Search This Blog

Wednesday, June 21, 2017

Berbuka dan Nasi Ayam Mijon.....


Ramadhan ke 19...
Lompat hari terus kan?hehe...sebabnya me amik gambar mana-mana yang teringat je....
Kadang-kadang tu dah standby hidang tapi hp pulak kat bilik...so lantakla....tak amik gambar takpe, janji makan kang sedap sudah hahaha...
Dah 3-4 tahun kitaorang memang lebih banyak berbuka makan makanan masak dirumah dari beli kat luar....kecuali tahun lepas..me banyak berbuka dengan OT  sebab nak elak jem punya pasal oii....sebab tahun lepas balik 4.30 p.m, tak sanggup tetiap hari nak drive nak dua jam....tahun ni takpe...pukul 4 zass me gerak, so pukul 5.10 camtu dah ada kat rumah...
Tahun lepas tu balik 4.30p.m. pastu kena solat Asar dulu...pastu gerak nak pukul 5, tau-tau sampai rumah pukul 6.30-6.45 pm..huhuhu jenuhhh......





Ni me mother yang buat....kemain sedap lagi rupanya kan?tapi memang sedap pun hahaha.....
Aritu me tolong buatkan kemain nipis je kulit goreng pisang tu...pastu ada jugak yang togel tak berkulit hahaha.....
Benda simple pun tak pass okeh me nih.....tapi betul..masa bancuh tepung segera tu ,nak kata bancuhan tu cair sangat tak rupapun cair...tahlah......
Ni guna tepung segera untuk pisang goreng tu...tapi Emak me tambah sikit Tepung Gandum...so memang sedaplah jadinya....tebal tapi rangup dan wangi.....sedappp!hihi








Lepat pisang pun ada....
Emak sapalah yang rajin sangat nih?hihi.....
Sedap..tapi me kureng sikit lepat-lepat nih.......








Tetiba petang tu tengok-tengok Emak masak Kurma Daging...ayoyoyooo...macam tau-tau je dah lama me tak makan Kurma masak sendiri nih hhihi.......







Bawal masak sambal....
Ni Emak masak ala-ala sweet sour tapi tumis cili kering blend sikit...
Sedap okeh...tapi me tak termakan pulak...sebab dok concentrated makan lauk Kurma Daging tu.....








Ni Jumaat lepas nih......Ramadhan ke 21....
Me paksarela Mijon masak Nasi Ayam hahahaha.....
Tak malu kan me nih?tapi tak kiraaa....memang tak malu punnn hahahaha.....
Ni me request okeh....sebab macam dah lama giler tak makan Nasi Ayam Hainanese Mijon buat.......







Me jenguk periuk nasik..ha kauuu...
Ni Mijon masak 5 pot beras....hehehe..macam tau-tau je Su nak makan banyak.......









Tengok nasik macam ni je me dah ngencesssss.....
Haritu nasik dia me tengok macam pucat jek..tapi bila makan menangis ooiiiiii......
Masa makan tu kalau tengok muka macam steady je tau, tapi dalam hati  ni dok cakap sedapnya..sedapnya hahahaha.......








Mijon hidang ayam dengan sayur memang style gini
Ayam dengan sayur dan potong-potong pastu gaul dengan kicap cair dan minyak bijan......sedappp.....rangup je krupkrap daun salad tu.....








Tu hujung tu ayam stim....tu pun sedap...lembut je....
Sup Mijon jernih je kan?
Dalam tu ada hirisan lobak asin dengan daun kobis, daun bawang dengan daun sup.....







Pinggan saya yang pertama.....
Me kalau makan Mijon punya nasik ayam me memang tak amik dah sup dengan cili dia tu....sebab rogi ooo kalau letak....Me makan macam ni je dah menangisi sangat-sangat.....
Haritu me makan 3 pinggan nasik ye...silalah percaya hahaha....
Tu pun dioarang suruh me tambah lagi..ayoyo...nak meletup dah perut nih tau....
Apapun terima kasih Mijon sebab bersusah payah masakkan......sedap nak matik oiiiii....
Nanti-nanti lepas raya pleaselah masak lagi boleh?








Monday, June 19, 2017

Buka Puasa dan Tengok Wayang hehe....


