Search This Blog

Friday, May 03, 2019

Kek Batik..

Me kan teringin sangatlah nak makan Kek Batik...
Tapi kalau boleh taknak guna Milo..sebab Milo kan agak manis jugak kan?
So gigihlah me Google resepi...
Sekali jumpa okeh..resepi yang tak guna Milo..tapi guna Dark Chocolate....
Terus me bercita-cita nak buat...tapi tulah...nak tunggu rajin tu lama jugaklah hehe...
Last minggu lepas macam eh kena tekad nih...
Terus Google lagi...kebetulan masa nak gi rumah Emak me singgah Baguz kat Kota Damansara tu...then apa lagi...belilah segala bahan-bahan.....
Sampai rumah Emak terus buat ye..punyalah tak menyabar hahahah...(Memang kena buat cepat-cepat, kalau tak jadi malas balik okeh hihi)...


Hasilnya kahkahkah...
Eh jangan ye..rupa buruk, tapi sedappp..macam makan dark chocolate beli tu tau.....tapi sedap lebih sikit sebab ada badam dalam tu....
Ni keras ye, sebab me tak campur dengan susu segar/susu cair...so agak kejung..tapi kejung pun sodappp hehehe....

Resepi senang jek:
Dark Choco Nips (dalam 300-400gram)
Sebungkus Biskut Meri (patahkan kepada 4)
Susu Cair/Susu segar/UHT (1/2 kotak kecik)
Margerin/Butter-2-3 Sudu Besar
Badam-Bakar dulu 
(tapi me sangai je..sangai ni maknanya masak jangan guna minyak atas kuali/pan, panaskan guna api kecik, then kena selalu kacau sampai dah brown sikit)....
Resepi ni me dah ubah tau..tak guna gula....(tapi manis jugak tau...mungkin sebab dark choco tu manis jugak kot)....
Yang me buat first batch ni terpekat..so bila letak susu sikit barulah dia elok tak likat pekat sangat (kalau pekat susah nak keluarkan dari kuali, pastu nak potong kemain keras ya amat hahaha...)...

Cara nak buat:
Kena guna kaedah Double Boiler tau....Bawah letak periuk then isi air, bagi air mengelegak..
Pastu periuk ada air tu letaklah kuali (senang guna kuali sebab senang nak kacau)...
Pastu dalam kuali masukkan dark choco nips, Margerin/butter dan susu cair....kacau sampai choco cair dan bahan-bahan sebati...(kalau choco cair sangat boleh tunggu sampai choco pekat sikit)..
Then masukkan biskut Meri dan badam...Kacau rata sampai semuanya sebati lagi...
Pastu masukkan dalam bekas...ada tipuware guna tipuware..ada loyang masukkan dalam loyang....pastu tekan-tekan adunan tadi sampai padat (guna dark choco nips ni tak perlu beria-ia padatkan pun tau..sebab nanti dia elok je melekat)....
Pastu sejukkan dalam petiais....
Disebabkan kita guna Choco nips..so kejab je dah keras okeh....tak payahlah beria-ia nak tunggu sampai 4 jam....
Pastu dah agak-agak dah keras tu terus boleh ngap ye hehe...







Yang bekas pink ni memang saja tapau untuk rumah sendiri....
Mula-mula buat tu ingatkan tak laku sebab yang beria-ia makan cuma Syabeel sorang jek hahaha...
Sekali bila bagi OT rasa...hamboiiii...kemain dia ngap ye....
Ni pun bawak balik sebekas ni nyaris OT nak habiskan sekali ngap je sebekas ni tau..nasib baik me "sound"..kalau tak memang licinnn ye haha.....(makan manis banyak-banyak ooo..bahaya...)....
Ni kalau tengok macam ni OT punya makan (nampak OT is suka), memang sebulan sekali kena buatlah kot kan....
OK jugak kan kalau Me nak buat sekali sekala...sebab Biskut Batik versi ni jenis boleh simpan dalam petiais lama-lama..buat stok kudap-kudap/manisan kata orang...

