Search This Blog

Tuesday, June 17, 2014

Menu Bulan Puasa...

Lagi dua minggu lagi nak sambut puasa kan...
Nasib baik tahun lepas, lepas je habis raya me dah ganti puasa siap-siap...
So tahun ni kiranya lega banyaklah sebab tak payah nak ganti puasa di hujung-hujung...
First time pun me berjaya puasa ganti awal okeh..kalau tak selalunya memang taklah...
Tahun lepas cepat-cepat habis raya me tabahkan diri puasa ganti sesorang...
Jimat pun jimat kan..sebab lepas raya kan poket dah kering sikit...
So memang berbaloi-baloilah kiranya ganti puasa tahun lepas tu...hehehehe...

Ni minggu depan dah gaji...so kenalah beli groceries...
Disebabkan lagi seminggu je dah nak puasa..so dah kena catit extra items in the list nih...
Menu-menu pun kena listkan siap-siap jugaklah kan......
Tak dapat listkan menu untuk 30 hari..dapat untuk 20 hari pun dah cun..hehehehe...


Semalam dah tanya Anim...Anim nak makan apa untuk puasa...jawabnya:
  • Spaghetti-rumah kitaorang bangsa makan yang bolognese je..senang kan...
  • Cocok-cocok a.k.a. macaroni goreng da..
Baguskan..dua je menu impian dia....kahkahkah..kalau tanya me jangan...memang banyak sangat dah list menunggu ni...Antaranya:
  • Nasi Ayam -wajib nih...sekurang-kurangnya sekali
  • Nasi Arab-nanti nak buat guna yang segera jek...Emak kata kat Pasar Tani kat rumah kitaorang tu ada...hehehe
  • Nasi Tomato-resepi me dah amik dari Myresepi...ada satu resepi tu simple je..tak perlu guna tomato puri bagai..guna fresh tomato je dah cukup...kitaorang pulak bangsa mana makan sangat nasi berwarna-warna ni...so elok sangatlah kan...
  • Sambal Sardin-ni wajib mau seminggu sekali menu nih...nak buat yang betul-betul sambal..sekarang ni rumah kitaorang asyik buat yang versi cair (guna cili boh jek)..nanti nak buat versi guna Cili Kering pulak...
  • Bingka Pandan-Bingka guna santan kotak...sedap lemak nih...memang kena buat sebab lagi berbaloi-baloi dari yang dibeli
  • Donut-donut buat kat rumah jugak yang terbaik kan...ni nak suruh Atie bancuhkan..dia sekarang memang dah expert buat donut..gebus jek..
  • Burger Bakar-ni pun masuk dalam menu...
  • Kuih Keria-ni pun dah lama tak buat sendiri..nanti kalau ada ubi memang nak buat...
  • Rendang Daging- ni wajib jugak..tak payah tunggu raya or puasa memang Emak masak je...Emak jelah..kalau tanya me, me memang tak reti merendang...huuuuu
  • Lompat Tikam-yang ni paling kegemaran....memang kena request Emak buat nih...paling-paling kena 2-3 kali buat dalam masa sebulan puasa....kemahin je kan..kalau masak sendiri takpe..ni Emak jugak...
  • Mee Goreng Basah-Ni betul-betul lama tak buat...so kena buat..koman-koman seminggu kena ada sekali buat...in sya ALLAH...
  • Sardin Roll-ni memang menu wajib...tetiap kali puasa pun (dari kecik lagi) memang akan ada...buat habiskan sebungkus roti...bila nak goreng belah dua roti tu...masak lah dalam 5 ketul (panjang tu) sehari..yang lebih tu boleh makan seminggu okeh...janji simpan dalam bekas kedap udara...
  • Roti Jala-teringin nak buat jugak...tapi kena tunggu rajin lebih sikitlah...hehe
  • typing......

Banyak lagi list sebenarnya..tapi tak tertaip..heheheh...
Eh lupa pulak..tahun lepas me berjaya mengurangkan aktiviti membeli juadah di bazar ramadhan...
Seingat me tahun lepas memang kurang sangat kitaorang ke bazar...
Harap-harap tahun ni pun sama....heeee...



