Search This Blog

Saturday, April 04, 2020

Menu Raya PKP..

Cakkk! 
Entry live lagik..tapi pic atas ni pic delay sejam setengah yang lalu hehe..(time menaip ni dah jadi 4-5 jam yang lalu hihi)...
Sambil masak sambil layan Anak Uolls...
Abahnya tido Uolls..mentang²lah kena #dudukrumah..kemahin lagi layan tido...
Eh ni Me taip ni dah petang dah..Iolls sambung menaip..tadi tenagah² taip sekali ada macam² benda pulak nak buat..busy nak makan pastu mandi pastu golek² pastu tengok tv..ni haa baru ada kesempatan nak menaip..
Anak ada depan mata Me nih..OT pulak turun bawah kejqb  beli barang..Mak?tu tengah jenguk dari luar bilik hahaha..eh betul Uolls..
Pintu bilik Me ni kalau takde apa², kita bukak jek..kalau tak kang Mak is dok pulas² pusing 44 kali bukak tutup selagi dia jagao...



Anak lagi 4 hari nak masuk 8 bulan..
Kemain dah pandai duduk..sekarang kemain nak berdiri berpaut ye..
Kalau duduk dalam playpen nih Me OK lagik..jangan duduk or letak kat tempat lain..seram okeh...





Harini Me masak Rendang Ayam...
Nampak macam hebat khen? hahaha..
Tapi Me guna paste segera jek..beli kat Gie, kawan dari geng Rairairai....



Ni ha paste dia..
Rencah Rendang ni dah half cooked Uolls..
Satu bekas ni Me beli RM15..boleh untuk 2 ekor ayam (puaslah guna)...i loikeee!





Nak masak pun senang...
Tumis dengan minyak paste tadi tu..dah naik minyak terus masukkan ayam..(kejab je dah naik minyak)...
Pastu ayam tu ikutla berapa ketul nak ye..paste pun ikutla banyak mana nak pakai..
Pastu air ayam dah kering, masukkan santan...
Macam tadi Me pakai sekotak setengah santan..
Kebetulan ada half kotak santak beku..so kita campakkan aja dalam tu..settle tak membazir...
Pastu sebab paste ni tak pedas, Me tambah dua sudu besar cili kisar...kacau2 bagi santan tu kuar minyak..siap!
Senang kan kerja..?
Pastu sedap je Uolls..sebijik rasa rendang mak2 buat tau...




Pastu Me panaskan kuah kacang dalam tin nih...
Kuah ni payah sikit nak jumpa ye..so kalau jumpa silalah beli sekali 2 3 tin..
Sebab apa?sebab sikit naw² isi dalam dia tu...
Lagi² untuk yang kuat makan kuah macam Me nih....





Kuah asal kalau kita kuarkan dari tin pekat sangat ye Uolls...
So Me cairkan sikit...tapi tulah tertuang air panas banyak pulak hahaha..dah jadi bertakung sikit jadiknya...
Eh dont worry, kalau nak kuah pekat..pekatkanlah balik..didihkan lama² sampai kepekatan yang kita nak...
Kuah kacang  ni walaupun dalam tin tapi sedap tau..
Tapi Iolls kureng sikit sebab dia letak macam terlebih udang kering...
Ni Me pun Me tambah gula sikit...konon nak manis² pedas gitu...





Tak lupa kenalah masak nasik impit Uolls...
Pon segera jugak...hehe






Me pakai yang Adabi ye..yang kecik² tu...
Ni pun senang..paket nasi impit dia tak payah basuh dah ye...
Tadah air pastu masuk je nasi impit dalam tu...pastu rebusla lebih kurang sejam...
Semua barang² ni memang dah ada kat rumah ye...punyalah lama simpam hahaha....
Macam paste rendang tu katanya tahan 2 bulan..tapi rasanya dah nak setahun dah beli (tak tipu...nak aidilfitri tahun lepas Me beli) still boleh pakai lagik...
Macam kuah kacang tu pulak, Me beli ² tin tapi dah lamalah jugak baru nak pakai kan...
Tak silap Me beli lepas Me start kerja lepas bersalin haritu... (Anak pun dah nak 8 bulan ko)...lama perap hahaha...
Cuma nasi impit tu baru beli 2 minggu lepas...kebetulan stok dah habis (last haritu buat makan dengan kuah kari n kuah kacang dalam tin jugak)..gitu...
Alhamdulillah...dapatlah jugak makan satu set kan...buat ganti tak dapat makan masa raya Aidiladha (sebab masa tu tengah berpantang Uolls)..boleh??


Tamat




No comments:

Post a Comment

Orang yang yummy....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...