Showing posts with label Beli~dan~Belah. Show all posts
Showing posts with label Beli~dan~Belah. Show all posts

Friday, July 20, 2018

Album Kahwin...

Alhamdullilah...akhirnya malam tadi me dah dapat album kahwin kitaorang....Syukur..
Punyalah lama tunggu...lepas satu-satu ye....dari mula-mula tunggu CD pastu CD kat me corrupt...pastu dapat CD baru...pastu me dah pilih pic.....pastu tunggu wasap janji tunggu wasap janji last-last bulan ke 7 baru siap...(ni kalau mengandung dah nak keluar dah baby hahaha)....
Sakit hati haruslah...sebab kita kena deal berkali-kali (ni bukan kali-kali sikit ye...berpuluh-puluh kali repeat benda yang sama)....jenuh....fedup...tapi kena jugak deal sampailah dapat....
Sapa tak sayang gambar-gambar kenangan sendiri kan?bukan dapat nak repeat benda-benda yang sama lagi....




Komen me pasal kualiti gambar dalam album ni?
Hmm..ntahlah biasa je kot..hahaha..eh betul...me rasa yang me buat sendiri tu better la (terpaksa puji diri sendiri yang takde basic langsung nih)....sebab apa me kata gitu sebab bila bandingkan  yang me buat tu dengan yang ni, me betul-betul pilih gambar mana yang sesuai (ikut jalan cerita), pastu layout pun me rasa me pilih elok lagi dari yang ni..pastu placing gambar pun...lagi satu me siap adjust kiri kanan atas bawah gambar nak bagi lagi proper masuk dalam frame tu (takdelah gambar tu tak centre, kang pelamin sekerat-sekerat ke apa)........tu pakkal me tak reti edit gambar bagi pekat or cair ke bagi cantik lagi tau.   kalau tak memang boleh bukak servis edit gambar dah me ni okeh hahaha.....
Pastu masa me kahwin ni cameraman me ada dua orang..satu untuk nikah satu masa sanding...(patutnya sorang je, tapi sebab yang owner ni ada kerja lain so dia gantikan orang lain).....
Dua-dua ada pros and cons....
Macam gambar yang masa nikah (ni yang cameraman gantian) tu lebih clear..lagi sharp...takde goyang ke apa...paling best kalau korang tengok masa adik tu amik gambar macam ishhh ko ni amik gambar ke tak nih?serius macam tak amik gambar pun iya...tapi bila tengok hasilnya eh banyak jugak dia amik ye (plus adik tu nampak lagi serabut...style dia amik gambar jenis tak boleh orang ramai-ramai....diva betul dia okeh...semua pun macam meluat hahaha).....tapi hasil adalah lebih tiptop.....
Yang owner pulak kat tempat bersanding....yang ni ya ampun...masa hari kejadian kalau korang tengok dia masa tu macam banyak gilerrr dia snap ye..boleh kata semua pun dia snap...sekali bila me tengok kat softcopy takde poonnn?....banyak yang takde okeh..pelik sangat...
Pastu kalau 6 keping gambar yang sama...nak dapat satu yang betul-betul sharp takde ye...banyak pic goyang..pastu banyak pic macam tak bersedia (padahal masa snap tu kita ikut Q yang dia bagi okeh so patutnya masa tu kita dah standby pastu dia pun tengah amik la kan?)....
Pastu paling tak best banyak pic yang blur dan color tak elok...eh susah nak cakap...lagipun kalau korang tengok gambar-gambar kitaorng for sure korang cakap cantikkkkk (jangan jebekkk hahaha)...
Korang cakap cantik elok je sebab korang dah tak fokus yang korang tengok cantik tu sebab perantinnya okeh bukan gambar-gambarnya hahaha...
Eh betul kot santek..sebab last week pun ada lagi yang puji masa me kahwin haritu cantikkk..siap ulang cakap banyak-banyak kali ye...hahaha..me taulah realiti lain betul dengan yang korang tengok tu tau......(tapi bila korang cakap santek tu memang saja lah kan nak bagi Acik Su ko ni terapung sampai meletop kan hahaha).........
Apapun Alhamdulillah....me bersyukur dah setel...takpelah yang dah lepas-lepas tu..kira halal lah tu ye...<----ni camne="" font="" halalkan="" ke="" nak="" nih="">

Tambahan:  Apalah nasib me ni okeh...ni me baru check balik kat HP tadi ni...tau tak yang gambar kat first draft dia bagi dengan yang album tu banyak dia tak tukar....beria-ia je awal-awal dulu tu me pilih pic apa yang nak kena tukar bagai okeh...Ni dia yang kata kalau nak tukar pic mana-mana yang tak ok dia akan tukarkan...sebab katanya dia draft tu ikut apa yang dia rasa ok je..tapi kalau rasa gambar tak yang dia pilih tak ok or etc. boleh je tukar sebab dia taktau mana satu family members or apa sekian-sekian...adoilaa....napalah buat kerja sambil lewa ye?Dahlah album tu limited pagenya...haruslah gambar-gambar yang wajib dan elok je letak situ kan?ni dah jadi main belasah je ikut suka dia je....ni yang nak hangin meletoptoptop nih...Akak bayar ko dik...siap Kak Azie dah setel bayar kat ko awal-awal duluuu lagi...duit dah dapat tu buat betul-betul...akak siap tahan je bila ko siapkan lambat...akak sabar banyakk tau tak?tapi napalah ko buat akak camni?patutla masa tengok semalam rasa lain jek...rasa macam tak berapa nak tukar je pic yang ada dalam tu..rupa-rupanya memang betul pun..lahai..sampai hati ko buat main album kahwin akak macam ni kan?hmmmm.....









Tuesday, June 26, 2018

Sebelum Raya.....



