Search This Blog

Sunday, August 01, 2021

Cekodok Tepung...

Assalamualaikum..hi semua..
Harini terajin nak share cara-cara buat Cekodok Tepung...
Selalunya Makcik asyik tunjuk pic je kan?so harini mehla Makcik share cara-caranya.....
Sajalah, dah terajin nak amik pic masa buat tu, jadinya Makcik share n tunjuk jek kat sini...
Cekodok tepung ni selalunya kitaorg kat rumah akan sebut/panggil cekodok jek..so sebut cekodok memang akan bayang cekodok tepung...
Pastu kalau cekodok pisang kitaorang panggil cekodok pisang..kalau cekodok tepung letak yis tu kitaorang panggil cucur..cara nak bezakan jenis cekodok kat rumah kitaoarng gitu..
Alah..ikut korangla nak panggil apa, sebab Makcik tau ada yang panggil cucur/cekodok bawanglah, cucur ikan bilis..panggillah apapun, janji ngap masuk mulut kenyang hahaha..
Pastu kan cekodok ni jadi lagi sedap kalau dapat makan sekali (cicah) dengan lebihan apa-apa kuah (kalau kitaorang selalunya cicah apa-apa Kuah Kari atau sambal tumis..kadang-kadang kuah pecal pun on..macam OT pulak suka cicah sos)..eh takde pun makan gitu pun sodap jek la..takde masalah hehe...










Bahan-bahan kalini Makcik is guna Bawang Besar, Ikan Bilis n Daun Kucai...
Ni potion dia sebiji bawang besar, nak segengam ikan bilis, n segengam daun kucai...
Nak lebih isi, so lebihkan..takde letak jelah apa yg ada..
Bahan-bahan ni ikutla masing-masing..ada bawang besar letak, ada kentang boleh letak, takde salah satu pun takpe..
Macam daun kucai tu bonus ye..ada boleh letak...
Bahan-bahan potonglah ikut suka masing-masing..
Macam ikan bilis tu nak tumbuk bagi hancur pun ok jugak tau..lagi sedap..
Nak pedas pulak bolehlah letak cili hiris halus-halus..
N nak letak isi udang pun boleh..lagi lazat Uolls..eh ikutlah selera masing-masing tau...
Macam taugeh la..kalau ada pun boleh letak..tapi kalau ada taugeh tu baik kita lajakkan jadi cucur terus (jenis letak ibu yis tu)..tu lagi lazat okeh hahaha..tapi masa buat tu lah dah jadi lama..so kalau nak sekarang bancuh, sekarang jugak nak makan, mehlah buat jek cekodok tepung macam Makcik nak tunjuk nih...









Pastu tambahlah tepung gandum n garam..
Tepung tu ikutlah..Macam Makcik, Makcik akan letak tepunf sampai bahan-bahan tadi tengelam sikit dulu..takpe Uolls..kalau rasa terkurang tepung ke, terlembik ke boleh jek tambah n adjust sekejab lagi..
Macam atas ni Makcik is letak jugak Potato flakes..ni kes takde kentang ye..so kita gatal tambah..jadi kalau korang takde pun takpe..tak menukar rasa pun..
Tapi 1 jelah, bila dah tambah potato flakes nih, hasilnya luar garing, dalam lembut sesangat ye...
Ok, dah masukkan tepung, pastu masukkan air panas ke dalam adunan tepung tu then gaul-gaul guna sudu bagi rata..
Makcik is guna air panas sebab nak bagi adunan lembut Uolls..tapi tak nak pakai pun takpe..pakai jelah air putih suhu bilik..mo man tai....











Sebab letak air panas kan, nanti adunan jadik gini...berketul-ketul..tapi don't worry..korang kacau jek ye sampai sebati......
Air panas tu pulak letakla sikit-sikit..letak air pastu gaul-gaul..tengok pekat lagi letaklah lagi sikit air..
Pastu kalau terlebih pulak tambah jek tepung sikit lagi...
Agak-agak jek Uolls..pastu adjust...









Nak tau adunan elok dia akan jadi camni...
Adunan ni jangan kental sangat (maksudnya jangan pekat, sampai nak gaul tu jenuh kena kuat-kuat)..jangan ye..kena nak cair sikit..
Tapi janganlah cair sangat..kang jadi lempeng goreng pulak hahaha...
Sedang-sedang ye..
Supaya hasilnya nanti tak kejung..kang jenuh nak makan nanti..lenguh rahang ngunyah haha...















Tunjuk dulu bahan nak cicah nanti hehe...
Ni kebetulan ada lebih sambal tumis ikan bilis..so nilah yang kita nak makan cicah nanti....










Panaskan minyak dalam kuali dulu..minyak dah panas then boleh goreng..
Cara nak letak tepung tadi pun ikutlah korang, reti bulat-bulatkan pakai hujung jari buatlah..
Macam Makcik guna jek sudu...
Pastu saiz pun ikutlah..nak kecik-kecik comel-comel boleh..nak sedang-sedang macam Makcik letak ni pun boleh...









Kena tenguk ye..kang hangit pulak..
Dah masak sebelah boleh balikkan...
Macam Makcik, Makcik suka color nak ke coklat sikit..sebab suka jenis yang garing-garing sikit...











Gini colornya boleh angkat dah..
Rasa tak cukup boleh repeat goreng lagi ye..pastu kalau rasa eh cukuplah goreng dapat sepinggan gini so bolehlah simpan adunan tadi dalam petiais..letak dalam bekas bertutup tau..karang-karang or esok boleh goreng lagi (cuma nak goreng lagi nanti-nanti sebelum goreng tu kena tambah tepung sikitt ye sebab selalunya adunan tepung bila kita dah simpan dalam peti ais adunan  tu akan jadi berair sikit)...
Macam atas ni, banyak ni memang Makcik makan sesorang jek tau haha..
Pastu macam Makcik selalunya akan tos minyak guna tisu guna kat kedai makan tu jek..sebab senang tak payah nak lipat-lipat bagai..











Dah siap...
So bolehlah makan...
Ada lebihan adunan tadi tu kita simpan dulu dalam petiais..
Kang OT n anak n MIL nak makan kita gorenglah..
Makan panas-panas lagi syok...











Ni potato flakes yang Makcik guna kat atas tadi...
Ni Makcik beli kat Tesco..harga tak ingat..
Ni sebenarnya mashed potato segera..tapi sebab terbiar lama sangat dalam peti ais (Makcik simpan dalam peti ais), so kita gunalah ikut suka hehe...
Potato flakes ni jangan letak banyak-banyak ye..nanti bila goreng dia jadi hancur-hancur..
Pastu kalau nak bancuh buat mashed potato pun tak boleh letak banyak-banyak..sejenis guna sikit pun dapat semangkuk rak (jadi kembang n jadi banyak Uolls) bila kita dah tambah air panas..









Makan cicah gini, pastu minum pulak air kegemaran korang..uiii sodappp hehehe...
Trylah..mana tau kena dengan tekak...





Tamat




No comments:

Post a Comment

Orang yang yummy....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...