Jangan salah faham yek..
Me tau tiap kali me complain or tulis ape-ape kat dalam ni akan ada effect kat korang gak..
Iyela..korang baca...
Sikit atau banyak mesti akan effect gak kat perasaan korang...
Paling tak mesti korang akan terasa sikit jugak kan...
Contohnya,
Macam entri Tolong Jangan Ganggu Aku Boleh Tak?? ni...
Me citer pasal kete me...
Mungkin ada yang kata..."ishh..dia nih..berkira giler...." atau "kedekutnye...taknakla naik kete dia ni lain kali..."
Senang cerita la...
Kalo korang kat tempat me (berdasarkan entri di atas..), korang akan rasa ape yang me rasa...
Rasa tertekan, rasa terhina pun ada kadang-kadang, rasa macam kuli batak atau driver pun ada...lagi-lagi tiap-tiap hari berkerja kena layan orang yang tak serupa orang macam dia nih....
Bayangkan, selama ni me citer kat Anna and Zai je..tu pun sebab kadang2 tu jadi tak tahan...
Bile dah tak tahan sangat-sangat-sangat..tu yang me tulis kat sini pulak..tu pun setelah setahun lebih me tahankan hati ni...
Dan sekarang ni me tulis pun atas dasar dah tak tahan sangat-sangat bile ada orang pijak kepala nih secara belebih-lebih....
Kira macam nak ngadu, nak luahkan ape yang terpendam selama ni...tapi dalam bentuk entri..
Tapi nape dah setahun lebih baru nak tulis??
Ohh..macam me pernah bagitahu dalam entri yang dulu-dulu...
Bagi orang yang macam me ni...Nak menulis satu citer yang betul-betul proper, betul-betul sampai point, betul-betul menunjukkan emosi memanglah payah...
So, kelmarin setelah dicongak-congak, me tulis gak la...tu pun tulis main balun je..
Korang....
Pasal naik kete me nih..
Me memang totally tak kisah sebenarnya...
Korang nak naik korang naik je...
Me tak akan charge ape-ape...lagilah kalo takat jalan pusing-pusing area Ampang-KL...
Selagi minyak kat tangki tu penuh dan ada..dipersilakan...(tapi kalo jalan jauh-jauh tu agak-agak la jugak...tak kan tak reti-reti kot..hehehehh)
Naik kete me senang je..takde pantang larang...
Tak payah nak ucap time kasih tiap-tiap kali naik kete me pun takpe...
Agak-agak gak la kan..kalo tiap hari naik..tiap hari nak ucap time kasih..lenguh gakle me nak menjawabnya...
Korang buat je macam kete korang sendiri...takyah sopan santun beria-ria ke hape...
Dengan me, takde istilah tumpang-tumpang ni...naik kete me maknanya korang naik kete dengan me..bukan tumpang ok...
Macam me cakap...takde hal kalo pasal kete atau ape-ape berkenaan harta benda me...
Me pun manusia macam korang...ape yang me ada me akan share...
Bukan selamanya kita ni senang je kan...
Arini orang lain susah, esok-esok kang me lak susah...kata pun idup umpama roda...
Give and Take kata omputeh...arini aku bagi ko, esok ko bagi aku pulak kan...
So, harap takde sape yang tersinggung dengan mana-mana entri berbentuk emo...
Macam me selalu gitau...kalo takde sape usik hidup me, usik hati me...
Me no hal punya...
Harap Maklum-Entri ini bukan entri emo ye sedara sedari sekalian..just entri dari hati ke hati...sekian...
Wednesday, April 22, 2009
Thursday, April 16, 2009
Ubi Rebus??
Pernahkah anda makan Ubi Kayu Rebus cicah Madu??
Oohh..anda pernah??tidak bagi saya...saya adalah 1st time...
Ada satu hari tu dalam minggu-minggu yang lepas Emak me telah memperkenalkan cara cicahan begini...