Ni citer hari Rabu hari last day me kerja sebelum start cuti raya haritu...
Haritu kebetulan satu office semua dah mintak cuti 4 jam..so apalagi me pun haruslah nak mintak jugaklah kan?last minit mintak nasib baik dapat hehe...tu pun rupa-rupanya semua orang dah mintak me yang last...(laju je semua yek kiki)....
So sebab dapat balik awal so malam sebelum tu memang me ajak Anim gi office me sekali....sebab niatnya nanti lepas balik dari kerja boleh kitaorang merayap kejab kat area Mutiara Damansara nun....
Ni kan Anim tu dari kitaorang sampai, nak pukul 8 am sampai dah pukul 11am dia tidur hehe.....
Tapi eloklah pun dia tidur dari sangap menunggu kakak dia habis kerja kan?
Anim tidur ni kat bilik TV office me...ni nama je bilik TV tapi TV takde punnn...dah jadi letak peti ais jek...kalau Anim or Emak ikut me gi kerja diaorang melepak dalam nilah...tempat yang janji tak kacau orang gitu......
Lupa pulak me haritu dapat balik pukul 11.30 am...awal giler kan?









Ni dah 11.30 am...on the way ke kereta....
Jangan jeles ye sebab office makcik is macam kat resort....
Selalu je kalau sesapa orang luar masuk sini akan cakap tempat ni cantik....tapi memang cantik pun hehe...
Tapi dulu mula-mula lagi cantik okeh...sebab kat belah depan tu siap ada Quarters zaman dulu-dulu....pastu tak berpagar zink hijau macam sekarang nih...dulu luas saujana mata memandang..hijau je semua..memang sebijik duduk resort.......










Macam Mak dan Anak kan?mau tak..beza kitaorang 18 tahun okeh hehe...
Makcik ada sorang kawan sekolah yang ada anak umur sebaya Anim tau...so memang emak anak sangat dah kitaorang hehe.....
Ni pic nak bagi kat group adik beradik kikiki...saja nak bakar semua hihi......










Me ajak Anim ke sini sebenarnya....alang-alang dah kat area office kan.......
Ni sebenarnya me nak cari tuala mandi lagi...sebelum ni me dah pun gi  IKEA Cheras dengan OT...baru je bulan puasa jugak haritu....masa tu kitaorang dah beli pun tuala mandi tu dua helai...
Tapi me rasa macam tak cukup Uolls...nak kena beli lagikk....tuala makcik  habis semua dah haus..habis semua nipis kat tengah-tengah.haha...
Pastu nak jugak beli rak murah tu satu jugak....niat masa gi dengan OT tu nak beli...tapi boleh tak dah depan mata tinggal nak amik je tapi OT cakap tak payah....katanya esok pun boleh gi lagi Yang...geram okehhhh...OT dia punya esok pun boleh pergi lagi pun tak terpergi ye....tu yang ajak jugak Anim tu....
Ni kan sebelum ke IKEA ni kitaorang dah gi ke IPC...beli kasut raya sorang satu pastu Anim beli seluar jeans....ni pun pukul 3.30 pm kitaorang dah gerak balik.....











Monday, June 25, 2018

Katil dan Peti Ais....

Assalamualaikum semua....
Selamat Hari Raya Aidilfitri...Maaf Zahir dan Batin ye....
Camne cuti korang?hari raya korang?best ke?
Makcik is macam biasa jugak...kalau beza pun sikit la...
Citer pasal raya nanti kalau rajin makcik cerita ye hehe...
Harini nak citer pasal barang-barang yang me n OT dan Emak beli sebelum raya haritu....






Okeh..ni katil dan tilam kitaorang....
Ni katil dengan tilam ni patutnya kitaorng nak peram lama sikit kat gudang diaorang...tapi orang kedai dah call sebelum puasa lagi....so nak taknak paksarela kena terima jugak....
Kisahnya kitaorang dah terbeli katil dengan tilam ni masa sebelum kahwin dulu okeh.....
Bukan gatal ye...tapi sebab tengok offer macam best jek...pastu waranty pun best jugak so tu yang beli...
Pastu kedai tu pulak jenis bayar je dulu half..then nanti masa hantar baru bayar balance....tu okehlah kan, ada je kedai buat camtu kan...tapi yang best tu staff yang jual tu kata boleh je simpan dulu katil dan tilam yang dah order tu kat gudang...boleh simpan 6 bulan ke setahun rasanya....so tu yang berani nak amik jugak tu....
Tapi mungkin disebabkan gudang dah full..yelah time nak raya kan?so diaorang terus buat delivery sekali....tu yang kena amik jugak tu..rasanyalah...sebab tanya kat staff yang handle order kitaorang dulu katanya boleh simpan setahun patutnya........
Tapi takpelah....kira okeh jugaklah kalau amik awal..lagipun kitaorang beli dah lama...bulan 10 rasanya...ha kauu bulan 6 baru amik...giler tak lama kan diaorang simpankan...?mana nak jumpa kedai yang boleh simpan order kita sampai camtu punya lama...bukan barang hutang okeh...barang dah half bayar....
Best lagi tu takde delivery charged...pastu kalau ikut logik pun kalau takde duit pun sebenarnya boleh je bayar half dulu..pastu simpan duit 3-4 bulan baru amik barang kan?
So postpond punya postpone sebab tunggu yang deliver tu comfirmkan..last-last lagi seminggu nak raya dia hantar.....tak memasal bulan-bulan puasa kena berkemas bagai....mamai okeh puasa-puasa kena mengemas bilik....dengan katil lamanya...tilam lamanya lagi...redha jelah.....
Tu pun bantal-bantal tu kitoarang order lain dia bagi yang lain...
Dahlah tu yang tukang hantar pulak kerek, cakap macam-macam eh ehhhh ehhhhh...banyak pulak bunyik dia...tu bukan bantal free okeh..bantal kitaorang dah bayar (bantal tu memang dah bayar dalam payment siap-siap)....last-last me call kedai tanya pastu tokei  check kejab then cakap sorry suruh kitaoerang datang je bawak bantal yang salah tu dia tukarkan...(nasib baik makcik tak meletup haritu kat tukang hantar tu....ku tahan jebat...puasa kan)......
Nasib baiklah jugak kedai pun dekat jek....memang otw lalu lalang jek okeh.....(beli kat Star Avenue, tapi diaorang ada cawangan kat Ampang)......so okehlah..Alhamdulillah....