TAMAT









Thursday, May 02, 2019

1 May 2019...

Semalam 1 May 2019, birthday OT yang ke-38 tahun (berapa kali nak bagitau daa hehe).....
Me naklah ajak OT keluar..sebab nak belanja makan yang best sikit...
Tu pun OT is taknak tau mula-mula...lagi-lagi bila Me kata nak gi makan steamboat kat Pak John (dari semalam tu dah hint hint ajak OT, tapi OT is bolayan)....
Pastu Me haruslah tak putus asa..bukan selalu nak belanja pun kan...?
Pastu Me dok pujuk sikit-sikit, then OT kata jom..hehe sukaaanyaaa....
Mengajak dari pukul 3pm, pukul 5.30pm baru sampai kat Pak John...punyalah lama haii...tapi takpe, janji sampai hehe....
Tu pun masa nak gi tu kitaorang dah redha dah..try n error je kata orang..kalau full takpelah..kita makan jelah benda lain....
Alhamdulillah, jalan masa tu adalah clear..sekejab je dah sampai ECurve tu...
Dan berkat Me baca Ya ALLAH Ya Razzak, elok masuk tu dapat parking...(korang try tau zikir ni kalau nak cari parking...or kalau dalam kesusahan..In Sha ALLAH dipermudahkan Allah)....
Naik atas, terus tengok kedai, Alhamdulillah..kosong lagi Uolls....tak sesak sangat.....
Then teruslah kitaorang pilih seats la apa lagi khen.....








Masuk-masuk bayar dulu...eloklah pun..kalau tak tengah orang busy tulah time tu nak amik duit haha....
Mula-mula duduk dah tenggek nih....
Gi dengan OT khen......OT is makan sikit je Uolls...sikitla untuk orang yang makan buffet...
Amik pun ala kadar jek (jangan okeh..kalau ikut Makcik ko, ni kira ala kadar sangat dah ni hahaha).....
Kalau gi PakJohn yang paling utama Makcik is kena amik Cheese Tofu banyak-banyak ye.....baru puas hati....
Tapi geram sikit tau...segala Mushrooms takdelah pulak...adoilaa..ada mushroom apatah yang jenis dia potong-potong tu..tak sukeeee....








Birthday Boy..muka macam tak rela hahaha.....
Masa nak amik makan tu OT is nampak kat bahagian daging slices tu...terus OT is mintak lamb...
Banyak pulak staff tu bagi okeh...kemain penuh sepiring.....






Meja tak penuh pun Uolls...
Makcik is tak boleh makan banyak-banyak sangat...
OT pulak sejenis makan banyak tapi kejab je kenyang...so memang berpada-pada je amik......









Eh gambar dengan Makcik haruslah ada....









Kita selfie sikit....
Nak tau, seminggu sebelum ni Me macam dah plan nak order kek untuk delivery ke office OT...kalau boleh sehari sebelum birthday la Makcik is nak surprise la gitchew..(banyak Me dah tanya, 1hb memang takde buat delivery, sebab cuti Am...So memang kena buat sehari awal)......
Tapi Makcik is tak confident okeh...kang Makcik order (order memang kena awal sehari or dua hari okeh)..kang OT is tercuti ke, takde kat office ke (kena keje kat luar)?...tak ke naya nak cancel?
Pastu kang OT is takde kat office dia, dah sapa pulak nak amik kek tu?
Memang sangatlah dalam dilema okeh...
Last-last memang betul pun....elok hari Selasa, OT is tak gi kerja ye..hahaha....
Fuhhh..nasib baik ye Makcik ko ni tak order hahaha...so dah camtu, kita cancel je segala plan...just belanja Birthday Boy makan jelah minggu nih hehehe.....jadilah..ala-ala special week la gitu kan....?