Mula-mula me dan adik-adik very the pelik gitu...
Mau tak..selalunya tengok makan Ubi Kayu Rebus ni cicah dengan gula, tak pun kelapa parut, tak pun dengan sambal kan...
Tapi kali ni lain...cicah dengan Madu...
Pelik memang pelik (bagi me dan adik-adik la..)...
Tapi bile dah test makan..uiiii...menyengat ko...
Rasenye very the lemak berkrim...Sedappp....Gigih berebut-rebut ok.....
Hahhh....serius sedap...lain dari yang lain...(Tak caya tanya Anna...hehehhehe)
Bayangkanlah, selalunya kalo Emak me buat Ubi Rebus sorang pun ala-ala tak pandang..
Tapi bile makan dengan Madu nih..tetiba semuanya segar...
Mula-mula kononnya nak rasa je..last-last nak seperiuk jugak la habis Ubi tu...
Tak caya, sape-sape yang tak pernah rasa tu try la..mana tau kena dengan selera....
(Sedapp oooo...Mau tak sedap kan..makan lak ubi panas-panas time hujan sejuk-sejuk tu...sesuaiiii...)
Selamat Mencuba....
Oohh..anda pernah??tidak bagi saya...saya adalah 1st time...
Ada satu hari tu dalam minggu-minggu yang lepas Emak me telah memperkenalkan cara cicahan begini...
Mula-mula me dan adik-adik very the pelik gitu...
Mau tak..selalunya tengok makan Ubi Kayu Rebus ni cicah dengan gula, tak pun kelapa parut, tak pun dengan sambal kan...
Tapi kali ni lain...cicah dengan Madu...
Pelik memang pelik (bagi me dan adik-adik la..)...
Tapi bile dah test makan..uiiii...menyengat ko...
Rasenye very the lemak berkrim...Sedappp....Gigih berebut-rebut ok.....
Hahhh....serius sedap...lain dari yang lain...(Tak caya tanya Anna...hehehhehe)
Bayangkanlah, selalunya kalo Emak me buat Ubi Rebus sorang pun ala-ala tak pandang..
Tapi bile makan dengan Madu nih..tetiba semuanya segar...
Mula-mula kononnya nak rasa je..last-last nak seperiuk jugak la habis Ubi tu...
Tak caya, sape-sape yang tak pernah rasa tu try la..mana tau kena dengan selera....
(Sedapp oooo...Mau tak sedap kan..makan lak ubi panas-panas time hujan sejuk-sejuk tu...sesuaiiii...)
Selamat Mencuba....
Kaitan~
Makan
Wednesday, April 15, 2009
Mee Goreng Basah
Entri ni me nak tempekkan cara nak masak Mee Goreng Basah...
Ape kelas resepi Mee Goreng pun nak citer nih???
Oh tidak kengkawan...
Ini adalah resepi yang paling ringkas, yang paling sodap me telah buat...
Jangan salah faham..me buat je, tapi resepi ni me dapat dari Mijon...
Mijon yang ngajar...
Sebabnya, selama ni kalo me buat Mee Goreng Basah mesti ada yang kureng..mesti rasa "sesuatu" je...kurang kick gitu..
So, satu hari tu, me call Mijon tanya cara-caranya..bahan-bahannya...(Famili Mijon ada kedai makan kat Kemaman)...
Rupanya, bahan dah ok...same je...cume tang cara tu salah sikit...
Tak sangka ek..beza cara pun boleh buat rasa kureng...
Me pun gigih buat...Alhamdullilah..menjadik...tak sangka ok...
So kat sini me citerkan cara-caranya...