Ni peti ais Opah yang baru...
Ni lagi dasattt....Jumaat nak raya Isnin sebelum dah sampai.....
Tupun masa gi beli hari Sabtu tu (6 hari sebelum raya) orang tu kata petang tu dia nak hantar...ehhhh tak bolehlah...walapun excited peti ais baru memang taknaklah sebab barang-barang dalam peti ais lama tak keluarkan lagi.....
So tokei tu kata Isnin la dioarang hantar.....
Peti ais lama okeh lagi sebenarnya...cuma ais dah "tumbuh" sampai kat bawah..hahaha...korang kena imagine la....
Lagipun Opah is tak tahan sebab air asyik cair habis rosak barang-barang kat bahagian bawah tu....
Peti ais lama tu umur dah baya Anim okeh....kalau tak pun muda sikit dari Anim...lama giler kan???
Serius...Anim pun tahun ni nak masuk 19 tahun....giler lama okeh dia dah berkhidmat.....tu yang tak terkilan nak let go...
Tokei kedai pun baik boleh je amik peti ais yang lama tu..so setel satu masalah......









Fyi, peti ais ni memang giler besar ye untuk saiz rumah kitaorang....
Masa beli tu memang me dengan Emak  rasa macam sedang-sedang jek...sekali kau bila peti ais dah sampai rumah hahaha besar giler okehhhh.....
Tu Imraan berdiri pun tak sampai ye...punyalah besar...
Sebab kan dah terbeli peti ais besar space nak masak pun tinggal sikit je..terpaksalah meminikan diriiii........
Tapi Opah is puas hati...mau tak puas hati....sebab dari tahun lepas Opah nak beli, tapi tak beli-beli....pastu dah beli dapat pulak besar kan...?boleh sumbat memacam.....(korang tengok peti ais korang korang taulah..segala barang-barang ada......kalau nak bukak stall burger pun dah cukup syarat okeh..segala bahan-bahan ada dalam peti ais okeh hahaha...)...
Ni kan masa mula-mula cari nak beli ni pun nyarisss Opah nak beli brand yang lain..harga lebih kurang je yang ni, tapi tak sebesar nih....
Rezeki Opah bila masuk kedai yang satu ni kebanyakkan barang orang tu jual Toshiba..apa lagi memang terang bijik mata memasing....tapi betul...puas hati sebab harga dengan saiz memang berbaloi-baloi....lagipun kitaorang kat rumah tu memang dah biasa pakai Toshiba dari dulu.....pastu semua barang-barang purata lebih 10 tahun okeh kitaorang pakai..giler tahan....so bila dapat ni haruslah Opah is super-happy........alhamdullilah.....sekian eh






Monday, June 11, 2018

Jakel Mall...

Ni citer malam Sabtu yang lepas kot...eh tak ingatla...adoila..faktor usia sangat nihhhhhh...
Eh kejab nak check hp kejab...eh hari Rabu okeh..bukan hari Sabtu...Rabu minggu lepas....
Kisahnya ni mula-mula me ajak OT ke AEON AU2 kejab sebab nak beli barang me....
Tapi sekali takde okeh..sakit hati kittew...
Pastu yang dapat barang is OT pulak (sokmo OT je yang beli barang....ish ish ishhhh)....
Pastu otw nak keluar dari AEON tu OT ajak ke Jalan TAR...nak tengok-tengok katanya...
So terus lepas dari AEON tu kitaorang gerak ke KL...
Gerak pun masa tu dah pukul 10 suku rasanya....so sampai KL dah pukul 10.45 camtu....
Nasib baik okeh ada parking kat belakang Jakel Mall....
So kitaorang just jalan kaki sikit then dah sampai pun kat area Jalan TAR tu...
So mula-mula haruslah ke Jakel Mall dulu.....
OT dah cakap kat me dah kalau-kalau kitaorang nampak je apa-apa yang ok kita beli je tau....amboiiiiii....
So masuk Jakel Mall tu terus tengok kat area Baju Melayu.....
Ingatkan tengok je, terus beli ko hahaha....
OT is dah ada dah Baju Melayu raya....tapi ni OT beli lagi satu nak sedondon dengan Emak dan Anim.....(tulah haritu taknak sedondon kan?sapa suruh?)...makcik memang dah terbeli dah baju kurung sedondon dengan Emak dengan Anim, so takde masalah hehe.....
Dah beli OT punya, pilih sampin free then kitaorang naik atas kejab...nak guna toilet....
So dah guna toilet turun balik ingatkan naklah singgah tengok kat ARIANI....sekali dah tutup okehhhh....
Rupa-rupanya Jakel Mall haritu tutup pukul 11 pm....adoilaa..ingatkan tutup lagi lambat....
So dah terpaksalah keluar dari situ....
Makcik is terkilan sebab memang nak sangat tengok baju ready made kat ARIANI tu..tengok kat website ada saiz besar okeh..pastu macam cantik gilerrrrrr.....





Kebetulan pulak kat depan Jakel Mall tu kan ada mamak Naina...haruslah singgah hehehe...
Ni me tak payah signal ke hapa, kalau dah OT memang kena singgah minum air...(tu yang I lahap you selalu tu tau hehe).....







Ni me amik pic OT, OT amik pic me....






