Search This Blog

Friday, October 22, 2021

Garlic Bread..

Assalamualaikum...hi semua...
Harini nak repeat cara-cara buat Garlic Bread lagi...
Cuma kalini Makcik buat garlic spread tu from scratch gitu...









Ni hasilnya...boleh?hehe
Lupa nak amik pic Garlic yang dah Makcik bakar Uolls...adoilaa...
Korang imagine jelah ye...
Mula-mula amik selabu bawang putih (tak payah kupas kulit ye)...potong dua...letak dalam air fryer/oven (lapik ye air fryer/oven tu....
Lepas tu letakkan minyak sikit kat atas bawang putih tu (yang isi mengadap atas ye)...tabur garam sikit...
Bakarlah sampai bawang putih tu lembut (ni Makcik takde spesific masa ye...korang bakar jelah sampai lembut)....
Bila bawang putih dah lembut n dah sejuk sikit terus picit isi bawang putih tu masukkan dalam sebekas kecik margerin/butter....(kalau size planta paling kecik tu just nice jek Uolls)....
Lepas tu letak daun parsley (Makcik guna yang kering jek)...pastu letaklah garam secukup rasa (korang boleh rasa ye...ikut lidah sendiri)....










Ni french loaf ye...boleh beli kat bakeri...tapi kalau nak senang carik jek kat bahagian bakeri kat Giant or Tesco..in sha ALLAH ada...harga tak mahal pun satu batang panjang tu ye..tak sampai pun RM3.....
Ni kalau korang nak roti garlic korang kering n cepat garing..petuanya ialah kena tunggu roti ni dah nak expired or dah expired baru pakai....(expired sehari dua ok sangat dah..just nice)...
Macam yang Makcik guna ni Makcik simpan sampai cukup expired date...so just nice dia punya kering tu....
Sambung balik..roti ni kita potong-potong...
Kalau ikut Makcik, Makcik lagi prefer potong dalam 1cm lebih seslice..just nice nak ngap gitu....














Gambar sebelum bakar takde pulak..adoilaaa....
Nak bakar senang jek ye...sapu jek spread a kita dah buat tadi kat roti...sapu depan belakang okeh....
Pastu nak bakar ada cara..susun bagi ada ruang macam atas nih....
Macam Makcik buat nih..nak garing kena 3-4 minit satu side....
Iya...satu side ye...pastu dah 3-4 minit kena balik-balikkan roti nih...bakar lagi dalam 3-4 minit....
Kalau guna airfyer suhu dalam 155-160 darjah celcius okeh...dah elok dah tu...










Petua kalau nak simpan kena biarkan roti dah sejuk betul-betul ye...barulah boleh letak dalam bekas bertutup gini....
Ni yang first batch..kemahin cantik lagi gitu hahaha...tapi yang batch ni ada yang macam terlemau..mungkin sebab tak bakar habis keringlah kot....











Ni yang kemudian-kemudian..ha kauuu..rentungg hahahaha...
Ni kan menyesal Makcik beli sebatang jek roti tu okeh...kalau tak beli dua...
Sebabnya roti ni kita boleh simpan lama ye...boleh buat kudap-kudapan....so silalah sekali buat tu buat lebih okeh....












Esoknya buat lagi...tapi kalini buat guna roti gardenia jek...pastu guna garlic spread yang beli punya jek...
Cara bakar tetaplah sama...so roti ni elok jek jadik rangup okeh....












Kalau rajin lebih beli Mushroom Sup dalam tin...dah boleh dah buat minum petang camni....











Ni kan yang guna garlic spread beli kan tak kick pulak...sedap lagi yang Me buat semalamnya tu...
FYI yang Makcik buat semalam tu dah habis hahaha..punyalah menikmati okeh...sebab sedap sangat ye...rasa garlic tu lebih kuat (mulut pun bau kemahin hahahaha)....



TAMAT





No comments:

Post a Comment

Orang yang yummy....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...