Search This Blog

Friday, November 20, 2020

Garlic Bread and Mushroom Soup..

Assalamualaikum..hi semua...
Lama dah tak buat entri khen..?
Apa khabar ye semua?
Semoga sihat-sihat belaka tau...
Me sejak Selangor dah kena PKPB haritu dah start Work From Home..
Payah oo..sebab Makcik ni hb n wife kan marhain..laptop takde..so apa-apa kena guna hp je Uolls..memang sangatlah terbatas (pergerakan tu jadi terhegeh-hegeh sebab jari beso, mata dah kurang hahaha)...
Ni kira gigihlah ni (bila menaip guna HP) semata2 nak buat entri..jadi silalah anda semua baca dengan bersungguh-sungguh okeh hehe...



Malam ni Makcik nak share sikit ye(iya..makcik menaip malam-malam buta)..
Makcik nak share kudapan (kira kudapan la ni kot kan..sebab kalau kata stater macam ni, makan sebelum makan nasik boleh meletop jugakla perut Makcik ko ni nanti huhu)...
Ok, bahan-bahan nak buat ni senang je Uolls...
Semuanya Iolls beli..
Beli apa?
Beli roti Barguette (french loaf) seketul panjang tu, pastu Makcik beli Garlic Spreed (cari kat rak mayonis selalunya ada..takpun kat chiller jual cheese or butter)..
Pastu jangan lupa beli Mushroom dalam tin satu..dah settle...
Cara nak masak pun senang (Makcik ko ni takkan ajar benda2 yg payah ye haha)...
Mula-mula potong je roti tu...potong serong-serong sikit..saiz jangan tebal sangat..jangan nipis sangat tau (pernah makan tak garlic bread kat Pizza Hut..haa potong saiz gitu..cuma serong lebih sikit sebab roti jenis ni panjang ye tuan puan...
Dah potong sapulah Garlic Spread tu..nak sedap lagi sapu dua-dua belah roti ye..
Then bakar..cara bakar ikutlah apa yang korang ada..(guna pan jek pun boleh..tapi lambatlah sikit sebab kena jaga n tunggu depan pan..guna oven pun boleh ye..ikutla..kan kita yang buat dia..so don't worry ye kikiki)
Macam Makcik guna Air Fryer..suhu 160°...masa tu Me letak 4 minit sebelah, 4 minit sebelah lagi..ye kena balik-balikkan ye nak bagi bakar rata...
Dah settle buat roti tu bolehlah buat Mushroom Soup tu pulak..
Kalau buat pakai yang tin tu senang je Uolls..masuk dalam periuk, letak air pastu kacau-kacau sampai jadi ( ikut arahan kat tin masing-masing gitu)...
Siap 1 set kudapan hehe....









Jeng jeng..dah siap...
Kena makan panas-panas baru lazat ye hehe...







Nak makan tu ikut korangla..
Nak cicah boleh..nak rendam boleh..nak makan asing-asing pun boleh..
Ke Makcik nak kena demo nih?hahaha..sampai cara makan pun kena ajo dah nih....







Petua..cewahhhh...
Iya petua ye..bila bakar roti jangan bakar sampai garing sangat ye..kena just nice kuning-kuning sikit dah..
Sebab kalau bakar garing nanti Bawang Putih tu tak sedap sangat dah..jadi bau je kuat tapi takde rasa...
Pastu kalau garing snagat nanti butter dalam spread tu dah garingkan roti..tak jadi meresap dah rasa garlic tu okeh...




Bukti Mama is masak sedap wlaupum guna bahan-bahan readmade jek hihi...
Ni untuk Adik Me bagi yang garing-garing sikit sebab rangup Adik senang nak gigit...







Jagung rebus..
Ni Me beli kat Tesco..
Tak sampai RM2 seketul..so Me beli 4 ketul jek..try test gitu..
Sekali alamakkk...sedapnya..
Ni pun buat kudap-kudap lah ni..
Bila fully kena duduk rumah ni taulah kan dia punya asyik nak mngunyah tu camne...


Ok sekian hehe








No comments:

Post a Comment

Orang yang yummy....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...