Kata minum jek sekali aitttt...??
OT order Meggi Goreng taknak cili.....
Me memang taknak order apa-apa...perut dah kenyang, pastu macam taktau nak makan apa dah.....






Ni gaya orang dah kawin 6 bulan..duduk pun jauh seberang seberang jek kikiki....
Dulu kemain duduk nak sebelah-sebelah saja....sekarang janji dapat duduk satu meja pun dah bersyukur okeh kahkahkah.....
Ni kan patutnya duduk berdepan depan..tapi sebab kerusi kotor so me malas nak beralih....so duduk jelah macam nih.....
Me kan giler malam tu sebab minum sampai 2 gelas Teh Ais okeh.....haus ooo.....
Me kan beria-ia je minum sampai dah segelas setel, OT suku pun tak habis lagi...semangat okeh me dapat minum Teh Ais....
Malam tu kan alhamdulillah kat situ tak sesak sangat....lega jugaklah.....
Tu pun masa keluar Jakel Mall tu OT tanya me, nak tak pusing-pusing kat bazar kat Jalan TAR tu?...laju je me jawab taknakkk..pastu kan OT cakap Abang pun taknak kahkahkah..motip tanya tadi tu??







Ni yang OT amik...adoila..muka ngantuk giler ni okeh...
Tapi memang ngantuk pun...sebab malam tu sebelum keluar me dah makan ubat...
Ubat me tu dahlah memang spesis ngantuk....nasib baiklah jalan-jalan tu kejab je.....tu pun jalan sambil nak tutup mata je okeh....
Fyi, Naina ni kan me rasa sama je dengan Naina kat KD..sebab makanan dia sebijik sebijion macam Naina kat KD dulu....ni kan masa makcik tengok Naina kat KD tu dah tutup sikitlah punya frust giler....sekali tengok eh eh dia bukak kat KL la.....terus ok hahaha....
Dulu lepas karok memang Nainalah tempat kitaorang carik....sedap oo malam-malam makan nasi kandar kat situ....
Pastu sebelum kahwin masa cari barang kawin dulu tu  nasib baiklah dapat makan nasi kandar sekali kat Naina nih..dapatlah jugak hilangkan kepunan okeh...bukan senang nak turun KL saja-saja kan........







OT...adoilaaa....
Pukul 12 suku barulah nak bergerak...sebab apa?sebab tunggu dia habiskan game...adoilaaaa....kematu vontoit makcik....
Balik tu pun lengang je...alhamdullilah....
Me suka kalau dapat jalan-jalan time orang tak ramai...lega rasa....cuba kalau kena keluar time peak hour...belum sampai tempat nak pergi, makcik yang serabut dulu fikir pasal ramai tu kikiki....




Tuesday, May 15, 2018

Photobook Kahwin Dah Siap...!

Yeay...!
Balik kerja petang semalam me tau mesti ada parcel kat dalam bilik...sekali bila bukak pintu bilik memang ada Uolls...haruslah sukaa hihi....
Parcel tu patutnya sampai hari Khamis minggu lepas (sebab dapat notification kat email), tapi sebab cuti khas tu kan so me tau haruslah Isnin mesti dapat punya...(dah biasa sopim online ginilah, boleh agak dah sekian-sekian bila barang sampai okehhh hehe).....
So dah tengok ada tu haruslah lelaju bukak...
Masa tengok atas katil tu kemain besar lagi okeh sampul plastik pos tu...hamboiiii.....
Bila bukak kemain kotak pun besar ye....amboii lagi sekali....
Bila tengok isi dalam hamboiiiiiboiiii....besar kemain lagi photobook yang me tempah tu....
Eh lupa pulak...parcel tu isinya photobook....photobook yang me buat sendirik ye....




Ni hasil dari me beli photobook voucher dari Photobook Malaysia...me beli online...korang tengok website dia ye....
Fyi, me beli jenis 8" x 11" Medium Portrait Imagewrap Lay Flat HardcoverPhotobook, 24 pages...kebetulan masa me bukak dulu ada offer okeh...dia offer jadi RM59.90 instead of RM229.00 gituu...tu yang bila tengok harga macam ok je laju je me beli....
Tapi beli jelah..nak membuatnya malas okeh hahaha...sampai burn satu yang me beli kat Pixajoy..nasib baik yang tu kecik punya tak sampai RM10.....ni yang dari Photobook pun nyariss nak burn jugak...siap dapat notification 7 hari nak due dah okeh...sebab RM60 kan, sayang lah nak burn-burn so nasib baik me buat ni tak sampai sehari je siap (me buat last day due date..biasalah kalau dah terdesak tu semua pun jadik hehe)....
Eh ni kalau kat website korang beli photobook je okeh, nak jadi photobook macam me dapat ni korang kenalah buat sendiri...
Cara dia senanglah jugak...beli dulu album jenis apa, then nanti gi je kat website diaorang pastu download software (iya ke panggil software hahaha)..cari yang untuk buat offline (nak ajar details pun makcik tak reti eh malas sebenarnya hahaha...)...create project (kena cari balik album ikut saiz (saiz or jenis ikut voucher yang korang dah beli) pastu korang masukkanlah gambar mana yang korang suka......boleh je nak edit..taknak edit macam me ni pun boleh..yang album ni me belasah je tak edit letak yang original.....cuma frame tu kena pilih ikut korang lah ye...me ni buat janji ada okeh haha........