Onde-onde...
Sapa suka Onde-onde angkat tangan!......confirm me lah paling laju angkat tangan hihi....
Agak kegemaran jugak...tapi paling kegemaran kalau buat sendiri kat rumah la....
Ni Emak yang buat adunan...me tinggal nak letak Gula Melaka theh bulat-bulatkan pastu rebuskan pastu golekkan dalam kelapa parut jek.....
Kalini rebus lama sikit..sampai kaler agak pucat....pastu hasilnya memang marbelesss la kan hehehe...
Gigit je pop meletup air Gula Melaka hahahaha....pastu puas hati sebab Gula Melaka melimpah....






Ni Ramadhan ke 7 nih...
Berbuka dengan family Ana rasanya....eh yelah betullah dengan family Ana....
Haritu Emak masak Nasi Lemak dengan Rendang Ayam....pastu me requested Cucur Kucai....kecur liur tengok hoiii...huwaaaaa nanges sebab teringin tapi tak reti nak buat sendirik huhuhu.....









Onde-onde yang half way yours truly buat...
Cucurpuan Emak bancuhkan jugak, pastu half way makcik ko nih yang gorengkan pastu half way Ana yang gorengkan.....Ana goreng tak garing...so tak berapa best sangatlah pulak rasanya huhu.....kena repeat lagilah jawabnya nanti nih......








Tu Rendang Ayam Emak yang tetaplah marbeles....
Pastu ada kuah cucur tu....tapi Iolls baru perasan la, Iolls kan jarang betul makan cucur dengan kuah...suka makan macam gitu jek..menikmati rasa cucur ori kata orang......








Sambal Tumis Ikan Bilis pun Emak masak okeh....pun marbeles jugak....
Me mother kalau masak beria-ria okeh....malu betul apasal me ni tak reti sangat masak sesedap macam nih.....rugi ooooo.......









Okeh..ni tak senonoh sikit hehehe....
Ni hari Sabtu puasa ke 8 tu....siang-siang buta lepas Zohor me dengan Anim tengok movie....
Tapi bukanlah movie Baywatch nih...ayoyo....yang series duluuuu pun tak berapa suka nak tengok....inikan pulak movie...
Tapi kebetulan keluar je dari situ ternampak poster nih..nampak pulak Zac Efron hahahaha terus makcik mengedik suruh Anim amikkan gambar.....
Masa amikkan ni Anim malu okeh...tapi me paksarelakan saja...lantakkkkk.....
Kiraorang memang gi AEON AU2 tu semata-mata nak tengok movie je okeh....beli makanan mana yang teringin pastu balik....
Balik tu pulak kitaorang singgah tapau Ayam Golek/Pusing kat AU3...sekor harga tahun ni RM23....naik RM1 okeh......









Dah pesan siap-siap kat Emak tak payah masak...kitaorang beli je sikit-sikit apa yang nak makan....
Kebetulan Rendang Ayam pun ada lagi..cukuplah tu.....










Ni setengah ekor je...setengah lagi simpan dulu...kang keluarkan kering pulak...
Selalunya setengah ekor tu kitaorang bagi kat Acik rumah depan..tak pun bagi kat Atie...tapi kalini tak bagi sesapapun hahaha tamak okeh...
Tapi nasib baik Anim makan licin...(kesian dia teringin dari awal puasa lagi).....
Tapi tulah..malangnya (agak malanglah sebenarnya) sebab kitorang rasa kitaorang dapat ayam semalam punya le.....
Sebab apa me cakap camtu...?sebabnya masa pakcik tu potong-potong ayam tu (me memang tercongok depan pakcik tu), masa dia potong sekor tu kemain terpercik-percik air ayam tu...kemain moist okeh...
Pastu pakcik tu potong sekor lagi....tapi apasal macam kejung jek??...
Pastu sekor lagi eh eh eh moist jek balik...
Sekaliiiii....yang kitaoarang dapat yang kejung tu okeh huwaaaaa......terus Anim sampai sekarang tak mintak lagi dah ayam golek...frust betul dia huhuhu.....
Anim memang suka sangat..eh me pun.....kitaorang kalau beli bukan makan dengan nasik pun...makan ratah gitu jek....
Macam me me suka dengan sos yang orang jual tu bagi...tapi kalau Anim dia makan dengan sos cili jek......Emak?oh mak dia rasa cuit sikit jek....tangki kecik kan......