Sepatutnya tak boleh makan nih...tapi Makcik is order jugak..huhu..geram okeh....
Ni pun Ice Cream diaorang tak topup..eh bukan kata ice cream, condiments dia pun takde (kedekuit punya Pak John)....so kita makan togel jelah...









Pastu Me buat ABC...
Kira buat jugaklah..sebab staff tu just kisarkan ice tu jek..yang lain-lain tu kita yang letak....
Me buat kurang manis ye Uolls...janji rasa je kata orang....
Tu pun me amik ni Ice Cream yang last ada (tu pun tinggal ciputs okeh)....so jadilah....









Birthday Boy tengah habiskan balance lamb slices tadi...
Tu pun jenuh okeh hahaha...sabar jelah...
Ni Me rasa me dah nak setahun lebih kot Me tak makan kat sini....lama kan?dulu jangan ye..seminggu tak sekali tak sah....
Ni kan masa kitaorang sampai ni kan tak berapa full tau..sekali elok je duduk, dah makan ha kauuuu penuhhh.....sama macam selalu dulu-dulu lah pun....tiap-tiap kali pergi takde orang lagi..sekali angkat kepala ha kauuuu (rindu sangat nak makan macam dulu huhu)......








Syaqeer dan Syabeel...
Gambar ucapan birthday dari budak dua orang ni untuk Uncle (ni Mama diaorang yang buat..TQ Anna..!).....
Yang kecik tu jangan percaya ye tengok macam blur-blur hayam je tu....Syabeel kat luar sangatlah gedix okeh...mana reti duduk diam.....ni me tengok ni eeiii geramnya..rasa nak tunjallll...
Uncle lagilah...Syabeel ni kesayangan Uncle ni tau....
Kalau kat rumah Opah, selain Opah dengan MakNgah...Unclelah tempat Syabeel is gedik-gedik....








Apapun Me nak ucapkan lagi sekali..
Happy Birthday Abang....
Semoga Abang Dikurniakan Kesihatan yang Baik...Semoga Abang Panjang Umur...Semoga Dimurahkan Lagi Rezeki...Semoga Kita boleh Jadi IbuBapa yang Baik dan Bertanggungjawab.....Amin...
I love you Abang....!I love You 3,000 times....!...
Semoga jodoh kita panjang hingga ke akhirat....Amin..
..








Tuesday, April 30, 2019

Satey....

Citer malam tadi nih....
Kisahnya...petang semalam la nih...
Me dengan OT la (OT is cuti)...kitaorang tengok TV..sekali tengah tukar-tukar channel tu sekali tertukar channel apatah pasal artis Malaysia bawak makan tempat fav diorang... (semalam ft. artist dia Fattah Amin)..kebetulan tukar tu elok je FA tengah makan...alamakkkkkk....
Makan pulak SATE/SATAY/SATEY..sateyyyy okeh...mana kitaorng duaorang boleh tahan....
Tapi masa tu Me dapat tengok sikit je sebab nak terbebe haha...
Sekali dah habis bebe tu..OT kata kat Me yang sate tadi tu Sate Willy kat Seksyen 7, Shah Alam....
Me macam..eh jom cari Satey Samuri jommm....
Memang first kat kepala me kalau satey je, Satey Samuri jelah..sebab rumah kitaorang paling dekat adalah Satey Samuri yang kat R&R Elmina nun....
Tapi dalam hati me rasa macam..elehhh..mesti my OT taknak..sebab OT is tak suka situ..serabut katanya...(tapi memang pun...tempat tu OK je...tapi kalau time dia full house...serabut okeh nak makan n nak beratur tu...pastu nak kena kejar makan sebelum pukul 10pm..so agak tercekik-cekik jugaklah kalau time tak betul gi situ huhu).....
Yang Me ajak-ajak ayam jek (kiranya dapat tak dapat tu nasib-nasib jelah)...sekali OT tak ye...elok lepas Maghrib OT kata jom gi Seksyen 7....hahaha..dasat okehhh...terus je ajak gi carik satey yang kat dalam TV terusss.....