Me ni kan saiz-saiz tak berapa nak hafal so me ingatkan masa beli tu photobook ni dapat yang sedang-sedang jek..tapi rupa-rupanya dapat yang saiz AF paper ye...besar jugaklah kan...?puas tengok okeh.....
Cuma pages tu me tak tambah...ongkosnya kurang hahahaha....
Ni pun nanti korang kena bayar postage ye.....
Lupa pulak, dah siap project korang tu korang click je ada button order (tak pun ikut jelah arahan yang ada kat website tu..in sha ALLAH ok punya)....dalam order nanti tu kita boleh je kalau nak upgrade apa-apa...tapi tambah duitlah..nak tambah page pun boleh Uolls..nak tambah casing pun boleh...duit jugaklah ye....macam me ni me upgraded quality paper jek....dia tulis RM15 untuk tukar paper jenis takde fingerprint....
Ni me beli memang jenis photobook lay flat tau...so pic tu boleh letak penuh satu page..dia tak terkerat kat tengah-tengah.....(tu yang me kata RM59 tu murah..sebab jenis ni mahal sikit dari yang selalu tu).....
Total lost untuk photobook ni R87.64 satu buku...RM87.64 ni adalah harga untuk RM59 (photobook)+28.62 (postage RM12, RM15 upgrade papers dengan RM1.64 tax)...gitu....
Agak nak seratus jugaklah kan?tapi berbaloi okeh..sebab besar..cuma tak puas sebab pages tu sikitttt....nanti ada duit lebih me nak beli lagi okeh...






Tak sangka besarrrr.....so memang puas hati menengok muka sendirik haha....
Ni baru part one tau...ni kalau ikut me ni mau sampai part 5 jugak jadinya nih....












Monday, March 26, 2018

Merapu Lagiikkk...hehe

Masih lagi dengan entri takde motip hehe....
Tapi nak buat camne kan..me jenis nampak ada pic dalam HP me terus je masukkan kat sini....sajalah...namapun journal..so belasah jelah masukkan...ada jugak cerita kan?dari bersawang lagi menimbulkan spekulasi sesama kita eh....







Sapa suka makan lauk macam nih???
Me sukaaaa....tu tak cukup satu benda je nih..samval velachann hehehe...
Tapiii...kalau ada gulai putih tu dengan Ikan Goreng pun dah menangis me dengan adik beradik makan ye..eh betullll...sampai berebut-rebut kuah pun iya tau hahahaha....
Ni lauk haritu la ni...tapi memang me tak ingatlah pulak hari apa...aduhh duhhh....dushhhh!
Selalunya kalau kat rumah memang me amik gambar mana yang sempat jelah....sebabnya HP selalu takde kat tangan...
So kalau ada pic apa-apa tu maknanya HP ada kat tagan or ada kat area situ, takpun me rajiinnnn sangat-sangat nak masuk bilik amik HP....gigih gittchew....
Ni Emak yang masak ye...makcik minggu ni takde masak apa-apa....iyalah dah duduk dengan Emak kan...takkanlah dah masak pun nak masak lagi yang lain pulak kan?
So apa yang Emak masak kitaorang makan...kalau takde baru kita masak or tambah-tambah lauk.....






Ni hari Jumaat malam Sabtu rasanya nih....eh betul hari Jumaat malam Sabtu....sebab Anim pun ada kat rumah...
OT bawak balik seketul ni sebab nak bagi kitaorang rasa.....
Ni kan eloklah bawak seketul je...sebab end up me dengan OT je yang makan...tu pun me makan dua kali jek...pastu OT yang setelkan okeh hehehehe....








Lupa pulak..ni Oyster bakar letak cheese....
Kat kedai OT kerja tu ada jual...so sebab 14 kali OT asyiklah cakap sedap Yang...sedap Yang...tu yang OT bawak balik bagi me rasa tu.... 
OT beli 4 ketul okeh...kononnya nak bawak 2 ketul...memang me tak bagilah...me nak rasa je boleh..nak telan seketul gitu je memang tak dapatlah ye....
Ni kan sebelum makan memang scary je nak makan tau tak....tapi OT siap amikkan pastu menyakinkan me yang tiram ni sedap sedap sedap teruslah me telan jugak....(nak suruh rasa pun jenuh hahaha)...
Bila dah makan ehhhhhh....sedappppppp...pastu amazingnya dia tak liat langsung....pastu ada jugak topping cheese pastu cili dengan apatah yang diaroagn letak tu memang lagilah sedap.....
Ni kat kedai diorang jual satu ni RM14..tengah offer Uolls....
Kalau korang nak rasa korang pergilah kat Ibrahim's Fatty Crab....tengah offer ni tau...dahlah tiram dia besar besar belaka....serius kalau kat tempat lain memang tak dapatlah nak makan tiram harga macam gini ye.....






Ni Sabtu pagi lepas....sedap nihhhh....
Mee Kari ni Emak jugak yang masak...harii Jumaat tu kan Anim balik..so macam-macamlah Emak masak.......
Anim tak taulah makan ke tak nih...(dah kalau macam-macam benda nak makan in one time jenuh le dia hahahaha)....
Me pulak jangan...selagi boleh makan me makan ye...ni pun selagi kuah tak habis memang me repeatkan aja sampailah kuah licin hehe.....









Ni Sabtu sebelum tengah hari....
Muka happy sebab dapat gi TESCO hahaha....kekurangan kaseh sayang betullah kan...?pergi TESCO pun nak happy hahaha...
Eh betul..me ni kan jenis senang terhiburrrrr....Me jenjalan bawak sendiri pun me happy, kalau ada sapa-sapa yang tolong bawakkan me jenjalan lagi me happy......
Ni kan hampeh punya OT ada ke patut dia cakap, tak payahlah mekup-mekup bukan nak pergi kenduri punnn hahahaha...sesuko hati je kata kita mekup...mana ada kita mekup punnnn....ni just pakai liptip haneng jekkk okehhh....makcik is mana reti nak mekup-mekup punnn....paling hebat letak mascara dengan liptip jek....eh blusher me rajin jugak...bedak compact pun mana ada pakai okehhhh......baju dengan tudung lagilah repeat 40 kali selagi tak reputttt.....







