Monday, June 19, 2017

Buka Puasa dan Tengok Wayang hehe....


Onde-onde...
Sapa suka Onde-onde angkat tangan!......confirm me lah paling laju angkat tangan hihi....
Agak kegemaran jugak...tapi paling kegemaran kalau buat sendiri kat rumah la....
Ni Emak yang buat adunan...me tinggal nak letak Gula Melaka theh bulat-bulatkan pastu rebuskan pastu golekkan dalam kelapa parut jek.....
Kalini rebus lama sikit..sampai kaler agak pucat....pastu hasilnya memang marbelesss la kan hehehe...
Gigit je pop meletup air Gula Melaka hahahaha....pastu puas hati sebab Gula Melaka melimpah....






Ni Ramadhan ke 7 nih...
Berbuka dengan family Ana rasanya....eh yelah betullah dengan family Ana....
Haritu Emak masak Nasi Lemak dengan Rendang Ayam....pastu me requested Cucur Kucai....kecur liur tengok hoiii...huwaaaaa nanges sebab teringin tapi tak reti nak buat sendirik huhuhu.....









Onde-onde yang half way yours truly buat...
Cucurpuan Emak bancuhkan jugak, pastu half way makcik ko nih yang gorengkan pastu half way Ana yang gorengkan.....Ana goreng tak garing...so tak berapa best sangatlah pulak rasanya huhu.....kena repeat lagilah jawabnya nanti nih......








Tu Rendang Ayam Emak yang tetaplah marbeles....
Pastu ada kuah cucur tu....tapi Iolls baru perasan la, Iolls kan jarang betul makan cucur dengan kuah...suka makan macam gitu jek..menikmati rasa cucur ori kata orang......








Sambal Tumis Ikan Bilis pun Emak masak okeh....pun marbeles jugak....
Me mother kalau masak beria-ria okeh....malu betul apasal me ni tak reti sangat masak sesedap macam nih.....rugi ooooo.......









Okeh..ni tak senonoh sikit hehehe....
Ni hari Sabtu puasa ke 8 tu....siang-siang buta lepas Zohor me dengan Anim tengok movie....
Tapi bukanlah movie Baywatch nih...ayoyo....yang series duluuuu pun tak berapa suka nak tengok....inikan pulak movie...
Tapi kebetulan keluar je dari situ ternampak poster nih..nampak pulak Zac Efron hahahaha terus makcik mengedik suruh Anim amikkan gambar.....
Masa amikkan ni Anim malu okeh...tapi me paksarelakan saja...lantakkkkk.....
Kiraorang memang gi AEON AU2 tu semata-mata nak tengok movie je okeh....beli makanan mana yang teringin pastu balik....
Balik tu pulak kitaorang singgah tapau Ayam Golek/Pusing kat AU3...sekor harga tahun ni RM23....naik RM1 okeh......









Dah pesan siap-siap kat Emak tak payah masak...kitaorang beli je sikit-sikit apa yang nak makan....
Kebetulan Rendang Ayam pun ada lagi..cukuplah tu.....










Ni setengah ekor je...setengah lagi simpan dulu...kang keluarkan kering pulak...
Selalunya setengah ekor tu kitaorang bagi kat Acik rumah depan..tak pun bagi kat Atie...tapi kalini tak bagi sesapapun hahaha tamak okeh...
Tapi nasib baik Anim makan licin...(kesian dia teringin dari awal puasa lagi).....
Tapi tulah..malangnya (agak malanglah sebenarnya) sebab kitorang rasa kitaorang dapat ayam semalam punya le.....
Sebab apa me cakap camtu...?sebabnya masa pakcik tu potong-potong ayam tu (me memang tercongok depan pakcik tu), masa dia potong sekor tu kemain terpercik-percik air ayam tu...kemain moist okeh...
Pastu pakcik tu potong sekor lagi....tapi apasal macam kejung jek??...
Pastu sekor lagi eh eh eh moist jek balik...
Sekaliiiii....yang kitaoarang dapat yang kejung tu okeh huwaaaaa......terus Anim sampai sekarang tak mintak lagi dah ayam golek...frust betul dia huhuhu.....
Anim memang suka sangat..eh me pun.....kitaorang kalau beli bukan makan dengan nasik pun...makan ratah gitu jek....
Macam me me suka dengan sos yang orang jual tu bagi...tapi kalau Anim dia makan dengan sos cili jek......Emak?oh mak dia rasa cuit sikit jek....tangki kecik kan......











Kuih jiran me bagi lagi....alhamdullilah.....