Ni dah sampai kat bulatan kat Seksyen 9 nun...
Me amik gambar ni sebab cantekkk...
Dah lama dah Me tak tengok lampu liplapliplap cantik kat Shah Alam okeh...
Dulu zaman me belajar awal tahun 2001 tu kemain lagi lampu liplapliplap kat area situ....pastu lama jugaklah dah tak ada...(ada, tapi tak semeriah dulu-dulu)....tapi bila tengok semalam ni eh ada yang baru pulak..(OT dengan Me kan memang kerap jugaklah gi Shah Alam tu yang boleh nampak beza haritu gi takde, yang ni dah ada tu...)....
Tapi tulah tak semeriah time dululah..dulu jangan ye...habis segala pokok yang besar-besar tu diorang lilit lampu okeh...santek sangat-sangat..tak payah gi ICT dah tau........








Tau-tau dah dapat Satey...hehe.....
Tapi yang frust tu sebab masa mula-mula nak ke sini nih kitaorang guna Google Maps ke Satey Willy, Seksyen 7...dan memang dia bawak ke Satey Willy tau...tapi bila sampai-sampai je situ eh apasal tajuk kedai dah lain?huwaaaaaa.....
Me memang positif tempat tu dulu Satey Willy ye...sebab dulu dengan geng-geng, kalau singgah makan area tu nampak je Satey Willy tu kat hujung nun (cuma tak sempat nak cuba sebab bila kitoarang gi kat area tu, kedai satey Willy tu mesti dah tutup)....
Semalam kan, bila tengok eh apasal tajuk kedai dah lain?...kemain beria-ia Me bagitau OT yang dulu memang inilah Satey Willy yang kitaorang carik tu sebab kalau pergi dulu memang Me nampak okeh....(dan sah-sahlah citer FA tu dah berjaman dah kot hahaha.sampai kedai sate dah tukar.....kuang asammm)..........








Eh mula-mula OT macam taknak tau masuk sini...sekali OT is macam..eh takpelah..alang-alang dah sampai ni so kita try jelah.....hehe
Ada jugak jual Char Keow Teow....so sajalah try satu pinggan..buat rasa-rasa gitchew...









Sebab rasanya Alhamdulillah puas hati so me up lagi satu pic ye hehe....
Ni 5 cucuk Satay Ayam dan 5 cucuk Satay Daging...pastu mintak 2 ketul nasik Impit....
OT is mintak Satey Perut..sekali takde pulak...so takpelah...kita order apa yang ada jelah...
Ingattttt...kata pun nak rasa je pun khennn...?
Harga untuk Satey Ayam RM1 secucuk...untuk Satey Daging RM1.20 secucuk......









Pastu sampai pulak 5 cucuk Satey Kambing....
Harga Satey Kambing RM1.60 secucuk....
Alhamdulillah...OKlah....
Puas hati sebab satey berasa, pastu gemuk-gemuk jugaklah...(Iolls geram kalau satey kering-kering tu hahaha..tak puas nak makan)......
Kat sini, kuah dia charge RM1 semangkuk kecik tu (individual size punya mangkuk)...tapi yang geram tu kenapalah sikit sangatlah letaknya pun (dahlah kuah kena bayar..pastu kuah tu letak half mangkuk je dah kenapa?).....
And kuah dia sejenis pedas ye....tapi Oklah...rasa kuah dia tak pelik pelik (dah biasa makan kuah Kacang Hj Samuri or Kuah Kacang lain yang sedap-sedap...so kalau rasa lain macam tu me agak tak berapa nak suka)....
Alhamdulillah kenyang...puas hati jugak dapat makan satey.....





