Sabtu pagi-pagi Atie request nak makan Pecal kat Emak....walaupun guna kuah pecal segera tetap nak Emak yang buat kan, ngada!
Dan hasilnya....
Korang pernah makan Pecal takkkk?....
Pecal ni makanan orang Jawa tau..segala sayur-sayuran dengan tempe, tahu goreng...makan pulak dengan kuah Pecal (kuah kacang tapi kuah kacang ni bukan macam kuah kacang satey tu ye...beza giler okeh..kalau korang makan sama tu maknanya orang yang buat tu bukan Jawa asli..kikikih..eh betul..rasanya memang berbeza tau....).....
Fyi, kitaorang ni memang dari kecik dah diajar makan Pecal okeh...kitaorang ni kan anak hasil campuran Jawa dengan Melayu (Abah Jawa+Melayu, Emak Melayu tulin bang eh)...jadi kalau balik kampung time makan tu takde Pecal memang bukan Jawalah tu...hari raya pulak takde Pecal memang bukan Jawa ye....
Macam pecal ni nak sediakan sayur untuk Pecal ni memang tak banyak kerenah...ikut jelah apa yang ada kat keliling rumah....kalau ada pucuk ubi, Jantung Pisang, Kacang Panjang, Kangkung tu korang celur je dalam air panas bagi lembut...pastu kalau nak kick mesti ada Sengkuang dengan Timun..yang dua ni pulak korang racik-racik or hiris-hiris je halus-halus (ikut mana korang suka makanlah...kalau suka kasar-kasar pun boleh...janji boleh dikunyah...), pastu kalau nak lagi kick goreng Tauhu dan goreng jugak Tempe (tanpa Tempe bukan Jawalah namanya ye...)...dah siap pun untuk sayurnya....
Cara nak makan pun senang....
Sayur tu korang pilihlah mana yang korang suka makan lebih...dia takde specific potion kalau letak sayur tu lagi banyak lagi sedap ke apa ye..ikut je mana kesukaan masing-masing pastu lebihkan jelah ikut suka hati korang.....heeeee.....
Kuah Pecal tu pun sama...ikut suka hati korang...suka banyak letak banyak (tapi ingat orang belakang la ye...kang orang lain tak berkuah pulek..hihihih)...
Kalin i kuah dia Emak me tak buat...takde masa okeh...so beli yang segera je sudah....(yang ni Emak beli kat kedai area rumah je...nasib baik memang ada kalau tak kena cari kat Pasar Tani)....
Dulu kalau Emak tak buat sendiri tu Emak import je dari kampung (tak import pun mesti balik sini dapat bekalan kuah punyalah...)....
Pastu yang paling champion tersedap adalah hasil tangan Arwah Embah me tau....paling sedap sesedapnya...cukup segala rasa okeh..tak pedas sangat, tak manis sangat, memang secukup rasa....yang kedua champion pulak adalah hasil tangan mak sedara me yang kat kampung....tapi tu tengok jugak..kengkadang terfail jugak tu...nasib-nasib....
Yang emak buat so and so ikut nasib jugak..kahkah..kemain lagi ko ye Su ngutuk.......
Kuah pecal ni memang rasa dia nasib-nasib sedap sebab selalunya diorang buat kuah pecal ni takde spesifik resepi...belasah je letak bahan-bahan..so tu yang kadang-kadang terpedas, termasam (asam jawa terlebih) tak pun kurang rasa hamboiii bab komplen no satu...hiiiii.....
Fyi, kuah ni kalau buat sendiri pun memang macam ni ye rupanya....so kalaulah tiap-tiap kali buat tu terbuat lebih memang boleh simpan dalam petiais..nak makan kang barulah keluarkan....
Cara nak bancuh kuahnya....
Caranya bancuh dengan air panas (lagi elok yang baru mengelegak..)....
Air tu pulak kena pandai-pandai agak....agak dah elok tak berapa pekat tak berapa cair tu kira dah oklah....
Kang tunggu kejab dalam masa 5-10 minit nak bagi kacang tu kembang sikit baru boleh makan.......(tulah tak boleh pekat sangat masa bancuh tadi..takut nanti kena tambah air lagi...)....senang je kan...?
Tau kan kenapa me cakap kuah yang lebih (yang tak dibancuh lagi tu) boleh simpan balik dalam petiais..??ha kan....?sebab selagi kita tak campur dengan air memang tak terjejaslah kualiti kuah pecal tu.....
So silalah percaya bahawa kuah kacang satey dengan kuah kacang Pecal ni lain ye....
Kuah kacang satey tu masak tumis segala kan terus boleh makan.....tapi yang ni tak ye.......bahan-bahan nak buat kuah tu kena goreng dengan minyak dulu pastu tumbuk semuanya bagi lumat..then baru bancuh dengan air....(selalu je join tengok Embah, Makcik dengan Emak buat..so memang tau...cuma tak berani nak try sendiri je...alasannnn)...
Yang beli ni pun not bad..sedap dan pedas....nomnomnom...tapi tulah..kalau yang pure Jawa punya memang diaorang letak daun/buah kencurlah pulak....nasib baik yang ni dia letak sikit je..so takdelah kuat benar rasa tu....
Lupa nak gitau..sebab family kitaorng ni tak berapa pure jawa eh tetiba tak ngaku pulak tadi iya iya je so kencur tu Embah, makcik me kat kampung dan Emak me memang tak pernah letak ye....jadi memang dah biasa makan yang plain je gitu....(kitaorang memang tak suka sangat okeh kalau yang ada kencur tu..rasa tak puas makan...huuuu)....
Abang Imraan....
Minggu depan in sya ALLAH nak jadi abang dah....huhuhu..tetiba rasa kesian okeh..Imraan dah tak boleh jadi "baby" lagi dah..siap boleh bayang nanti adiknya buli...huuuuu....
p.s.: Sept sekarang ni ada kat wad di Hospital Tanjung Karang..doa-doakan dia cepat sembuh ye kengkawan...me tak sempat nak melawat lagi..in sya ALLAH hari Jumaat nak pergi jenguk dia..sorry Sept......me doakan dia cepat sembuh..amin....