Kuih jiran me bagi lagi....alhamdullilah.....









Ada jugak Takoyaki.....
Beli dua kotak jek...jadilah.....
Sushi pun ada me beli 3 ketul....tapi tu kena makan kemudian-kemudianlah....









Ni buka puasa hari yang ke 9....
Ikan Siakap tu kebetulan murah..so Emak beli....pastu hantar kat Siam bawakla kan hehehe...
Sup Kosong tu me saja suruh Anim mintak....
Goreng Pisang pucat tu me yang goreng...hampeh tak best hahaha.....
Pastu Mee Goreng Basah tu pulak me gorengkan...tapi kembang semangkuk kan?huduh naw2........








Ni Isnin puasa hari ke 10....
Puasa-puasa tapi tengok wayang lagi?..korang boleh?huhuuu.....
Ni kan bila keluar-kekuar dari wayang nampak pulak ni.....sekali OT kata meh dia amikkan gambar....hamboiiii..jangan diajaklah kan....haruslah Iolls tadahkan muka hihihi.....so inilah hasilnya.....
Bolehlah untuk makcik-makcik umur cam gini kan....?
Kawan Iolls Muzie cakap Iolls tinggi..and dia tinggi sikit je dari Minion tu hahahaha.......takde maknanya...tu kasut getah tu yang bagi tinggi laaa...kalau tak takdela setinggi ini.....
Pastu korang rasa ukuran ni betul ke tak ek?tah iya tak tidak kan......
Eh baju ni me beli dari Poplook....hijau lagik..Hijau mata hitamku....
Suka beli Poplook secara online sebab senang nak tengok harga dan saiz....kalau kat butik diaorang kat The Curve tu serabut okeh (me lah..orang lain me tak tau)....kalau online nampak je new arrivals terus me tengok harga..kalau ok (murah bagi me lah) terus tengok cutting...kalau ok cutting terus tengok saiz...kalau ok saiz baru order....tau-tau esok dah sampai rumah hehe......
Buat masa ni beli dah banyak kali kat Poplook memang me takde apa-apa nak komplen....servis diaorang memang cepat okeh...arini order confirm esok sampai....jaranglah lambat sangat pun.....pastu kain dia kalau chiffon memang berkualiti....sedap pakai okeh..me peminat blaus chiffon tau....so memang cari kat Poplook.com jek lah kan.....tempat lain tak confident lagi..lagipun susah nak cari jenis chiffon-chiffon nih......









Ni hari puasa ke 11...
Emak tak sihat lagi..so me malas nak masak....tak tau nak masak sebenarnya...so ke bazar dengan Anim.....








Popia ni RM4 rasanya...eh tahla tak ingat....
Punyalah cari dari hari pertama....awal dua hari tu memang me gi bazar kan...?tak jumpa okeh...
Sekali pergi kalini ada pulak aitttt....teruslah beli sebab me dengan Emak suka Popiah basah nih.....
Tapi kecewa..sebab kering sangat okeh...pastu inti dia macam kekurang sesuatu...sos pun tak berapa sedap...huwaaa...last last terbengkalai dua ketul huhu......rugi la....








Murtabak...all time fav nih...
Tak menyesal langsung beli kat pakcik tu...
RM5 untuk dua keping pakcik tu jual....dahlah tebal jugak, pastu murah kan...semoga murah rezeki pakcikk.......
Ni kalau makan bertiga me potong 4 je macam nih....bila cepat sikit habis kan hhihihi......










Eh ada jugak Roti John....ni Anim nak...so belikan....
Me tak berapa sukalah Roti John..jarang me makan..tapi kalau teringin sangat je me makan okeh...
Ni pun me tak makan....tahla tak teringin pulak masa tu..tapi bila tengok ni dah kenapa ngences pulak?hahahaha











Ni Ramadhan ke 13....
Mak masakkan Ikan Selar ek? masak Cili Padi nih.....
Me kan tak berapa suka ikan nih...sebab keras kan...?ke perasaan me je macam tu?