Khas untuk sapa-sapa yang nak test Mee Goreng Basah Mijon Style..hehehhe
Bahan-bahannya
- Bawang Putih-5-6 Ulas (Gambar 1)-Diketuk
- Bawang Besar-1/2 Biji (Gambar 1)-Dihiris
- Isi Ayam @ Daging @ Udang @ Fishball @ Fishcake-ikut suka hati nak banyak mana(Gambar 2)
- Sawi @ taugeh- Ikut banyak mana suke (Gambar 3)
- Cili Boh-Secukupnya
- Mee Kuning-1 Bungkus
- Sos Tiram-Secukupnya
- Segala jenis kicap-kicap masin @ kicap manis @ kicap pekat @ kicap ape-apela..-Secukupnya
- Air-ikut keperluan
- Garam-ikut keperluan
- Tumis Bawang Putih dan Bawang Besar
- Tumis hingga naik bau
- Masukkan Cili Boh secukupnya. Secukupnya disini ikut nak pedas atau tak..kalo nak pedas tarukla banyak sikit, kalo taknak boleh kurangkan (Gambar 4)
- Tumis cili boh sampai garing
- Masukkan segala isi ayam @ daging @ udang @ fishball @ fishcake tu. Tumis sampai masak
- Masukkan Sos Tiram secukupnya..maksud di sini. Taruk tu agak-agak la..jangan sikit sangat, jangan banyak sangat, sedang-sedang dgn segala isi ayam segala tu..
- Masukkan kicap sikit dulu (tak kisahla kicap ape..tapi sikit je...)
- Masukkan pulak Mee Kuning...Kacau rata. Bagi segala tumisan tadi tu bergaul rata..Gaul janji sebati sahaja.
- Selepas tu terus masukkan air..Pastikan Mee kuning tu tengelam dalam air tu ye. Air jangan banyak sangat takut Mee kembang terlampau-lampau (Gambar 5)
- Bukak api besar, sambil tu masukkan lagi segala kicap tu..Ejas ikut kesukaan
- Garam tu boleh letak sikit kalau suka, kalau tak abaikan..
- Nak mengelegak tu boleh masukkan Sawi @ taugeh (ikut mana sayur yang kita suka)..
- Biarkan hingga mengelegak dan kacau sekali sekala. (Kepekatan kuah boleh diejas. Kalo rase macam kuah tak cukup boleh tambah air lagi)
- Dah pekat boleh tutup api dan hidang...
Tetapi tidak ok...me tulis panjang-panjang tu sekadar untuk penerangan...
Cuba jangan tak cuba..resepi ni simple je, boleh buat kalo ada kes-kes emergency (malas nak masak atau ada org datang..)...
Dah cuba tu kalo sedap, tandanya resepi Mijon ni best..
Kalo tak sedap, tandanya korang kena buat banyak-banyak kali lagi la...kasik sampai jadi sedap....Whahahahahah
Kaitan~
masak,
Mee Goreng Basah,
resepi
Santan Segera
Sekarang ni kalau masak lauk jenis bersantan-santan ni me suka guna santan segera saja..
Santan segera yang me gunakan bukan jenis cecair..me lebih suka guna yang serbuk..
Atas ni ada 2 contoh santan segera yang me selalu guna..
Me tak memilih sangat santan brand ape..janji ada cop halal yang valid kat situ me beli dan guna je...
Me tak tau la orang lain camne...
Me memang jenis malas gila nak memerah santan-santan ni..
So, untuk menyenangkan kerja, me just guna santan segera...(dasar pemalas giler ko Sue!)
Santan segera yang jenis ni memang senang nak pakai...
Kalo nak guna just campurkan serbuk santan ni dengan air...
Pastu kacau sampai rata atau tak berketul...terus boleh guna..
Sangat simple...
Kalo nak santan pekat, campurkan sepeket santan ni dengan sedikit air..
Kalo nak santan cair, masukkan air tu lebih sikit...
Selalunya kalo me masak kari atau kurma me guna antara 1 setengah paket atau dua paket sekaligus...(ini untuk periuk sederhana yang ada kat rumah me tu...)
Lagi satu, kalo nak masak guna santan segera jenis serbuk ni, kita kena tunggu lame sikit untuk santan segera tu berubah jadi macam santan original (yang perah)..