Thursday, June 12, 2014

Fish and Chips...tapi without Chips....

Entri masak lagi....
Nampak benar kan Su ni jarang masak sebenarnya...?
Yang dia masak confirm masuk blog..kalau tak masak memang habuk takde langsung..senyap jek...
Obvious kan..kan..kan..??hehehehe...

Semalam me buat Fish without Chips gitu...
French Fries ada je dalam freezer, tapi malas nak goreng...so jadilah fish without chips...
Sebenarnya macam rajin sangat nak buat ni sebab teringin nak makan yang macam kat foodcourt IKEA tu....
Memang kalau ikutkan boleh je makan bila-bila masa...tapi bila dok google, tengok pulak orang lain buat eh macam senang giler ko.....tu yang gigih nak buat sendiri jugak... 
Gigih jugak masa beli groceries harittu dok beli jugak frozen fish sekali...
Tapi tulah...harap beli jelah pun..buatnya tak tau bila....
Pastu bila asyik bukak tutup petiais belah atas kang asyiklah ternampak ikan beku tu terdampar macam memanggil-manggil tu yang lagi gigih cari resepi paling simple untuk masak......
Me kalau masak memang akan google resepi terpaling simple ye....serius tak tipu...
Kalau resepi panjang berjela tapi rasa tetap sama baik me try je yang simple...lagi jimat masa, jimat tenaga, jimat modal..tak gitu...??hahahaha...



Yang me try ni jenis berbatter....
Me tak suka yang berbread-crumbs tu ye....tak syiok...
Pastu dok cari-cari resepi tu memang yang ni paling senang, paling banyak orang try pastu jadi...so apalagi...terus buatlah....
Yang buat me terkejut bila google tu ialah bila terbaca web-web omputeh..kebanyakkannya batter diaorang akan guna Beer okeh untuk resepi Fish and Chips diaorang..hhohoooho....(tak caya gi google)....



Resepi ni sebelum salut ikan dengan batter tu kena salut dulu dengan garam dan black-pepper...pastu salut jugak dengan tepung gandum....
Kang dah cantik gomak macam kat atas ni baru celup dalam batter tu then goreng sampai garing....
Me sebenarnya taktau macamana nak salut tepung tu..so belasah jelah gomakkan..kahkahkah...



Agak berminyak disitu..ni sebab malas nak tos lama-lama..tak sabar nak makan gitu..hehehehe....
Kulit pun agak tebal...huhuhu..cubaan kali pertama kan....ayat menyejukkan hati sendiri...
Me makan dengan cream of tartar je....
Cream of tartar ni me beli je yang dah siap..nak buat sendiri serius tak koser.....




Rasanya...??
Alhamdullilah..menjadik...lagi sikit je nak jadi sebijik macam yang IKEA punya tu ye....
Cuma..ada cuma tu kan...heheheh..cuma kulit tulah tak berapa rangup sangat..cepat sangat lemau..why?.why?..why??
Ikan memang super-moist....cukup garam dengan black-pepper...
Dapat pulak colek dengan cream of tartar tu aduhhh mahbeles....
Tapi tetap tak puas hati pasal kulit tu cepat sangat jadi soggy....huuuuu....





Wednesday, June 11, 2014

Berciciran...

Nota: Sesiapa yang tengah makan silalah jangan baca entri nih..takut setahun tak lalu makan..sekian..

Me dah kerja kat sini dah masuk setahun 6 bulan...
Dah dua kali (2 kali dalam tahun ni sahaja) dalam toilet taik berciciran di lantai....
Kalau tang jamban cengkong ada logiknya..ni kat jamban duduk ye...
Macamana ko berak pun me tak faham...

Dah dua kali jugaklah masuk-masuk toilet kalau bau taik ciritsss mesti dah tau...
Confirm ada orang dah tercicirkan taik nih...huhuhu....
Memang betul pun....
Ni tadi masuk toilet dah bau sesuatu....pastu bila tengok lantai (nasib baik tak terpijak) memang makian tahap tertinggilah dalam hati...tinggal lagi sikit nak termuntah je..nasib baik tekak pandai kontrol taknaklah muntah kan tempat bau taik....
Semalam petang nak balik me sempat masuk toilet..elok tak terjejas langsung pun jamban tu...
Ni baru masuk tadi ni dah jadi camtu....