Huduhnya la rupa Kew Teow Goreng yang me masak nih hahaha......
Emak petang tu dah siapkan semua..tapi bila time nak goreng tu Emak rasa tak ok, so me lah yang take over nya....
So masaklah me dengan koyanya eh....
Sekali bila dah siap haa kau apasallah huduh gini nih ?hahahah.....
Dahlah huduh..rasa pun kureng huwahahahaha......
Me kan taktaulah napa kalau goreng-goreng mee ke mihun ke mesti me failed..adoilah....tah apa yang terlebih or terkurang tah.....









Simple jek sebab berbuka bertiga kan...?
Ni pun dah habis kenyang sangat-sangat dah nih.....








Wednesday, June 14, 2017

Buka Puasa Hari Ke-2, 5 dan 6....



Berbuka hari ke-2...
Hari kedua berbuka bertiga jek....
Mak pulak tak sihat...me pulak malas nak masak hahaha so kita ke bazar....
Mak nak Yong Tau Foo dengan air Mangga.....
Anim dengan me pulak tapau Nasi Lemak berlauk.....
Pastu beli jugak murtabak (dah kira wajib ni kalau gi bazar).....
Pastu dapat pulak Roti Jala, Popia Sira dengan Bubur Lambuk...rezeki...alhamdullilah.....






Ni hari ke 5....31hb Mei....Birthday Ana...so me ajak semua berbuka kat rumah emak.....
Ni sebab ramai me buatlah air bandung ni sebekas okeh....pastu tak habis ayoyoooo.....
Tipulah tak sedap..sedap okeh..secukup rasa....tak puas hati betul napa tak habis hahahaha...
Pastu dah malam tu dok fikir-fikir takkanlah nak buang??..sayangnya.....
Last dapat idea...me eskrim Malaysiakan air bandung tu hihihihi.....kan tak membazir jadiknya kan...?
Kebetulan okeh memang ada plastik eskrim tu....gatal me beli sebelum puasa haritu.....








Sebab semua ada so gigihlah keluarkan kerusi letak dalam bilik...so lapang sikit....
Rumah kecik Uolls....kalau duduk 3-4 orang okehlah lagi...duduk lebih memang bertemu vontotlah jawabnya.....
Haritu Ana nak Mee Kari..so Emak masakkan Mee Kari untuk birthday girl....
Pastu Emak masak jugak Gulai Ketam, Ikan Goreng dengan Sardin Rolls..
Tembikai tu Emak beli........
Murtabak pulak Ana belikan....









Happy Birthday Ana!!....
Tu si kenit tu kemain macam reti jek..kepohhhh.....geram makcik tengok!.......







Tengoklah tu hihihihi.....











Hari ke-6...
Berbuka berdua jek dengan Emak...
Anim buka dengan colleagues dia...
Berbuka berdua baru makan kat atas.....
Sebab Emak tak berapa sihat so me belikan jek.....
Ni pun nasib baik Ana naik dengan me balik kerja tu..so bolehlah ngajak dia ke bazar kejab.....





Rendang Daging...RM4 seketul....
Bagus jugak cara orang ni jual....seketul dia kira RM4...bila kita nak dia amik seketul besar tu then dia gunting-gunting jadi kecik....
Harga pun murah kan?banyak jugak kan untuk RM4...?






Karipap frozen ni bukan yang me buat....Atie belikan.....
Pastu ada jugak Sardin Rolls dengan Sosej Rolls........
Emak tak sihat, so dia  yang goengkan, pastu goreng tak letak telur....tu yang togel tu hihihi....
Emak mana boleh tengok meja kosong (sapa yang jawa tah ni?), tu yang dia goreng...pastu takde sapa makan pun...boleh??gatal tak boleh duduk diam ginilah.....







Tembikai ada lebih lagi...so me potongkan....
Me yang potong me yang makan hahaha....
Emak reti beli jek...makannya tidak.....






Lama sangat teringin nak makan Ayam Percik...
So nampak ada yang jual tu yang laju beli.....ni sekeping ni RM8 okeh.....halus jek....
Pastu kuah cair huwaaaa......
Tapi nasib baik berasalah jugak.....
Lepas ni nak try buat sendirik lah...Atie cakap senang je nak buat...guna pemanggang ajaib tu cepat je siap.......







