Tuesday, June 06, 2017

Ramadhan Hari Pertama....

Kalini me nak citer pasal hari pertama puasa tahun nih.....
Kebetulan....kebetulan first day of puasa haritu birthday Azrul..pastu 31hb pulak birthday Ana...
Atas suggestions so kita buat berbuka+sambut birthday+in-advanced birthday je haritu.....
So kita buat sekaligus, senang...tak payah nak buat banyak-banyak kali hehe.......





Ni sahur hari pertama....
Namapun mamai kan sebab first day kena bangun makan pepagi buta...tu yang main placing je ayam tu terbalik macam gitu......
Tapi tulah, macam ajaib pulak mamai-mamai tu sempat amik gambar lagi hehe......






Sekarang kan dah viral kat FB pasal kurma berbubuklah, kurma pijak la kan.....so makcik pun terpengaruhhhh....jadinya tabiat yang baru bila nak makan dok kopek dulu tengok dalam isi dia camne (bagus jugak kan?kalau tak main telan jelah)....
Alhamdullilah dah makan sampai ke hari ni pun dalam kurma yang me beli tu masih lagi suci dan murni hihihi...
Rumah kitaorang ni kan jenisnya suka kurma jenis kering camni okeh...jenis yang agak muda....kalau yang basah-basah or yang masak sangat tu tak berapa boleh jalan.....
Ni me beli jenama Sunsweet...dah bertahun dah beli brand yang nih....kebetulan masa mula-mula dulu dia je yang jual kurma jenis yang bertangkai..tu yang beli...so sticklah membeli brand ni sampailah sekarang.......
Tau pasal kurma bertangkai ni sebab Emak me pernah dapat dari siapatah...so tu yang usaha jugak carik...tapi masa tu takde okeh...sekarang jangan cakaplah kan?macam-macam pesen dah ada....








Petangnya....
Petang tu haruslah tak masak hehehe....so ke bazar ramadhan....
Tapi ke bazar pun bukanlah beli apapun....just nak beli murtabak jek...
Tu pun terbeli air mangga dengan kuih Akok...kalau dah namanya ke bazar kan, manalah boleh menahan......







Haruslah makcik nak jugak.....
Ni kat bazar ramadhan Bandar Baru Ampang....
Sebelum tu kitaorang dah ke Ampang Point....beli kek dulu....pastu baru ke bazar...
Lupa pulak, berbuka nanti buat kat rumah Atie......








Sampai-sampai kelam kabut sebab dah nak pukul 7.10 camtu....
Jem oiiii...ingatkan hari pertama puasa orang semua lek-lek tak kuar rumah (sebab hujan pun iya)..sekali tak ye....jem sana sini.....kitaorang kuar rumah pukul 5 suku okeh tadi tu....
Ni kelam kabut sebab lambat pun iya...pastu kelam kabut jugak sebab apapun tak ready huwaaaa...
So bertungkus lumuslah me, Anim dengan Mak dok siapkan.....







Nasib baik ada Syabeel hihi.....
Geram nihhhh!...
Makcik kalau baby macam gini memang geram rasa nak kunyah-kunyah jek...nasib baiklah tak boleh kunyah kan?kalau takkk.......






Gambar gegar pun tetap nak letak, lantakkkk hahaha....
Ni checky jugak nih....badan je kering tapi apa orang makan semua nak....






Lupa pulak, haritu kitaorang tempah shellout.....
Saja tempah untuk 3-4 orang makan....
Atie pulak dia masakkan Ayam Goreng dengan Tomyam Ayam......








Mula-mula letak bekas macam tu jek...sekali Azrul kata napa tak tuang?hehehehe ingatkan tak reti nak makan macam tu kan....tu yang tak tuang......








Sekali kauu kauuu.........








Anim bagus...dia ok jek joint gitu...ingatkan tak reti nak makan style nasik Ambeng kan.....
Tu masa me amik gambar ni rupa-rupanya Syabeel tengah dok nak makan tisu tu...adoila adikk......
Emak pulak memang tak makan seafood ye...alergik...so memang dia takkan joint la.....







Makcik ko pulak mula-mula segan (kahkah)..sekali joint jugak hihihi....
Abang Imraan orang ajak makan sekali taknak pulak......






Agak licin hihihi....
Sedap okeh.....serius tak tipu...secukup rasa rasa dia.....boleh repeat lagi..In sha Allah....
Ni untuk 3-4 orang makan ni harganya RM70..campur RM10 kos penghantaran....ok sangat-sangat sebab memang cukup untuk makan 4 orang.....
Ni pun tak habis licin okeh...sebabnya yang reti makan adalah Azrul..orang lain terkulat-kulat nak menghabiskannya.....
Atie dia takde mood nak makan sebab dah penat masak kot hehe.....Ana pulak memang tak berapa suka makan seafood..so just nice lah untuk 3-4 orang makan nih....







Abang baru nak bukak hadiah dia dapat....
Alhamdullilah tak sangka Abang Imraan ada bakat mewarna..siap dapat nombor satu lagi masa program kat sekolah dia haritu....








Ok, dah setel semua dah santai-santai kita potong pulak kek.....
Kek ni tak masukkan kat dalam peti ais so dah benyot dah jadiknya......
Ni beli kek baru kat SR, Boston apatah namanya...ada rasa oren kat dalam tu....rasa dia jadi macam rasa makan Kendos ada perasa oren tu....(sapa suka makan Kendos angkat tangan!!makcik suka okeh...tapi dulu la hehe).........





Atie and family.........






Ana and family.....


Dah potong-potong kek pastu makan kek kejab, then acara membahagikan kek, pastu balik.....
Alhamdullilah first day of puasa dapat berkumpul satu family...syukur sangat-sangat.....






No comments:

Post a Comment

Orang yang yummy....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...