Wednesday, June 14, 2017

Buat Karipap....

Ni citer hari Ahad haritu....
Pagi-pagi eh takdelah pagi pun...dalam pukul 11 camtu...
Dalam pukul 11 camtu me buat inti karipap okeh hehehe....
Ilham nak buat Karipap nih sebenarnya dah dapat lama...tapi terperuk kat dalam hati je....tak terjemah kat perbuatan gittchew hihi...
So pagi tu bila dah siap buat inti tu, inti tu me simpan dulu....sebabnya petang-petang lepas dah Asar baru me buat semuanya....
Ni me buat sorang-sorang okeh..silalah percaya....eh betulllll.....
Selalunya kena berjemaah buat baru confident kan...?kali ni takde...
Nak tunggu Atie atau Ana macam tak tertunggu..so kita buat jek sendirik habis citer hehe......






Buat kulit dia senang jek.....tak payah nak resepi sangatlah ye....hahaha jangan kecam sis yek....
Macam me kalau buat tu selalunya (wah selalu ke?), me guna minyak jek..senang....
Cara me yang amatur nih....mula-mula tu minyak dalam secawan tu panaskan dalam kuali....panas tak payah sampai mengelegak tau...panaskan bagi panas jek (hahaha macamana nak terangkan, korang paham-paham sendirik la)....
So dah panaskan biar kejab....pastu amik tepung gandum letak dalam besen eh bekas....selalunya bahan-bahan me tak catu tau..main agak-agak jek.......
Dah letak tepung, letak garam sikit...pastu letaklah minyak yang dah dipanaskan tadi tu....
Mula-mula korang kacaulah guna senduk ke apa dulu...sebab kalau tak kang melecur jari oiii...minyak yang dah dipanaskan kan....so gaul lebih kurang....pastu bila rasa macam dah boleh pegang tu baru korang gaul rata dengan tangan...
Nak tau ratio tepung dengan minyak tu senang jek...kalau dia jadi tekstur macam atas ni dah kira betullah tu....kalau tak jadi korang kena tambah minyak lagi sikit....
Pastu dah rata tu kena buat doh pulak....kena campur air sikit-sikit...gaul lagi sampai rata....then uli....
Yang ni payah sikit...sebab kena uli sampailah doh tu lembut dan berkilat (berminyak sikit) okeh......
Korang jangan panik tau...tak lembut tambah je air..sikitttt sikittt tau....kalau terlembik boleh tambah tepung...tu pun sikitttt sikittt....yang penting jangan panik...uli je sampai jadi lembut dan berkilat....In Sha ALLAH jadik....(makcik yang amatur setahun sekali buat pun boleh..apatah lagi korang...~angkat-angkat kening sebelah sikit~ hahaha)........


Huduhnya inti hahahaha.....
Inti ni namanya inti apa yang ada ye....
Nak buat inti pun simple jek....
Mula-mula kupas kentang, pastu dipotong dadu.....
Rebus sampai separa empuk dengan garam (letak garam sikit)....
Pastu bawang putih, bawang merah dengan halia dengan sikit udang kering (udang kering takde pun takpe..kalau ada ayam ke daging ke letaklah..makcik takde eh tak rajin nak kuarkan dari freezer tu hahaha..)....yang ni tumbuk semua dulu sampai halus tau (ayam dengan daging tak payah lerrrr...cincang-cincang or potong kecik-kecik sudah)..........
Panaskan minyak, pastu tumis semua bahan-bahan tumbuk tadi...ada ayam or daging masukkan.....dah wangi or ayam/daging tu dah hilang air tu korang letak rempah kari...(rempah ikut korang, nak bancuh dengan air dulu pun boleh), nak banyak rasa kari letaklah banyakkkk.....pastu tumis sampai rempah kari tu masak....pastu letak kentang yang dah direbus....kacau rata....
Letak garam, letak cili padi dengan daun sup yang dah dipotong halus-halus...masak sampai kering pastu dah siap.....








Ni batch yang pertama....macam-macam rupanya kan?kikikih.........
Nak mencanai tu ada cara tau....kena canai kasik bulat...tak reti gi carik kat Youtube..confirm ada hahahaha...Nak klim pun ada jugak rasanya kan.......?
Ni makcik ko ni berkat selalu tengok orang mengelim karipap tu yang reti....kisahnya kecik-kecik dulu jiran bawah rumah tu jual kuih...tetiap hari memang time me datang nak main dengan anak-anak dia tu time tulah dia tengah mebuat karipapnya...
So tengok punya tengok, ada jugaklah merasa mengelim pastu dah besar try buat sendiri tu yang reti.......
Kalau adik beradik me paling hebat mengelim adalah Atie...dia tu kalau kuih muih memang berseni tangan...me ni nasib-nasib je okeh hahahaha......macam buat karipap ni janji katup je sudah......






Petua nak bagi karipap tahan lama....
Karipap yang dah siap tu korang just goreng sampai tepung tu masak macam atas ni.......
Ni me dapat idea dari orang yang jual karipap frozen tu....TQ Makcik!!
Ada sekali tu kitaorang beli karipap frozen dari makcik ni (sedap nak matik okeh...tapi nak dapatkan tu payah...jauh kat Shah Alam nun..pastu kalau order memang berebut tak cukup...stok tak cukup okeh....sampai yang tukang amik order stop taknak amikkan order lagi sebab frust asyik tak dapat huhuhu).....makcik tu jual karipap frozen tapi dia bagi yang macam gini..jenis yang dah digoreng suku masak....
Pastu me perasan karipap dia memang tahan lama walapun tak simpan dalam bahagian sejuk biasa tu jek (bukan bahagian frozen tu)......tak tipu, memang boleh tahan seminggu lebih okeh........(kalau simpan dalam freezer mau bertahun kan...?).....
Tapi bagus jugak dah goreng camni...sebab kulit tu tak rosak.....tau jelah kalau tepung tak masak tu kan?walaupun kita simpan dalam freezer kalau kena air memang dia jadi rosak......so tu yang bila kitaorang adik beradik kalau buat karipap, memang sengaja buat lebih-lebih...pastu goreng macam ni....so ada stok banyak jadinya.....(tak payahlah asyik nak mengelim je hahahaha, jenuh oiiii).......






Hasilnya.....
Nampak berminyak tapi sebenarnya tak...nanti bila dah sejat tu dia tak berminyak sangat pun....
Ni kan cara kitaorang pulak....bila dah masak suku tu korang angkat dulu karipap-karipap tu..tepikan..bagi dia sejuk kejab baru goreng lagi sekali sampai betul-betul masak ye........baru dapat kulit flaky....








Ni batch akhir.....barulah rupa karipap seragam sikit kan?hehe......
Bila buat sendiri baru boleh letak inti penuh-penuh.....
Ni me dapat dalam nak 50 biji karipap rasanya (sebab buat dapat 3 ke 4 batch macam nih)....
Inti kalini tawar sikit..dan tak pedas...tapi me suka jek (syok sendiri kan hahaha)....
Apapun memang puas hati makan yang buat sendirik okeh...





No comments:

Post a Comment

Orang yang yummy....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...