Search This Blog

Wednesday, December 02, 2020

Random Pic No. 16...

Assalamualaikum..hi semua...



Minggu rajin Makcik memasak...
Asyik beli je so dah bosan automatik jadi rajin masak gitchew...
Haritu (hari tak ingat, pastu tak rajin nak check date)...Makcik is masak Sambal Sotong...
Ikan takde so kita tambah je Telur Dadar settle...







Pagi-pagi esoknya...
Me masak Nasi Lemak...
Sambal Sotong ada lagi, so tinggal nak masak Nasi n Rebus Telur n Goreng Ikan Bilis jek...
Alhamdulillah sedap hehe...








Esoknya pulak Me nak habiskan daging tetel n daging-daging yang berurat kat dalam peti ais....
Sebab nak buat sup, so Me rebus daging (guna rice cooker senang Uolls..tak payah risau bab hangit or cepat air kering)...
Me rebus 3 jam okeh (dari nak pukul 10 sampai pukul 1 lebih)..punyalah nak bagi daging tu lembut...gigih bukan?hehe







Me buat jugak Cili Kicap...
Resepinya senang jek...
Bawang putih (amik yang kecik je Uolls)...Cili Padi dalam 11 biji (kalau nak pedas guna cili padi color merah panjang2 sikit tu ye..tu letak sikit jek habislah korang..memang pedas dia naik ke hidunf)...
Nak buatnya senang...tumbuk bawang putih n cili, letak nak sesudu besar gula (ada bawang goreng letak setengah sudu besar..takde takpe)..
Pastu tumbuk sampai halus...
Nak makan letakla kicap masin...
Kalau takde kicap masin korang skip letak gula dalam cili masa tumbuk tu ye...
Tapi letak kicap manis rasanya tak sekick letak kicap masin Uolls..
Tapi tak kisahlah..kita yang buat dia kan..gunalah apa-apa yang ada..janji jangan merapu sangat tukar bahan-bahannya dahlah kikiki....







Ni esoknya..
Kuah sup tu memang Me buat banyak..so esoknya tu Me just celur Mihun jek...
So makanlah kitaorang Mihun Sup kosong..tapi alhamdulillah sodap jek hahaha...
Lupa..daging liat n tetel tu semua lembut jek Uolls..tak sia-sia kumpul kan hehe....







Ok ni tak masak..
Haritu sebelum lunch hour kitaorg kuar rumah bertiga pusing-pusing cari makan...
Ni OT tapaukan lagi Asam Pedas Ikan Pari dari Salai De Hilir...
Lupa pulak, rumah kitaorg ni dekat dengan border Paya Jaras ye...tak sampai 30 minit dah sampai...








Kebwtulan sebelum keluar rumah tu Me dah masak pun nasik...patutnya boleh je balik nanti tu goreng Telur Dadar kan..punyalah OT taknak tunggu..siap beli Telur Dadar okeh..adoilaaa...lapar melampau ke apa tu??







Kalau dah dapat keluar rumah haruslah tapau macam-macam...







Sushi pun Me beli..
Ni pun sebab elok jek gerai sushi ni kat sebelah Salai De Hilir...so kita belikkk...







Botol susu Adik..
Sayang oo nak pakai..
Punyalah simpan lamaaa sayang punya pasal..tapi sebab fikir takkanlah nak simpan je kot?so kita guna jugak...
Jenuh Me cari yang corak dragon ni ye..last- last dapat..tu yang sayang tu kikiki...
Buat masa ni dah tukar botol susu yang ke-5..
Betullah kan, berapa bulan sekali kena tukar...?







Ni nak habiskan segala yang frozen...
Ada sejemput kentang, sejemput potato wedges..sejemput ayam..sejemput sosej..so kita goreng bagi habis...
Chessy Mayo (nama kat bungkusan) ni Me beli kat kedai Ramlee...
Kureng sikitla rasa dia..tawar pastu masam-masam macam letak sos tomato...
Jenuhlah nanti nak habiskan deeping sos tu nanti oiii...




Bersambung..
Lenguh dah jari naip hehe...




















6 comments:

  1. Sedapnye bihun sup ngan sambal kicap.. kite pun buat sambal kicap camtu jugak caranya, tp selalu curah kicap lemak manis je 😊. Buat lebih, simpan kat petisejuk.

    ReplyDelete
  2. Betul tu Cikjaja..buat extra pastu simpan buat stok..lain kali tinggal nak makan jek kan..senang kerja

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Dah lama dah baca..dari zaman akak belum kawen lagi.. tp masa tu xtaw la knp xpernah nak komen 😂. Sejenis suka baca jeee

      Delete
    2. Ya Allah ye ke..
      TQ Jaja..sorry kalau akak tulis merapu-rapu tau haha...

      Delete

Orang yang yummy....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...