Ni lepas dah makan...so kita balik ke pangkal jalan....
Dah dua minggu tak mendobi Uolls....so kita dobi malam tadi...
Disebabkan banyak sangat kain yang nak didobikan...so dobi malam tadi habis dalam pukul 12.35am okeh....
Mana tak lama...guna dryer sampai kena topup sebab kain tak kering....nampak sangat kain tak berbasuh tu memang banyak...(memang banyak sebab terpaksa pakai dua mesin 14kg tu hehe..selalunya kalau basuh guna yang 27kg je...ni OT saja amik yang 14kg tu dua mesin sebab dapat extra sekilogram lagi..jadiklah kan hahaha...)....





.




Ni amik dari IG Gie hehe.....(TQ Gie..sorry Kak Su curik haha)....
(Happy Anniversary Gie and Fit...semoga berbahagia hingga ke Jannah).....
Gambar ni  dah 8 tahun (maknanya dah 8 tahun Gie dengan Fit kahwin...lama dah...)...
Masa ni OT is almost 30 years old gitu....kemain slim shaddy je Uolls...(bila dah kenal Iolls terus OT is jangkit dedebob hahahaha...ni kalau OT dengar ni hangin dia kahkahkah...in-denial gitu sebab OT is dah biasa kurus dari kecik...siannn kan sebab tetiba badan kemain demok jadinya hehe)....
Esok My OT is 38 years old.....dah tua kan kitaorang hahaha (bila nak sedar diri dah tua ni hoiiii).....
Eh esok 1hb Mei is birthday OT tau..tapi Makcik is tak tau nak buat apa okeh...HELPPP........rasa-rasanya nak gi jalan-jalan takde punca or gi makan jelah....nak surprise sangat pun Makcik is takut tak jadik..so sebelum Makcik is sakit hati dengan diri sendiri baik Makcik is buat biasa-biasa je dah hehe.....





TAMAT









Monday, April 29, 2019

Ahad....


Hari Ahad...pagi-pagi bangun then buat sarapan untuk diri sendiri....
Sarapan kalau kat rumah adalah merapu..memang tak diet dah jadiknya...









Tengah hari lunch short cut...sebab apa short-cut..sebab sambal tu Me import dari rumah Emak hehe.....
So Me tinggal nak masak nasi dengan goreng Telur Dadar je....
Lauk lain tinggal Sotong jek dalam peti ais..so terpaksalah paksarela tetiap hari makan Telur.....










Nak petang Me goreng pulak Cucur Tepung....
Cucur tu pun balance dari adunan yang sebelum ni Me buat tu...cuma bezanya yang semalam tu me letak yis kering tu...so jadilah Cucur Tepung rangup macam atas nih....
Ni pun goreng dalam 6-7 ketul...pastu potong-potong macam kat atas nih....(tapi yang ni me baru potong half dari yang dah goreng tu).....
Ingatkan OT is tak layan...sekali buat sepinggan setel..pastu balance yang dah goreng tu me potong-potong lagi...eh setel okeh semuanya hehe..I loike....
Eh ada lagi adunan tu dalam peti ais ye...tak taulah bilanya nak makan tu lagi huhu...
Jenuhlah nanti..sebab Uncle is tiap-tiap hari balik kerja lambat, pastu memang carik nasik jek...so kalau nak buat yang extra nih kena tunggu OT is ada kat rumah jek..kalau tak rugi ooo..sapa nak makan?









Malam lepas Isyak kitaorang keluar gi Giant...
Balik tu kitoarang singgah ke Shaaz...OT umpan me makan nasik kat sana..eh haruslah Makcik is nak...
Tapi disebabkan kuah hitam fav Makcik is habis..so terus Makcik is tukar menu....
Me order Roti Canai Kosong Banjir satuuuu...
Ni pun punyalah lama teringin..tapi kutahan jebat..sebabnya tiap-tiap kali ke Shaaz ni tak sempat nak order Roti Canai..tau-tau dah terorder benda lain..so postpond punya postpond..haaa semalam baru dapat makan Uolls hehe.....