Murtabak....
Sedap nih...beli kat Ampang Jaya.....(samalah semua-semua kat atas tu pun).........
Tau tak, masa beli tu kitaorang order macam biasa, pastu bila dapat tu kan orang tu lipat kertas coklat tu macam takde tangan okeh...terkulai-kulai kertas coklat tu terbukak..adoilaaa....dah kenapa ko lipat camtu?...(ni bukan terbukak sikit okeh....ni terbukak baik tak payah balut kaedahnya).....terkial-kiallah me membetulkan....
Pelik sangat....padahal yang ada masa tu Ana dengan Me je pun..hohohohoo.....
Kenapa ek macam pelik-peliklah orang yang menjual sekarang ni kan?
Aritu masa kat kampung Azrul, Ana kena hanjing dek orang jual burger....(ni kalau citer memang habislah puasa makcik oiii)...kalini peel macam gini pulak.....korang dah kenapa?teruja jumpa makcik ke?hahahaha......









Air Mangga untuk Emak....








Air Asam Boi untuk makcik....
Bagus pakcik yang jual air ni tau...Ana try mintak RM2...dapat okeh....TQ pakcik!........










Ni dah malam-malam...lapar kudapan okeh...
So potong tomato cherry, pastu kupas limau...then tabur garam sikit pastu serbuk asam boy banyak-banyak..setel hehehe......










Buat Karipap....

Ni citer hari Ahad haritu....
Pagi-pagi eh takdelah pagi pun...dalam pukul 11 camtu...
Dalam pukul 11 camtu me buat inti karipap okeh hehehe....
Ilham nak buat Karipap nih sebenarnya dah dapat lama...tapi terperuk kat dalam hati je....tak terjemah kat perbuatan gittchew hihi...
So pagi tu bila dah siap buat inti tu, inti tu me simpan dulu....sebabnya petang-petang lepas dah Asar baru me buat semuanya....
Ni me buat sorang-sorang okeh..silalah percaya....eh betulllll.....
Selalunya kena berjemaah buat baru confident kan...?kali ni takde...
Nak tunggu Atie atau Ana macam tak tertunggu..so kita buat jek sendirik habis citer hehe......






Buat kulit dia senang jek.....tak payah nak resepi sangatlah ye....hahaha jangan kecam sis yek....
Macam me kalau buat tu selalunya (wah selalu ke?), me guna minyak jek..senang....
Cara me yang amatur nih....mula-mula tu minyak dalam secawan tu panaskan dalam kuali....panas tak payah sampai mengelegak tau...panaskan bagi panas jek (hahaha macamana nak terangkan, korang paham-paham sendirik la)....
So dah panaskan biar kejab....pastu amik tepung gandum letak dalam besen eh bekas....selalunya bahan-bahan me tak catu tau..main agak-agak jek.......
Dah letak tepung, letak garam sikit...pastu letaklah minyak yang dah dipanaskan tadi tu....
Mula-mula korang kacaulah guna senduk ke apa dulu...sebab kalau tak kang melecur jari oiii...minyak yang dah dipanaskan kan....so gaul lebih kurang....pastu bila rasa macam dah boleh pegang tu baru korang gaul rata dengan tangan...
Nak tau ratio tepung dengan minyak tu senang jek...kalau dia jadi tekstur macam atas ni dah kira betullah tu....kalau tak jadi korang kena tambah minyak lagi sikit....
Pastu dah rata tu kena buat doh pulak....kena campur air sikit-sikit...gaul lagi sampai rata....then uli....
Yang ni payah sikit...sebab kena uli sampailah doh tu lembut dan berkilat (berminyak sikit) okeh......
Korang jangan panik tau...tak lembut tambah je air..sikitttt sikittt tau....kalau terlembik boleh tambah tepung...tu pun sikitttt sikittt....yang penting jangan panik...uli je sampai jadi lembut dan berkilat....In Sha ALLAH jadik....(makcik yang amatur setahun sekali buat pun boleh..apatah lagi korang...~angkat-angkat kening sebelah sikit~ hahaha)........