Ni semalam...elok sampai rumah Atie nak azan Maghrib dah....
Me dengan Emak gi hantar Anim kat hentian Pekeliling....so macam biasa, dah hantar Anim haruslah makcik ke rumah Atie..saja je nak lepak-lepak kejab....
Ni me call Atie sebelum pukul 6 katanya tengah pasang lemari TV baru...me sampai sana nak pukul 7.30 pun tak siap-siap lagi okeh....punyalah lamaaaa.....
Ni pun belum setel mengemas pun nih..segala wayar tu tak cucuk lagik....
Tapi takpe..biar lambat asal siap ye dak??







Rumah still huru hara lagi hhehehe....
Tu Opah tengah pujuk Umaar ajak gi mandi la tu.......
Punyalah liat okeh..ada nak dekat 20 minit Opah mujuk dia jek...tu pun sampai Opah nak gerak balik rumah pun still tak masuk pun bilik air....adik adikkk.....
Ni sempat minum air Teh Tarik secawan pastu terus kitaorang balik rumah.....Opah dah penat pastu nak kejar Maghrib pun iya (kes malas nak solat kat situ kiki)........nasib baiklah jarak rumah kitaorang tak sampai 15 minit dah sampai....





Thursday, March 22, 2018

Makan Jer....

Ni Sabtu lepas nih...
Tetiba dapat ilham okeh...
Kisahnya pagi tu Emak masak Nasi Lemak....Nasi Lemak dah habis, tapi Sambal Ikan Bilis banyak lagi...so terus laju fikir nak buat Lontong....
Me pernah buat sekali duluuuu..tapi tak jadi okeh...tawar tah apa-apa tah rasa....
So kalini me Google dulu...cari resepi yang simple...pastu tanya Emak jugak macamana nak masak tu...
Kebetulan jugak tengah hari tu me dengan OT keluar kejab, teruslah kitaorang cari bahan-bahan......
Barang pun beli mana yang takde kat rumah jek...pastu makcik memang taknak buat Lontong yang isi canggih-canggih..ada tempe, tauhu dengan sayur sikit dah....janji kuah lebih sudah.....
Ni kan sebab dah tanya Emak dengan dah Googled..so masa masak tu me belasah je buat..janji jadi dah.....
Amazingly..agak jadi okeh...cuma-mula tu macam tawar tak berasa sangat...tapi bila dah makin hari..makin kita panaskan kuah tu selalu eh kemain pekat sedap pulak jadinya....
Nanti me share ek resepi...serius simple okeh....me pun tak sangka guna pakai hiris-hiris je bahan-bahan untuk tumis pastu me Ikan Bilis je pun dah cukup rasa dah....







Ni kira sarapan supper nih....
OT la...bila balik kerja taknak makan lagi lah apalah......tapi tunggulah karang dah pukul 3 ke atas...time tulah tetiba katanya lapar huhuuu.... 
Kari Ikan tu Emak yang masak masa tengah hari Sabtu tu jugak.....
Makcik pulak sampai sekarang still tak pernah cuba buat Kari Ikan lagi ye....rugi kalau tak jadik.......









Ni petang Ahad pulak....
Petang tu Emak requested nak me gorengkan pisang....so gigihlah me bancuh sendiri okeh tepung tu....
Makcik bancuh sendiri sebab tepung segera tu dah habislah pulak....kalau tak selalunya bancuh sendiri tepung tapi akan tambah sikit tepung goreng segera tu...so akan wangi rangup sikit kulit tu...
Ni kan macam me jangka tepung sadur pisang tu agak kerassss...tapi nasib baiklah keras yang boleh dimakan lagilah ye......









Ni Isnin haritu lah ni..kat Perodua.....
Betul tak me cakap sampai berkampung??
Ni tunggu punya tunggu dari orang 5-6 orang sampailah tinggal kitaorang berdua....memanglah jadi buat macam rumah sendirik....
Ni pun me paksakan OT baring je kat situ....dok tidur bersila macam kesian sangat jek......
Lagi satu bilik menunggu ni style dia kerusi sorang satu....macam me dengan OT duduk sini ni memang macam hall rumah sendiri dah jadinya....memang tak kacau orang...
Tapi tak bersapu kot sini...bila dah bangun tu habis hitam tapak kaki memasing adoilahhh...kesian pulak kat OT jadinya......







Kacang sepat beli kat Super7...murah okeh 400gram baru RM5.80...
Haritu pergi dengan Anim kat TESCO tu sebungkus yang sama harga dia RM7.90...beza giler kan?
Me memang pengemar kekacang ye....(tengoklah muka berjerawat tak pernah bersih).....so kalau nampak ada kacang yang best memang me beli je....
Ni pun me beli dua jenis..satu yang pedas..satu yang biasa.....bunyi macam banyak..tapi satu hari dah gone nak sebungkus hehe...







Ni malam Selasa....
Balik rumah Emak masak sayur dengan telur dadar sedap giler oiii....
So me masak kejab Sambal Sardin.....
Makan nasik lauk Sambal Sardin Kentang dengan Telur Dadar memang gabungan meletup la kan?
OT yang katanya tak berapa makan Sardin (tin) pun sampai tambah 2 kali ye malam tu hehehe...




TAMAT




Friday, March 16, 2018

Macam-Macam Kisahnya....