Memang kat sini jenisnya kena banyak-banyak bersabar....
Dahlah toilet tu jenis ko sendiri guna ko sendiri pepandailah jaga jangan bagi kotor (kes cleaner ghaib tak tau ada ke tak)...
Komplen patblas kali pun sama je...itu jugak ko kena hadap....
Jadi pepandai sendirilah nak bertabah pun...

Ni bila dah jadi macam ni memang hazablah kalau nak masuk jamban....
Sehari dah kena limitkan 2 kali je...
Pagi lepas dah breakfast..kang petang sebelum balik je...
Tu pun kalau pundi harini tak buat hal..kalau buat hal memang kenalah guna jamban lagi sebelah sambil tutup hidung sambil maki-maki dalam hati..huuuuu



Monday, June 09, 2014

Kentang Bakar a.k.a. Baked Potatoes...

Hamboi sekarang Su asyiklah dok tunjuk benda dia masak je kan..?kemahin rajin pulak ye..
Tapiiiii...korang percayalah me tak rajin pun okeh...hahaha...
Me kalau bab masak memasak tu kalau tak resepi tu simple memang takkan masaklah jawabnya...lagi simple lagi baguih gitu...kalau leceh-leceh tu kirim salam jelah.....hehehehe...
Ni citer Jumaat petang...balik-balik macam kebuluq..lepas mandi dah segar tu terus masuk dapur cari kentang...
Kentang-kentang tu me beli dari minggu lepas sebelumnya tu lagi (ala yang berdatim dengan Mijon tulah...)..siap memang beli kentang untuk dibakar lagik...semangat okeh...
Kebetulan masa kat Giant tu pulak kentang-kentang tu pun harga murah semacam..terus me amik 6 ketul...
Untuk 6 ketul kentang jenis Russet tu me bayar hanya RM3 lebih sahaja...serius murah kan..kan..kan...?
6 ketul tu bukannya kecil-kecil tau..ni saiz sederhana besar okeh..kalau seketul kentang tu lagi sikit nak besar tapak tangan me nih...


Kentang-kentang yang dah selamat dibakar...
Bakar 3 biji je sudah...tu pun nasib baik pandai pilih yang lebar panjang tapi leper je...nasib baik okeh..kalau tak memang kena guna oven jugaklah jawabnya...
Oven rumah me pulak kalau nak guna kena keluarkan dari kotak ye...sebabnya dapur kecik benar jadi memang tak muat nak letak oven sesaja kat situ...
Kiranya kalau nak guna keluarkan, taknak simpan dalam kotak...ha gitu...so memang selalunya kalau saja-saja nak membakar memang kena kental hati sikitlah...hehehehe..ni pun nasib baik ada pemanggang ajaib nih..kalau tak jadi Potato Wedges jelah jawabnya....kikikih...



Senang je nak buatnya...
Mula-mula amik kentang cuci bersih-bersih kulit tu...me guna kentang jenis Russet ye....
Me takde alat nak bersihkan, so me sental guna jari jelah...punyalah semangat menyental tu sampai lagi sikit nak melecup jari...hahaha..habis merah ibu jari dengan jari telunjuk gara-gara nak pastikan kulit kentang tu bersih...
Dah pasti bersih susun dalam pemanggang ajaib/oven, pastu masak dalam pemanggang ajaib/oven tu lebih kurang dalam 30-40 minit...
Kalau ada aluminum foil jangan lupa guna tau..balut kentang tu guna aluminum foil tu ye...me tak jumpa jadi belasah je togel gitu jek...
Nak tau masak boleh try test cucuk dengan pisau or apa-apa..kalau pisau/garfu tu dah tak melekat dengan kentang tu dah lembutlah tu...
Dah masak tu biarkan sejuk sekejab..sekejab je tau...nak bagi kentang tu rehat....
Pastu amik kentang tu satu-satu belah kat atas tu sikit...then tekan sikit guna dua jari kat tengah-tengah badan kentang tu untuk bagi ada ruang untuk letak inti....
Nak tunjuk cara tekan lupa pulak nak amik gambar...korang pandai-pandai sendirilah tekan..hahaha...
Masa ni kentang ni masih panas lagi..so berhati-hati tekan...guna tuala untuk pastikan tangan korang tak melecup ye....