Maksudnya...tempoh masa bile kita masak untuk dia pekat atau sebaliknya lama sikit dari kalo kita guna santan yang original tu...
Sebabnya, kalo tak masak lama, kuah tu akan cair macam kita masak bukan guna santan (paham dak ni...?)
Jadi, kalo kita masak lama sikit...rasa, bau dan rupa masakkan kita akan jadi sebijik macam guna santan original....
Kat atas tu semangkuk kecik kurma ayam yang me masak guna santan segera...
Okla kan...rasa ada, cuma kurang pekat (sebab kat rumah ni tak reti makan kurma pekat-pekat)...
Yang pic lagi satu tu, ikan masak sambal...(saja nak show off di sini, walaupun takde kena mengena dengan santan segera tu...)
Dua-dua ni me masak hari Sabtu lepas...
Dah lame giler tak masak lauk proper-proper cam gini....ni kira ok la kan...
Ok itu saja....
Untuk resepi Kurma Ayam itu, sila rujuk belakang paket serbuk rempah Kurma Ayam jenama ape-ape yang anda ingin gunakan....SELAMAT MENCUBA...
Santan segera yang me gunakan bukan jenis cecair..me lebih suka guna yang serbuk..
Atas ni ada 2 contoh santan segera yang me selalu guna..
Me tak memilih sangat santan brand ape..janji ada cop halal yang valid kat situ me beli dan guna je...
Me tak tau la orang lain camne...
Me memang jenis malas gila nak memerah santan-santan ni..
So, untuk menyenangkan kerja, me just guna santan segera...(dasar pemalas giler ko Sue!)
Santan segera yang jenis ni memang senang nak pakai...
Kalo nak guna just campurkan serbuk santan ni dengan air...
Pastu kacau sampai rata atau tak berketul...terus boleh guna..
Sangat simple...
Kalo nak santan pekat, campurkan sepeket santan ni dengan sedikit air..
Kalo nak santan cair, masukkan air tu lebih sikit...
Selalunya kalo me masak kari atau kurma me guna antara 1 setengah paket atau dua paket sekaligus...(ini untuk periuk sederhana yang ada kat rumah me tu...)
Lagi satu, kalo nak masak guna santan segera jenis serbuk ni, kita kena tunggu lame sikit untuk santan segera tu berubah jadi macam santan original (yang perah)..
Maksudnya...tempoh masa bile kita masak untuk dia pekat atau sebaliknya lama sikit dari kalo kita guna santan yang original tu...
Sebabnya, kalo tak masak lama, kuah tu akan cair macam kita masak bukan guna santan (paham dak ni...?)
Jadi, kalo kita masak lama sikit...rasa, bau dan rupa masakkan kita akan jadi sebijik macam guna santan original....
Kat atas tu semangkuk kecik kurma ayam yang me masak guna santan segera...
Okla kan...rasa ada, cuma kurang pekat (sebab kat rumah ni tak reti makan kurma pekat-pekat)...
Yang pic lagi satu tu, ikan masak sambal...(saja nak show off di sini, walaupun takde kena mengena dengan santan segera tu...)
Dua-dua ni me masak hari Sabtu lepas...
Dah lame giler tak masak lauk proper-proper cam gini....ni kira ok la kan...
Ok itu saja....
Untuk resepi Kurma Ayam itu, sila rujuk belakang paket serbuk rempah Kurma Ayam jenama ape-ape yang anda ingin gunakan....SELAMAT MENCUBA...
Tuesday, April 14, 2009
Oh Baby!
Bukan baby boypren tu..ni baby betul2 ye..heheheh
Sejak dua tiga empat lima bulan ni ramai kengkawan dan kenalan me yg dah jadi emak/ibu/mama/mummy...
Ada yang jadi emak/ibu/mama/mummy untuk kali pertama, ada untuk kali kedua dan ketiga (keempat belum ada lagi..)...