Ni dua minggu lepas rasanya....
PA unit me wasap tanya nak hadiah apa untuk kawin?
Tanya macam tu haruslah makcik taktau nak jawab apa...just jawab nak bagi apa-apapun Alhamdulilah hehe...tapi betul..orang nak bagi tu dah syukur besar dah kan...?
Pastu PA tak puas hati okeh...siap tanya lagi apa yang takde lagi untuk rumah??
Yang ni me muka tak malu...selamba je me jawab apapun takde hahahaha...hampunnnn....
Tapi betullah pun..duduk rumah Emak kan, mana nak ada apa lagi....eh tapi ada je hadiah barang-barang pakai yang kitaorang dapat masa kenduri haritu.....
So PA macam dah putus asa katanya takpelah dia bagi je apa-apa ek?hahaha ok....
Pastu selang sehari tetiba PA wasap mintak alamat rumah..me pulak blur hayam..sempat pulak mintak Bala hantarkan kat rumah me jek....sebab Bala memang penyelamat untuk singgah hantar barang-barang ofis kat me...
Sekali PA cakap....barang berat macamana Bala nak bawak...ohhh....dusshhh kat muka sendirik..makcik tak sangka pulak barang yang diaroang nak bagi tu berat...sorry sangat-sangat, terbanyak songeh pulak kan?
So dah bagi alamat....tau-tau esok balik kerja tengok-tengok barang dah sampai okeh......kemain pantassss.....hehehe
Patutlah tengah hari tu ada orang call tanya sapa ada kat rumah sebab nak buat delivery..hehe....
Ni hadiah diaorang beli kat LAZADA..tu yang berdelivery bagai tu....
Masa bukak tu memang Alhamdullilah happy sangat....
Thank You Very Much to UPP.......!!
Lupa nak ucap Thank You Very Much kepada semua yang hadir majlis me haritu ye (nikah or sanding or both majlis)...susah payah korang datang jugak...dari merata-rata kan korang kan... (IJA and EPOL satu family siap fly dari Penang lagi...thank you sangat!)...dahlah kebanyakkan me jemput guna e-card jek...TQ tau!!......
TQ jugak yang tolong me macam-macam...
TQ kepada yang bagi me cash money...kad (TQVM Nurul!muahhhh!)....hadiah-hadiah (TQ korang!!....nak sebut ramai jugak ni hehe...)
Yang wishes me..yang doakan me dengan OT...TQ!!....
Semoga murah rezeki ye korang semua.....Amin....
Muah..muahh...muahhh!...~kiss ala-ala Miss World~hehe......





Ni rezeki me pergi meeting seksyen awal bulan haritu..Alhamdulilah......
Me datang niatnya nak meeting je tau, tapi tau-tau ada yang dah tapaukan me..TQ tukang tapau...TQ jugak Izal dan Big Boss....semoga murah rezeki korang...
Haritu me dapat jugak hadiah kahwin dari Yati, Kak Timah dengan Kak Emi...alhamdulillah....and TQ!....
Tu kan yang atas tu semuanya kegemaran me ye....kuih Vadei dengan Kuih apa tu memang sedap gilerrr...esoknya me goreng balik then bawak gi ofis pun sedap lagi okeh....
Oren tu pulak mula-mula dipandang sepi je dalam peti ais...sekali kau dah 3 hari baru me makan...ingatkan dah tak elok sekali kau sedap gilerrr..manis hoiiiii....nak je tanya diaorang order kat sapa ek oren nih?manalah katerer tu beli ye?...huhuhu memang sedap...!!








Lontongggg...!
Excited hahahah...mana tak excited kalau dah sebulan baru jumpa...
Ni pun me beli kat luar ye....nasib baiklah ada lagi....syukur sangat...
Tapi next week me terpergi situ sekali kau kuah ada banyak lagi tapi nasik impit dah takde huwaaaaa..kepunan kejab.....









Ni Ahad dua minggu lepas....
Anim balik so dia kata ada barang-barang yang dah habis...so kita belikan....
Dua-dua liat nak keluar rumah kan so malam Sabtu tu baru terhegeh-hegeh pergi....mendapatlah hoiii sebab ramai giler orang gi TESCO time tu....
Iya-iya je confident takde orang sangat.....memang tak boleh pakai okeh teori me huhu.......
Ni pun barang yang patut sikit jek...tapi dah jadi lebih barang-barang nafsu tekak hahaha....








Kitaorng pergi berdua je ye...Emak tak mau ikut...
Tapi elok pun....malam tu memang full okeh TESCO....kesian pulak kalau Emak ikut...penat sebab sesak je nanti.......









Ni memalam buta me makan Oren ye....
Geram asyik teringat-ingat oren yang me beli dalam peti ais tu...tu yang tak kira time me belasah je potong then makan.....
Ni okeh sangat-sangat..agak manis (manis lagi yang dapat sebelum tu huhu)...
Me ni tang masam tu korang jangan ikutkan sangat hehe..kalau buah selalunya masam pun me cakap ok....sebab me memang giler buah jenis masam-masam ni..so tang rasa masam tu janganlah korang dengar cakap me ye...kesian korang nanti hehe........










Alamak..ni hari Isnin minggu lepas ni....
Me terEL okeh...(korang janganlah ikut peel me ye)....
Ni terEL sebab baru teringat pasal duit booking dewan kahwin haritu....lupa nak call lagi...sebelum tu memang me ada call, tapi lupa nak tanya sampai tempoh bila duit booking tu boleh claim..takut dah expired pulak....
Pagi-pagi me decided okeh...sebab kalau me gi ofis dulu then nak turun KL macam rugi duit minyak dengan Tol jek...so apa-apa me mengELkan diri jelah....senang boleh call dulu then uruskan apa-apa yang patut....
Alhamdullilah...dah call pejabat dewan pagi tu, then sebelum petang dah setel semuanya....(kaya makcik RM200 hehe)......
Fyi, nak amik duit booking dewan DBKL ni ada dua process ye...
1-mula-mula kena amik surat dan resit rasmi kat pejabat dewan dulu....
2-Pastu kena bawak surat rasmi (dari pejabat dewan), resit rasmi dengan salinan IC ke satu bahagian tu (alamak ni lupa, tapi nanti ada tulis kat surat tu ye) kat bangunan DBKL....kat situ korang kena isi satu borang, sign then terus korang dapat duit ye....
Prosesnya senang  je kan tapi?tapi sebab nak kena pergi dua tempat tu yang me jadi takut tak sempat me nak masuk ofis on time tu...
Lupa pulak, nak cari pejabat untuk amik duit booking tu senang jugak...korang pergi kat lobi utama..then tanya....(apa punya suggestions la kan?hahaha)....
Betull..korang tanya je kat kaunter tu ye..sebab tempat tu sebelah kanan kaunter je pun (cuma tricky sikit sebab tempat tu macam terlindung).....
Bangunan DBKL pulak senang je korang nak carik..kalau payah just naik je LRT STAR..berhenti kat SOGO (nama stesen tak ingat..BANK NEGARA rasanya)....so turun belah kanan (ke arah bangunan KWSP)...sebab bangunan DBKL adalah kat depan bangunan KWSP ye...bangunan-bangunan ni semua area dekat dengan SOGO je Uolls....so senang jugaklah...
Kalau korang naik kereta korang google maps jelah...in sha ALLAH senang......