Ada jugak Takoyaki.....
Beli dua kotak jek...jadilah.....
Sushi pun ada me beli 3 ketul....tapi tu kena makan kemudian-kemudianlah....









Ni buka puasa hari yang ke 9....
Ikan Siakap tu kebetulan murah..so Emak beli....pastu hantar kat Siam bawakla kan hehehe...
Sup Kosong tu me saja suruh Anim mintak....
Goreng Pisang pucat tu me yang goreng...hampeh tak best hahaha.....
Pastu Mee Goreng Basah tu pulak me gorengkan...tapi kembang semangkuk kan?huduh naw2........








Ni Isnin puasa hari ke 10....
Puasa-puasa tapi tengok wayang lagi?..korang boleh?huhuuu.....
Ni kan bila keluar-kekuar dari wayang nampak pulak ni.....sekali OT kata meh dia amikkan gambar....hamboiiii..jangan diajaklah kan....haruslah Iolls tadahkan muka hihihi.....so inilah hasilnya.....
Bolehlah untuk makcik-makcik umur cam gini kan....?
Kawan Iolls Muzie cakap Iolls tinggi..and dia tinggi sikit je dari Minion tu hahahaha.......takde maknanya...tu kasut getah tu yang bagi tinggi laaa...kalau tak takdela setinggi ini.....
Pastu korang rasa ukuran ni betul ke tak ek?tah iya tak tidak kan......
Eh baju ni me beli dari Poplook....hijau lagik..Hijau mata hitamku....
Suka beli Poplook secara online sebab senang nak tengok harga dan saiz....kalau kat butik diaorang kat The Curve tu serabut okeh (me lah..orang lain me tak tau)....kalau online nampak je new arrivals terus me tengok harga..kalau ok (murah bagi me lah) terus tengok cutting...kalau ok cutting terus tengok saiz...kalau ok saiz baru order....tau-tau esok dah sampai rumah hehe......
Buat masa ni beli dah banyak kali kat Poplook memang me takde apa-apa nak komplen....servis diaorang memang cepat okeh...arini order confirm esok sampai....jaranglah lambat sangat pun.....pastu kain dia kalau chiffon memang berkualiti....sedap pakai okeh..me peminat blaus chiffon tau....so memang cari kat Poplook.com jek lah kan.....tempat lain tak confident lagi..lagipun susah nak cari jenis chiffon-chiffon nih......









Ni hari puasa ke 11...
Emak tak sihat lagi..so me malas nak masak....tak tau nak masak sebenarnya...so ke bazar dengan Anim.....








Popia ni RM4 rasanya...eh tahla tak ingat....
Punyalah cari dari hari pertama....awal dua hari tu memang me gi bazar kan...?tak jumpa okeh...
Sekali pergi kalini ada pulak aitttt....teruslah beli sebab me dengan Emak suka Popiah basah nih.....
Tapi kecewa..sebab kering sangat okeh...pastu inti dia macam kekurang sesuatu...sos pun tak berapa sedap...huwaaa...last last terbengkalai dua ketul huhu......rugi la....








Murtabak...all time fav nih...
Tak menyesal langsung beli kat pakcik tu...
RM5 untuk dua keping pakcik tu jual....dahlah tebal jugak, pastu murah kan...semoga murah rezeki pakcikk.......
Ni kalau makan bertiga me potong 4 je macam nih....bila cepat sikit habis kan hhihihi......










Eh ada jugak Roti John....ni Anim nak...so belikan....
Me tak berapa sukalah Roti John..jarang me makan..tapi kalau teringin sangat je me makan okeh...
Ni pun me tak makan....tahla tak teringin pulak masa tu..tapi bila tengok ni dah kenapa ngences pulak?hahahaha











Ni Ramadhan ke 13....
Mak masakkan Ikan Selar ek? masak Cili Padi nih.....
Me kan tak berapa suka ikan nih...sebab keras kan...?ke perasaan me je macam tu?







Huduhnya la rupa Kew Teow Goreng yang me masak nih hahaha......
Emak petang tu dah siapkan semua..tapi bila time nak goreng tu Emak rasa tak ok, so me lah yang take over nya....
So masaklah me dengan koyanya eh....
Sekali bila dah siap haa kau apasallah huduh gini nih ?hahahah.....
Dahlah huduh..rasa pun kureng huwahahahaha......
Me kan taktaulah napa kalau goreng-goreng mee ke mihun ke mesti me failed..adoilah....tah apa yang terlebih or terkurang tah.....









Simple jek sebab berbuka bertiga kan...?
Ni pun dah habis kenyang sangat-sangat dah nih.....








No comments:

Post a Comment

Orang yang yummy....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...