Ni bukan Roti tambah..tapi kuah tambah...tak cukup banjir okehhh....so terpaksalah halfway mintak kuah tambah.....
Kari dia sedapppp (semalam pedas nak pekat) hehe...puas hati makan..Alhamdulillah...
Ni lepas habis makan sepatutnya kena gi mendobi...tapi OT kata ngantuk sangat..kita gi esoknyalah (harinilah tu)....
Me OK jek...sebab stok baju ada lagi dua  pasang camtu...
Stok baju sebenarnya memang dah nak habis Uolls, sebab dah masuk minggu kedua OT is tak mendobi..dasat tak kitaorang?....


TAMAT




Tuesday, April 23, 2019

Hari Sabtu Yang Tersangatlah Rajinnya.....

Tajukkk hahaha....





Ni pagi Sabtu ye....
Sabtu tak keluar, so macam biasa carik breakfast sendirik....
Me ingatkan nak gorenglah benda-benda merapu dalam peti ais tu..sekali macam ehhh baik buat Meggi Goreng..lagi kenyang kannn....
Ni pun Me buat cara terpaling simple je Uolls...Me just tumis bawang, pastu letak rencah, letak fishball, letak kicap sikittt, letak meggi, letak air biar kembang sikit, then pastu letak telur sudah...setel....
Me masak dua bungkus je..tapi dah sampai ke petang OT dok ulang-ulang baru habis hahaha....jenuh je memasing nak mengabiskan.......







Disebabkan tak boleh nak tidur balik, so kita terus je masak Kari Sotong...
Me masak awal Uolls....dalam pukul 10am camtu....
Ni bukan masak fefeeling Chef Wan yek...ni memang kena siapkan bahan-bahan siap-siap macam ni sebab nak mengambik barang nanti payah....(Makcik kan masak kat sepatutnya stor)......
Jadi sebelum hangit ke apa ke, baik me siapkan bahan-bahan nak masak tu macam nih....
Duduk kuarters kan...so abaikan lantai hitam tu...lantai tu hitam, pastu kitoarang tak boleh nak hilangkan Uolls...tengoklah nak cuba lagi bagi sampai hilang.....











Ni masa dah masukkan kentang....
Biasalah Makcik ko ni mana yang boleh berlaukkan kentang semua Makcik is letak kentang....buat tambah-tambah kata orang....
Dapur yang kitaorang beli tu jenis api dia kuat tau...so kena pandai-pandailah adjust supaya tak hangit....
Tapi seronok bab goreng-goreng...laju je minyak panas......







Lunch OT dengan Me haritu....
Ikan Goreng tu balance yang sebelum ni...tu yang terkontang kantin sekor je tu hehe....
Pastu me gorengkan jugak Papadom...pastu Ikan Masin Bulus tu jugak......











Huduh beno rupanya hahaha...minyak pun tak naik lagi nih huhu....
Ni termasin Uolls....
Sejak guna Himalaya Salt ni Me memang tak reti nak agak sukatan dia macamana...
Sejenis pelik pun iya..sebab kita letak mula-mula tu bila kita rasa tawar, so tambah lagi garam, then bila rasa lagi, still tawar ..bila tambah lagi (kali ketiga) still rasa tawar..memang dah takdelah me nak tambah lagi kan..dah banyak sangat dah kot me letak ye Uolls...
Tapi kang bila dah hidang..ayoyo masinnnnnn....(sampai pening kepala OT okeh..tak memasal)..
Sotong memang dah tak nampak dah ye kengkawan...kecut kecikkk je jadinya hahaha.....
Nasib baik me jenis tak berapa layan sangat Sotong kalau masak macam ni..so dapat makan kuah dengan kentang pun dah ok sangat dah........








Ikan Masin Bulus ni Me goreng balik je Uolls....
Jangan membazir gitu....
Tapi bila goreng balik nih, eh elok pulak lagi sedap...garinggg......