Dah ada ruang tu..korang letaklah inti kegemaran korang...
Ada yang buat inti letak daging kisar (yang telah ditumis)..pepandailah ikut sesuka hati korang......
Me buat nih versi malas..so me guna Mayonis, Cheddar Cheese (yang keping-keping tu) dengan Cheese Powder (yang dah dibancuh) jek....
Belasah je me main selang seli cheese dengan mayonis tu...ikut suka hati gitu...
Eh, bila dah letak inti tu jangan lupa masukkan balik kentang tu dalam pemanggang ajaib/oven tu balik tau..nak bagi cheese tu melted....


Tadaaaa...
Ni bila dah bakar balik dalam pemanggang ajaib/oven...nampak gebus dan sedap kan..kan..kan?



Percayalah..memang sedap pun....licinn ko....hahaha...harap diampun tukang masak puji dirik sendirik....
Gebus giler kentang tu tau..macam makan whipped potatoes pun iya....
Pastu cheese tu pulak bagi lemak-lemak masin...huhuhuhu..sedap..nomnomnom....
Bagi me dah nice sangat dah letak macam ni je....
Tapi kalau korang kuat  masin, masa sebelum letak inti tu korang boleh tabur sikit garam dengan black-paper kisar/tumbuk kat atas kentang tu dulu tau......

Selamat mencuba...!
Ewah..macam segment Mari Memasak Bersama Sueginola gitu..hehehehe





Friday, June 06, 2014

Monopod...




Jengjengjeng.....
Orang lain bermonopod...me pun nak jugekkk......
Cer teka me beli berapa RM??
Haa...teka lah...hahahahar..ngada je kan Su nih?
Me beli ni RM20 je okeh...ye betul..RM20 sahaja....
Giler tak beli kalau dah RM20 je??
Ni me rasa harga paling murah di pasaran....selalunya paling murah RM35 me pernah tengok...
Tapi kali ni orang tu letak RM25, bila mintak turun jadi RM20 terus dia kata boleh....wahwahawahhh...takkan taknak beli kan...?
Ada pilihan 3 warna...hitam, biru dengan pink...
Tapi disebabkan taknak pening kepala me amik hitam jek..hehehe...
Kalau tanya me beli kat mana?me beli ni kat Pasar Malam Taman Dagang Ampang....kat seberang Pasaraya Hero tu....kat situ lah...
Me beli ni malam hari Rabu (Pasar kat sini tetiap hari Rabu dan Jumaat..tapi hari Jumaat gerai tak sebanyak dan tak berapa meriah macam hari Rabu)....kebetulan tengah jalan-jalan cari makanan tu Atie nampak Monopod tu..terus dia tegur me, tanya me taknak beli ke??
Me macam..haluuu....mahal kot..tak hingin hakuuu....tapi dalam hati la..heheheh...
Sekali bila Atie tanya orang tu pastu siap mintak kurang pun dapat terus je me beli..tak tunggu-tunggu dah.......dasar murah je nak beli..ginilah kan...hahahaha
Tapi walaupun terus nak beli, haruslah suruh orang tu demokan dulu....dah demo dah puas hati terus amik....
Balik rumah apalagiiii...terus je try test cubalah kan....
Tapiii...seriuss..me tak tau nak guna lah...i mean guna tanpa nampak batang besi tulah....belum pandai lagi...
Dahlah tu, orang lain hp canggih ada camera depan..I is ada hp kokak je..mengharapkan hp kamera belakang...
Eh, nanti nak kena belajar guna untuk digikam jugaklah....kalau dah pandai mesti nanti boleh amik gambar lagi best-best kan....





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...