Search This Blog

Tuesday, April 19, 2011

Sizzling Yee Mee...

Malam tadi saya terajin u all...
'Termasak' Sizzling Yee Mee...
Walaupun hotplate takdok, tapi lantaklah, janji rasa dia sama sudah......
Rupa Sizzling Yee Mee yang me buat ni memang sangatlah tunggang langgang (sebab kelam kelibut nak mengalihkan cepat-cepat punya pasal, jadi main lempar je dalam pinggan..)...
Tapi rasa??memang tak sangka jadi ok...serius sebijik macam kat kedai punya...huhuhuhu..tu baru me buat separuh adunan tau...nyum..nyum..nyum...
Resepi sangatlah senang..tak sangka boleh buat sendiri kat rumah tau.....^_^
Resepi me amik dari My Resipi...
Dan terima kasih banyak-banyak kepada Lilydvalley...

Sizzling Yee Mee-Lilydvalley

Bahan-bahan ( 2-3 org makan )

  • 2-3 sanggul (gulung) yee mee
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4
  • 1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
  • 3 biji cili kering- potong 2
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1/2 in halia- hiris nipis
  • Serbuk lada hitam
  • garam- secukup rasa
  • Beberapa titik Minyak bijan
  • 1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
  • sedikit minyak utk menumis

Cara-cara

  1. Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
  2. Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.
  3. Masukkan 2 cawan air.
  4. Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
  5. masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.
  6. Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
  7. Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2...
  8. Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2.

1 comment:

Orang yang yummy....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...