Ni dah petang...
Dah lega sebab dah buat sleeping beauty so kita gi dapur bancuh untuk buat Cekodok Tepung......
Me cari yis kering tu tapi takdelah pulak..mungkin me beli letak kat rumah Emaklah kot tu....
So buat gini jelah....letak bawang besar hiris, kentang hiris, garam....
Daun Kucai ni me dah beli lama dah Uolls...nasib baiklah tak lunyai...so kita bubuhlah dalam tu.......










Alhamdulillah kenyang....
Petang tu OT cakap, duduk rumah asyik makan jek....
Me cakaplah...memangla, dah namapun duduk rumah..macam-macamlah makanan kan hehe.....
OT sekarang ni sebenarnya tengah usaha nak diet...sebab katanya badan dia dah berat....
Tu yang kalau makan selalunya sepinggan je dah taknak tambah-tambah lagi dah...
Tapi Makcik pulak tak sampai hati okeh...kalau boleh seperiuk nasik tu Makcik nak suruh OT is makan ye hehehe....








TAMAT





Monday, April 22, 2019

Daging Sambal Halia...

Petang Rabu lepas Makcik is masak Sambal Daging Halia...
Ni resepi sendirik ni tau...memang kitaorang (me dengan Atie la nih), mula-mula try masak resepi ni amik ilham dari Bapa kepada kawan Atie...
Ikut apa yang bapa kawan dia bagitau, then pepandailah kitoarang bagi sedap sendirik..and kalau ikut yang asal, resepi pakcik tu guna daging tetel, pastu kuah dia cair macam kuah Asam pedas tu....
Tapi sampai kat kitaorang, terus jadi versi sambal hehe....
Pastu tau-tau dah jadi signature dish Iolls dah hehe.......






Petang tu mula-mula Me ingatkan nak masak Kari Daging...tapi macam eh eh nanti nak masak Sotong Kari (first time nak try gitu)...so macam takpelah..kang kari je pulak hari-hari kan...so Kari Daging tu nanti-nantilah..
Kita buat Sambal Daging Halia jek...lagipun OT is tak pernah makan..sebab me tak pernah buat Uolls hehe....(setahun lebih kawin ko...sekali pun tak pernah okeh huhu).....
So balik-balik kerja tu terus Me is kemas-kemas dapur..siap-siapkan bahan untuk masak (siap me sempat selit buat stok cili blend sekali)....then terus masak....Bahan-bahan memang tak sempat amik gambar Uolls..
Makcik is nak cepat...
Ni dah potong daging, blend bahan-bahan..pastu terus tenggek kuali atas api...
Resepi ni senang je okeh..lebih kurang buat Rendang (walapun Makcik tak pernah buat rendang hahaha..tapi cara dia lebih kurang jek gitu)...
Senang sebab daging yang dah siap dipotong  dan perap tu Me masuk je sekali dengan bahan-bahan blend tu....
Kiranya, panaskan minyak terus masukkan daging dengan bahan-bahan kisah tu...then tinggal nak keringkan dan masak je...bagi je bahan-bahan tu masak naik minyak....
Dah naik minyak letak air asam jawa....pastu kalau rasa daging tu tak lembut lagi...ulang je proses letak air asam then tumis sampai kering dan naik minyak balik....







Ni bila dah kering dan dah naik minyak ye....
Korang bolehlah letak kentang yang dah di goreng siap-siap awal tadi...buat lauk tambahan Uolls....
Daging memang ada dalam fridge, kitaorang beli kat Giant haritu...ni kitoarang beli daging tempatan tu dalam RM11 camtu...(daging yang dah siap-siap pack tu)...
Mula-mula Me ingatkan nak masak sikit je (kiranya masak half..then half lagi tu nanti bolehlah buat masak benda lain)..sekali macam ehhh takpelah..letak jelah semua...habis cerita......
Daging dia jenis elok okeh..tak liat...kejab je Me masak..dua kali je ulang letak air Asam Jawa (air asam tu buat cair-cair je tau..kang masam tak jamin).....








