Search This Blog

Wednesday, June 14, 2017

Buka Puasa Hari Ke-2, 5 dan 6....



Berbuka hari ke-2...
Hari kedua berbuka bertiga jek....
Mak pulak tak sihat...me pulak malas nak masak hahaha so kita ke bazar....
Mak nak Yong Tau Foo dengan air Mangga.....
Anim dengan me pulak tapau Nasi Lemak berlauk.....
Pastu beli jugak murtabak (dah kira wajib ni kalau gi bazar).....
Pastu dapat pulak Roti Jala, Popia Sira dengan Bubur Lambuk...rezeki...alhamdullilah.....






Ni hari ke 5....31hb Mei....Birthday Ana...so me ajak semua berbuka kat rumah emak.....
Ni sebab ramai me buatlah air bandung ni sebekas okeh....pastu tak habis ayoyoooo.....
Tipulah tak sedap..sedap okeh..secukup rasa....tak puas hati betul napa tak habis hahahaha...
Pastu dah malam tu dok fikir-fikir takkanlah nak buang??..sayangnya.....
Last dapat idea...me eskrim Malaysiakan air bandung tu hihihihi.....kan tak membazir jadiknya kan...?
Kebetulan okeh memang ada plastik eskrim tu....gatal me beli sebelum puasa haritu.....








Sebab semua ada so gigihlah keluarkan kerusi letak dalam bilik...so lapang sikit....
Rumah kecik Uolls....kalau duduk 3-4 orang okehlah lagi...duduk lebih memang bertemu vontotlah jawabnya.....
Haritu Ana nak Mee Kari..so Emak masakkan Mee Kari untuk birthday girl....
Pastu Emak masak jugak Gulai Ketam, Ikan Goreng dengan Sardin Rolls..
Tembikai tu Emak beli........
Murtabak pulak Ana belikan....









Happy Birthday Ana!!....
Tu si kenit tu kemain macam reti jek..kepohhhh.....geram makcik tengok!.......







Tengoklah tu hihihihi.....











Hari ke-6...
Berbuka berdua jek dengan Emak...
Anim buka dengan colleagues dia...
Berbuka berdua baru makan kat atas.....
Sebab Emak tak berapa sihat so me belikan jek.....
Ni pun nasib baik Ana naik dengan me balik kerja tu..so bolehlah ngajak dia ke bazar kejab.....





Rendang Daging...RM4 seketul....
Bagus jugak cara orang ni jual....seketul dia kira RM4...bila kita nak dia amik seketul besar tu then dia gunting-gunting jadi kecik....
Harga pun murah kan?banyak jugak kan untuk RM4...?






Karipap frozen ni bukan yang me buat....Atie belikan.....
Pastu ada jugak Sardin Rolls dengan Sosej Rolls........
Emak tak sihat, so dia  yang goengkan, pastu goreng tak letak telur....tu yang togel tu hihihi....
Emak mana boleh tengok meja kosong (sapa yang jawa tah ni?), tu yang dia goreng...pastu takde sapa makan pun...boleh??gatal tak boleh duduk diam ginilah.....







Tembikai ada lebih lagi...so me potongkan....
Me yang potong me yang makan hahaha....
Emak reti beli jek...makannya tidak.....






Lama sangat teringin nak makan Ayam Percik...
So nampak ada yang jual tu yang laju beli.....ni sekeping ni RM8 okeh.....halus jek....
Pastu kuah cair huwaaaa......
Tapi nasib baik berasalah jugak.....
Lepas ni nak try buat sendirik lah...Atie cakap senang je nak buat...guna pemanggang ajaib tu cepat je siap.......







Murtabak....
Sedap nih...beli kat Ampang Jaya.....(samalah semua-semua kat atas tu pun).........
Tau tak, masa beli tu kitaorang order macam biasa, pastu bila dapat tu kan orang tu lipat kertas coklat tu macam takde tangan okeh...terkulai-kulai kertas coklat tu terbukak..adoilaaa....dah kenapa ko lipat camtu?...(ni bukan terbukak sikit okeh....ni terbukak baik tak payah balut kaedahnya).....terkial-kiallah me membetulkan....
Pelik sangat....padahal yang ada masa tu Ana dengan Me je pun..hohohohoo.....
Kenapa ek macam pelik-peliklah orang yang menjual sekarang ni kan?
Aritu masa kat kampung Azrul, Ana kena hanjing dek orang jual burger....(ni kalau citer memang habislah puasa makcik oiii)...kalini peel macam gini pulak.....korang dah kenapa?teruja jumpa makcik ke?hahahaha......









Air Mangga untuk Emak....








Air Asam Boi untuk makcik....
Bagus pakcik yang jual air ni tau...Ana try mintak RM2...dapat okeh....TQ pakcik!........










Ni dah malam-malam...lapar kudapan okeh...
So potong tomato cherry, pastu kupas limau...then tabur garam sikit pastu serbuk asam boy banyak-banyak..setel hehehe......










1 comment:

Orang yang yummy....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...