Huduhnya inti hahahaha.....
Inti ni namanya inti apa yang ada ye....
Nak buat inti pun simple jek....
Mula-mula kupas kentang, pastu dipotong dadu.....
Rebus sampai separa empuk dengan garam (letak garam sikit)....
Pastu bawang putih, bawang merah dengan halia dengan sikit udang kering (udang kering takde pun takpe..kalau ada ayam ke daging ke letaklah..makcik takde eh tak rajin nak kuarkan dari freezer tu hahaha..)....yang ni tumbuk semua dulu sampai halus tau (ayam dengan daging tak payah lerrrr...cincang-cincang or potong kecik-kecik sudah)..........
Panaskan minyak, pastu tumis semua bahan-bahan tumbuk tadi...ada ayam or daging masukkan.....dah wangi or ayam/daging tu dah hilang air tu korang letak rempah kari...(rempah ikut korang, nak bancuh dengan air dulu pun boleh), nak banyak rasa kari letaklah banyakkkk.....pastu tumis sampai rempah kari tu masak....pastu letak kentang yang dah direbus....kacau rata....
Letak garam, letak cili padi dengan daun sup yang dah dipotong halus-halus...masak sampai kering pastu dah siap.....








Ni batch yang pertama....macam-macam rupanya kan?kikikih.........
Nak mencanai tu ada cara tau....kena canai kasik bulat...tak reti gi carik kat Youtube..confirm ada hahahaha...Nak klim pun ada jugak rasanya kan.......?
Ni makcik ko ni berkat selalu tengok orang mengelim karipap tu yang reti....kisahnya kecik-kecik dulu jiran bawah rumah tu jual kuih...tetiap hari memang time me datang nak main dengan anak-anak dia tu time tulah dia tengah mebuat karipapnya...
So tengok punya tengok, ada jugaklah merasa mengelim pastu dah besar try buat sendiri tu yang reti.......
Kalau adik beradik me paling hebat mengelim adalah Atie...dia tu kalau kuih muih memang berseni tangan...me ni nasib-nasib je okeh hahahaha......macam buat karipap ni janji katup je sudah......






Petua nak bagi karipap tahan lama....
Karipap yang dah siap tu korang just goreng sampai tepung tu masak macam atas ni.......
Ni me dapat idea dari orang yang jual karipap frozen tu....TQ Makcik!!
Ada sekali tu kitaorang beli karipap frozen dari makcik ni (sedap nak matik okeh...tapi nak dapatkan tu payah...jauh kat Shah Alam nun..pastu kalau order memang berebut tak cukup...stok tak cukup okeh....sampai yang tukang amik order stop taknak amikkan order lagi sebab frust asyik tak dapat huhuhu).....makcik tu jual karipap frozen tapi dia bagi yang macam gini..jenis yang dah digoreng suku masak....
Pastu me perasan karipap dia memang tahan lama walapun tak simpan dalam bahagian sejuk biasa tu jek (bukan bahagian frozen tu)......tak tipu, memang boleh tahan seminggu lebih okeh........(kalau simpan dalam freezer mau bertahun kan...?).....
Tapi bagus jugak dah goreng camni...sebab kulit tu tak rosak.....tau jelah kalau tepung tak masak tu kan?walaupun kita simpan dalam freezer kalau kena air memang dia jadi rosak......so tu yang bila kitaorang adik beradik kalau buat karipap, memang sengaja buat lebih-lebih...pastu goreng macam ni....so ada stok banyak jadinya.....(tak payahlah asyik nak mengelim je hahahaha, jenuh oiiii).......






Hasilnya.....
Nampak berminyak tapi sebenarnya tak...nanti bila dah sejat tu dia tak berminyak sangat pun....
Ni kan cara kitaorang pulak....bila dah masak suku tu korang angkat dulu karipap-karipap tu..tepikan..bagi dia sejuk kejab baru goreng lagi sekali sampai betul-betul masak ye........baru dapat kulit flaky....








Ni batch akhir.....barulah rupa karipap seragam sikit kan?hehe......
Bila buat sendiri baru boleh letak inti penuh-penuh.....
Ni me dapat dalam nak 50 biji karipap rasanya (sebab buat dapat 3 ke 4 batch macam nih)....
Inti kalini tawar sikit..dan tak pedas...tapi me suka jek (syok sendiri kan hahaha)....
Apapun memang puas hati makan yang buat sendirik okeh...





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...