Tapi kalau boleh taknak guna Milo..sebab Milo kan agak manis jugak kan?
So gigihlah me Google resepi...
Sekali jumpa okeh..resepi yang tak guna Milo..tapi guna Dark Chocolate....
Terus me bercita-cita nak buat...tapi tulah...nak tunggu rajin tu lama jugaklah hehe...
Last minggu lepas macam eh kena tekad nih...
Terus Google lagi...kebetulan masa nak gi rumah Emak me singgah Baguz kat Kota Damansara tu...then apa lagi...belilah segala bahan-bahan.....
Sampai rumah Emak terus buat ye..punyalah tak menyabar hahahah...(Memang kena buat cepat-cepat, kalau tak jadi malas balik okeh hihi)...
Hasilnya kahkahkah...
Eh jangan ye..rupa buruk, tapi sedappp..macam makan dark chocolate beli tu tau.....tapi sedap lebih sikit sebab ada badam dalam tu....
Eh jangan ye..rupa buruk, tapi sedappp..macam makan dark chocolate beli tu tau.....tapi sedap lebih sikit sebab ada badam dalam tu....
Ni keras ye, sebab me tak campur dengan susu segar/susu cair...so agak kejung..tapi kejung pun sodappp hehehe....
Resepi senang jek:
Dark Choco Nips (dalam 300-400gram)
Sebungkus Biskut Meri (patahkan kepada 4)
Susu Cair/Susu segar/UHT (1/2 kotak kecik)
Margerin/Butter-2-3 Sudu Besar
Badam-Bakar dulu
(tapi me sangai je..sangai ni maknanya masak jangan guna minyak atas kuali/pan, panaskan guna api kecik, then kena selalu kacau sampai dah brown sikit)....
Resepi ni me dah ubah tau..tak guna gula....(tapi manis jugak tau...mungkin sebab dark choco tu manis jugak kot)....
Yang me buat first batch ni terpekat..so bila letak susu sikit barulah dia elok tak likat pekat sangat (kalau pekat susah nak keluarkan dari kuali, pastu nak potong kemain keras ya amat hahaha...)...
Cara nak buat:
Kena guna kaedah Double Boiler tau....Bawah letak periuk then isi air, bagi air mengelegak..
Pastu periuk ada air tu letaklah kuali (senang guna kuali sebab senang nak kacau)...
Pastu dalam kuali masukkan dark choco nips, Margerin/butter dan susu cair....kacau sampai choco cair dan bahan-bahan sebati...(kalau choco cair sangat boleh tunggu sampai choco pekat sikit)..
Then masukkan biskut Meri dan badam...Kacau rata sampai semuanya sebati lagi...
Pastu masukkan dalam bekas...ada tipuware guna tipuware..ada loyang masukkan dalam loyang....pastu tekan-tekan adunan tadi sampai padat (guna dark choco nips ni tak perlu beria-ia padatkan pun tau..sebab nanti dia elok je melekat)....
Pastu sejukkan dalam petiais....
Pastu sejukkan dalam petiais....
Disebabkan kita guna Choco nips..so kejab je dah keras okeh....tak payahlah beria-ia nak tunggu sampai 4 jam....
Pastu dah agak-agak dah keras tu terus boleh ngap ye hehe...
Yang bekas pink ni memang saja tapau untuk rumah sendiri....
Mula-mula buat tu ingatkan tak laku sebab yang beria-ia makan cuma Syabeel sorang jek hahaha...
Sekali bila bagi OT rasa...hamboiiii...kemain dia ngap ye....
Ni pun bawak balik sebekas ni nyaris OT nak habiskan sekali ngap je sebekas ni tau..nasib baik me "sound"..kalau tak memang licinnn ye haha.....(makan manis banyak-banyak ooo..bahaya...)....
Sekali bila bagi OT rasa...hamboiiii...kemain dia ngap ye....
Ni pun bawak balik sebekas ni nyaris OT nak habiskan sekali ngap je sebekas ni tau..nasib baik me "sound"..kalau tak memang licinnn ye haha.....(makan manis banyak-banyak ooo..bahaya...)....
Ni kalau tengok macam ni OT punya makan (nampak OT is suka), memang sebulan sekali kena buatlah kot kan....
OK jugak kan kalau Me nak buat sekali sekala...sebab Biskut Batik versi ni jenis boleh simpan dalam petiais lama-lama..buat stok kudap-kudap/manisan kata orang...
OK jugak kan kalau Me nak buat sekali sekala...sebab Biskut Batik versi ni jenis boleh simpan dalam petiais lama-lama..buat stok kudap-kudap/manisan kata orang...
TAMAT