Contoh baby2nya (sila rujuk gambar di atas)..siap contoh tu..heheheh..bukan ape..me just sempat melawat baby yg dua ni je..Comel giler ok...cerdik lak tu memasing...
No 1 tu anak Akak Zura...dialah yang masa pregnant 4bulan tu gigih buatkan hantaran pulut untuk adik me dulu...
Dia dapat baby boy..second child dia dan second son dia..lahir hujung Mac...(tak igt date)
Nama?nama baby ni me tau bunyik dia je..ejaan hantam..
Muhammad Haizrin Hanis...gitulah bunyiknye...lahir kecik je...2.55 kg...
Tapi pipi..mak aiii...bagai apam...gebuuuu
Yang No.2 tu pulak, anak Nurul...
Nurul pulak ini anak yang first..first experience, ibu muda gitu..baru nak masuk 23 dah jadi ibu..
Nama anak dia kalo tak silap, Haikal Azri..ejaan?jangan ditanya...Lahir 8 April rasanyala kalo tak silap...Berat 3.01 kg...(siap kumpul info berat baby memasing lagi...)
Cerdik ya amat nih..suke buat muka, pandai ejas-ejas kepala bile tido...gerammm
Nape gambo background tu gambo macam dalam hujan?
Sebabnya time me dan Maziah melawat Nurul Ahad lepas (12 April 2009), hujan turun dengan lebatnya....
Selain tu, ada gak lagi baby-baby lain, tapi me tak sempat nak lawat...
Antaranya:
Sejak dua tiga empat lima bulan ni ramai kengkawan dan kenalan me yg dah jadi emak/ibu/mama/mummy...
Ada yang jadi emak/ibu/mama/mummy untuk kali pertama, ada untuk kali kedua dan ketiga (keempat belum ada lagi..)...
Contoh baby2nya (sila rujuk gambar di atas)..siap contoh tu..heheheh..bukan ape..me just sempat melawat baby yg dua ni je..Comel giler ok...cerdik lak tu memasing...
No 1 tu anak Akak Zura...dialah yang masa pregnant 4bulan tu gigih buatkan hantaran pulut untuk adik me dulu...
Dia dapat baby boy..second child dia dan second son dia..lahir hujung Mac...(tak igt date)
Nama?nama baby ni me tau bunyik dia je..ejaan hantam..
Muhammad Haizrin Hanis...gitulah bunyiknye...lahir kecik je...2.55 kg...
Tapi pipi..mak aiii...bagai apam...gebuuuu
Yang No.2 tu pulak, anak Nurul...
Nurul pulak ini anak yang first..first experience, ibu muda gitu..baru nak masuk 23 dah jadi ibu..
Nama anak dia kalo tak silap, Haikal Azri..ejaan?jangan ditanya...Lahir 8 April rasanyala kalo tak silap...Berat 3.01 kg...(siap kumpul info berat baby memasing lagi...)
Cerdik ya amat nih..suke buat muka, pandai ejas-ejas kepala bile tido...gerammm
Nape gambo background tu gambo macam dalam hujan?
Sebabnya time me dan Maziah melawat Nurul Ahad lepas (12 April 2009), hujan turun dengan lebatnya....
Selain tu, ada gak lagi baby-baby lain, tapi me tak sempat nak lawat...
Antaranya:
- Ane~Baby Boy=Haraz Daniel~~24 Disember 2008-Second Child
- Filla~Baby Girl= Alisya (full name lupe)~~29 Disember 2008-Third Child
- Aida~Baby Boy=Arif (full name lupe gak)~~Bulan Mac 2009-First Child
- As~Baby Girl=(totally tak tau)~~Akhir Mac 2009-Second Child
Buat masa ni..ini jelah info pasal baby-baby yang ada buat masa ini....
Sila amik berkat ye Sue....Amma!!
Kaitan~
Kawan2~in~Crime
Subscribe to:
Posts (Atom)