Final production....
Memang minyak jadi banyak sebab daging tu kan nanti keluar jugak minyak sikit kan..
Nak tumis daging dengan bahan-bahan blend tu pun macam kita buat sambal tumis..minyak kena cukup..kang tak cukup sampai sudah cili tak masak.....
Resepi ni memang guna halia agak banyak tau...yang blend ada, yang hiris nipis-nipis pun ada....
Amazingly daging bila dengan halia dia macam rasa sedap lain macam okeh...eh nak tau trylah hehe.....
Resepi ni kena pedas dan manis-manis sikitttttt..kiranya gula kena lebih sikit tau....
Nak resepi gi cari kat sebelah kanan bawah..ada nun hehehe....








Ni masa makan dinner hari Khamis....(ye berturut-turut kitoarang makan lauk yang sama okehhhh)....
Sekeping daging harga RM11 tu (me tak tau berapa gram..tapi rasanya tak banyak pun)...tapi kitaorang punya makan membawak ke 3 hari...hambikkkk...
Tak tipu...Me naklah masak untuk hari Jumaat...sekali OT kata tak payah Yang...Sambal Daging ada lagi sikit kan?Ayang goreng jelah telur....gitchewww..senang hidup Makcikkkk...Alhamdullilahhhh.....hehe....






TAMAT







Friday, April 19, 2019

Telur Mata Sweet Sour.....



Ni lauk untuk dinner hari Selasa....
Me masak simple je Uolls (memang takkan masak yang susah-susah okeh hehe)....
Me masak Telur Masak Sweet Sour....
Sekarang rutin me balik kerja adalah terus masak Uolls (minggu ni memang start camtu dah..praktis untuk bulan puasalah kot ni khen hehe)........
Rutin me...balik-balik je kerja, sampai rumah terus letak beg...bukak tudung, kemas dapur kejab then terus je masak....
Masak pun satu lauk je Uolls...so kejab je setel...
Dah setel baru boleh duduk-duduk santai-santai tengok TV sampai pukul 8pm...kang mandi then solat Maghrib kejab..pastu tunggu Isya...
Habis Isya barulah masak nasik....tunggu OT balik then barulah makan sesama....
Ni sebab Telur banyak Uolls...so kita manafaatkan lah....kang macam haritu..sayang je telur kena buang huhu.....
Mula-mula Me ingatkan nak masak Telur Mata Masak Kicap..sekali macam ehh kita tukarlah...buat sweet sour je dah...
Alaa dua-dua resepi simple jek kan..bahan-bahan pun lebih kurang jek...tapi disebabkan dah lama tak makan yang Sweet Sour so kita masak...
OT pesan masak 2 biji telur je dah...tapi me macam..ish kesian betul lah hahaha...so me buat 3 biji telur...
Alhamdullilah...OT kata sedap hehehe (baguskan My OT)....
Malam tu masing-masing makan sebiji sorang je telur tu..so ada balance lagi sebijik huhu....
Tapi nasib baik pagi-pagi Rabu tu, OT is habiskan lauk tu ye....so haritu tiada pembaziran....syukurrrr....
Sejenis kalau makan kat rumah makan selauk jek...tapi cuba makan kat luar?hahaha..selagi tak cukup nak order kan...(pelik tapi benar Uolls)......









Petang tu lepas masak me makan Laksa pulak...minum petang seseorang Uolls....
Ni Me tapau on the way masa nak balik rumah tu....
Ni kat gerai Abang Kekwat yang dah ramah tu la pun....
Selalu lalu lalang jek (dulu sebelum pindah kuarters gigih  tu keluar ofis tengah-tengah hari buta or petang-petang balik kerja tu gigih berhenti nak tapau)..tapi sekrang sebab dah lalu lalang je kan..so macam okehh esok-esoklah kita beli..eksenn ko hahaha...
Alhamdullilah..sedap...kenyang.....







TAMAT






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...