch me goreng....
Amacam, hebat tak?hahahaha....
Jadi kannn??tak sangka okeh....
Lupa pulak, goreng ni kena letak selai-selai tau...takut melekat...tapi boleh je letak selai-selai then pastu letak sampai penuh aras minyak tu ye, don't worry tak melekat pun...cuma masa dia basah lagi  tu korang kena kacau-kacau bagi leraila....baru boleh tinggalkan.....






Ni dah diperisakan....me letak serbuk cheese tu sikit.....
Tapi me suka yang plain jek..lagi rasa kentang tu....sedap okeh.....





Ni last batch...rentung okeh....
Ni masa tinggal tu korang jangan tinggalkan lama ye....Iolls ni terlebih rajin sangat...gi tinggalkan sebab nyibuk nak tengok tivi....teringat tu terus ke dapur...tau-tau kat dapur dah senyap...tengok-tengok hitam terus hahahaha.....






Ni yang awal-awal tu excited sangat..so dah ngap sorang sikit...so tinggallah sebekas kecik ni.......








Santik kan...?sebijik macam beli punya okeh...minus yang rentung tulah ye....
Yang rentung tu pahit....tapi me makan jek...dari membazir kan.....
Iolls kan haritu dah beli kentang 2 guni yang 3kg tu hahahaha..pastu kelmarin siap dah beli pisau pengupas kulit yang besar sikit tu jugak okeh..punyalah semangattttt...tengoklah sabtu ni kalau rajin..nak buat sebekas besar cita-citanya....
Update 15 Dis 2016: Korang kena guna Potatoes jenis Russet ye baru dapat rasa macam kerepek kentang yang kita beli tu....




No comments:

Post a Comment

Orang yang yummy....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...