Pelik betul color camera HP me nih huhuhu....
Okeh jangan marah ye me letak watermark HP me tu....tu namanya copyrwrite ececeaaaa.......
Ni balik dari KL terus ke AEON Big....nak cari tong air gittchew...
Esoknya tu kan takde air....so memang kena cari lagi tong buat tambah-tambah....
Tapi sebelum masuk supermarket OT nak makan dulu.....tak menyabar ni okeh huhu...sapa suruh taknak makan tadi tu kan?
Ni kan orang stall tu kata diaorang tutup, esok baru bukak...(tapi kedai dia dia dah setting)...
Yang OT pulak taknak berganjak..nak jugak makan kat situ huwaaaa.....
Orang tu pulak kata harini ada Laksa Tomyam jek...memang lagilah OT tunggu hahahaha....punyalah degil nak makan jugak kat situ...
Dahle makan kat situ mangkuk laksa ni pun OT kena amik sendiri..adoilaaaa kalau iya punnnn.....lantaklah korang....(kalau me me dah blah dah tu..panas jiwa okeh...).......










Ni makan kat stall Thai depan pintu masuk AEON Big Ampang.....
Ni Laksa Tomyam..sedap nihh okeh (tapi taknak mengaku sedap depan OT hahaha...saja nak bagi OT bengang).....
Tapi memang sedap pun ni tau...masam dia lain..eh lainlah dari Tomyam yang kita makan selalu tu....
Dahlah tu yang dia letak dalam tu semuanya fresh giler....









Gedik okeh...sebab me pun lapar jugak me dah terbeli macam-macam makanan okeh...tak taulah nak sumbat bila semua-semua tu....
Ni Pavlova...beli kat stall eskelator turun tu...sedap tapi manisss huhu....
Selain ni me ada jugak beli roti apatah tu satu, pastu tart telur (nasib baik Emak nak makan hahaha), sushi (tamak beli sorang satu bekas kikiki)..pastu ada lagi..waffles (ni pun tamak beli sorang satu jugak)..adoilaaaa.....










Ni hari Khamis lepas ni....OT interview....(tak dapat pun...sedihnyaaa)....
Agak mencabar jugak untuk interview kalini....dengan takut jadi tak jadinya (dua kali last minit kata tak jadi ni okeh)...pastu dengan hari nak interview tu air takdenya...tapi Alhamdulillah OT berjaya diinterview hehehe....
Ni OT tengah try test kasut....kasut OT kemain banyak okeh, lebih dari kasut yang me ada ye...
Ni OT dok try itu ini last-last yang me suggest tulah dipakainya....tapi eloklah pun...yang me suruh tu nampak lagi formal....takdelah nampak macam main-main jek......










Yang atas tu pagi-pagi....
So sebelum masuk ofis me tapau dulu Nasi Lemak Rendang Ayam tempat selalu tu....
Sekarang me jarang dah tapau kat situ sebab me dah bosan hahaha..eh betul....sedap tu memang sedap tapi kalau rasa dah melekat kat tekak memang tak mau dah jadinya..so kena jarang-jarang makan barulah ok......







Ok, ni malam khamis tu...air memang dihujung tanduk dah rumah me ye....
Dahlah SYABAS kata takde air tu dipanjangkan hari lagi huhu...seriau....
Ni me dengan OT beli 3 boxes air minuman....ingatkan cukuplah...rupa-rupanya bila isi 8 botol ni kat tong tak sampai separuh je dapatnya....dahlah tu tetiba me rasa sayang giler nak guna okeh sebab air beli kan so rasa air tu tetiba mahal hahaha....
Tau tak masa air takde tu pagi-pagi me kena mandi kat rumah Kakak OT kat Subang (seberang ofis jek)...jenuh hoi mengangkut macam-macam tetiap pagi....
Purata 4 hari takde air me mandi adalah sehari sekali sahaja...kira lumpsum je okeh....pagi mandi untuk gi kerja...pastu balik kerja tak mandi huhu...pastu esok pagi baru mandi balik...punyalah tak cukup air...mana nak cukup kalau budget untuk dua hari tapi dah jadi 4 hari...sedeyyy!
Dahlah tu mandi rumah Kak Shima tu tetiap pagi (adalah 3 kali me mandi kat rumah Kak Shima rasanya sebab ada time yang dengan OT gi mandi malam), pastu amik air dalam tong untuk bawak balik pun amik..habislah bil rumah Kak Shima huhu....sorry tau Kak....TQ sangat-sangat...TQ jugak sebab tolong isikan air dalam tong jugak..susah payah je...huhu..
Ok, tong hitam tu me tak jadi beli kat AEON Big..last beli kat Abang Azrul jek...lagi murah..
Abang Azrul ada kedai hardware kat depan mall besar kat Setapak tu..adoila..mall tu nama apa ek?lupa gilerrrr (makcik-makcik memang gini..lupa dah nama mall nak...haha).....


TamaT








LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...