Wednesday, July 16, 2014

Bahaya ke Bazar Ramadhan...

Bukan bahaya apapun kengkawan...ni ha..bahaya poket sendirilah pun..hihihihi...
Minggu lepas hari Khamis dah janji dengan Mijon nak pergi bazar dekat area opis ni (merangkap dekat dengan rumah Mijon)...
Selama bulan puasa dari tahun lepas pun dok lalu lalang je tak pernah jejak pun..tapi sebab Mijon ngajak jom kita try test jom....
Mula-mula janji nak amik Mijon kat sekolah...elok dah nak sampai sekali katanya terus ke depan kat Bazar terus jelah....
Ooo ok....


Mula-mula macam biasa...cuti mata dulu...
Pastu rasa nak beli tu belilah sikit...takut beli banyak awal-awal kat hujung bazar kang lagi macam-macam jumpa...
Yang ni pun gambar dihujung bazar dah nih...time tengah tunggu Kepak Madu...
Belum pukul 5 jadi orang pun tak ramai lagi....
Kat hujung sini I is dah jammed sebab kiri kanan orang jual satey..nasib baik minggu sebelumnya dah pekena satey..so kejab je dah sedar diri gitu..hehehehe....


Nilah Kepak Madunya pun....
Kena tunggu okeh sebab ada yang dah pesan awal-awal...boleh tahan ramai jugak yang order ni tau...
Ni Mijon suggest sebab katanya sedap...kuah dia kick gitu...so takpe..moh kita cuba sikit....




Dipendekkan cerita..sempat lah patah balik satu setengah round bazar tu........
Gambar ni me tengah tunggu Mijon beli something kat kedai depan nih....
Boleh tahan panjang jugak bazarnya...tapi paling tak best kenapa takde Ayam Golek???
Bazar kalau takde Ayam Golek memang sesuatu sangat okeh....rugi..rugiii....
Mijon dah setel beli so masing-masing ke kereta masing-masing....
Me punyalah kelam kabut jugaklah bergerak time tu sebab takut jem...
Dahlah tak solat Asar lagi pulak tu..kang tak sempat camno?
Alhamdullilah...gerak pukul 5.50 pm macam tu..sampai rumah dekat pukul 6.20 macam tu...giler cepat dari biasa okeh....syukurrrrr sangat-sangat..kereta dah kurang okeh...macam tak percaya jekkk.......
Selalunya nak menyampaikan rumah time puasa-puasa ni kalau tak sejam memang tak sah....ni dah kuar lambat siap boleh sampai rumah cepat dari biasa lagiii...
Fyi, first day puasa haritu me cabut pukul 4.30 pm...sampai rumah adalah pukul 6.30 pm...giler ko dua jam dalam kereta...pastu merasalah jem tetiap hari....kiranya paling cepat sampai nak dekat pukul 6..paling lambat nak dekat pukul 6.30 pm..giler kentang betul....




 Hasil korban duit belian hari itu:
Kepak Madu tu me beli 3 ketul je...pastu Buntuit Ayam Madu pulak 2 batang...
Serius yang kepak tu keras je okeh...i don't like...tapi tang buntuit memang sedap....hehehehe...
Betullah sos dia kick...tapi tulah i tetap kata yang Ayam Panggang Cowboy PD jugak yang terbaik....lantakkkk....(Mijon kata kuah dia sedap dari Ayam Panggang Cowboy PD...memang taklah..weeeeekkkkk....)



Sambal Penyet...eh ni tak beli..ni emak me buat....
Sedap ni taauuuu....sejak emak pandai buat sambal ni kitaorang tak layan dah kedai penyet-penyet tu dah tau.....buat sendiri punya dah....
Ni Syafiq kata rasa macam yang dia selalu makan kat Chow Kit....ha kauu...maknanya apa tu...?hihihik....


Yang ni hasil beli kat bazar tadi....
Onde-onde dengan Pulut Panggang dan Popia Goreng (dalam plastik tu)....
Ni me beli kat satu stall pakcik tu...orang lain reramai beli yang kat gerai sebelah, me selamba tapir beli kat gerai dia....
Pakcik tu jual dah siap packing-packing..so tengok je me tunjuk-tunjuk so dapatlah Pulut Panggang dan Onde-onde nih.... 
Harga RM2 per pack...kira okehlah kan...?dahlah tu gemut-gemut kuihnya....
Nak tau...seriusss sedap sangat nih.....serius rasa macam buat sendiri tau...puas hati sangat-sangat....
Onde-onde tu masa makan siap meletup tu..maknanya gula melaka dia letak memang banyak....
Pulut Panggang pun sedap giler inti tu tau..cuma kalau letak lagi sikit memang makan sambil menangisi tu..sedap sangat....
Berbaloi beli RM2 perpack okeh....Onde-onde dapat 10 ketul...Pulut Panggang dapat 4 biji....
Yang Popia tu pulak me beli kat tempat lain....emak yang request..me tak sempat nak rasa....



Tapau jugak Laksa Abang Kekwat eh bukan Laksa Utara....ni cawangan kat Kota Damasara punya...
Yang selalu me beli tu cawangan Subang Bestari......
Tetap sedap...RM3.50 sebungkus..yang ni memang puas giler makan.....sedap dan banyak macam selalu jugak....



Tepung Pelita Paya Jaras....glamer ni kan...?
Sanggup beratur sebab nak makan yang glamer punya boleh??kikiki....
RM3 untuk 6 biji.....ni hancur salah me sendirilah pun...dah pegang pun penuh tangan mana nak balance benda alah nih....so belum sampai kereta dah hancur...kikikiki...
Rasanya bolehlah....me sebenarnya nak yang Abam hensem kat Bandar Baru Ampang tu punya Tepung Pelita...tapi pergi hari Ahad haritu takde pulak...huuuuuu...tu paling terbaik okeh....lemak manis semua cukup....dahlah tu yang best tu sambil beli sambil boleh cuci mata...kikikki... 




Durian...
Ni tak beli..ni opismate bagi...rejeki walaupun serabut dengan dia bolehlah tahan..kikiki...



4 Biji yang sederhana saiznya....
Alhamdullilah semuanya elok-elok belaka...
Tak sangka ada rezeki makan durian bulan-bulan puasa nih......



Kesimpulannya.....
Ha kau..macam 6 orang makan kan....??
Nasib baik kuih tu boleh makan sambil-sambil sampai ke sahur kan...nak cover..nak cover..hahahaha....
Tu nampak tu ada jugak Murtabak 2 keping....pun beli kat bazar tadi tu....
Murtabak memang kalau bulan puasa wajib ada tetiap hari kat rumah kitaorang..kalau takde tak bermakan buka puasa hari tu..boleh??
Mijon kata Murtabak kat gerai tu (ada dua gerai kat situ tapi Mijon tunjuk yang satu ni) katanya paling sedap....Oh mannnnnn (ikut intonasi minah Peugeot CDM 25)..Mijon tiiiffuuuu...tak sedap pun....carot je banyak..huhuhu...
Haa...nampak tak betapa bahayanya bila gi bazar ramadhan....??
Me dah cakap dah kan...me ni memang tak boleh pergi bazar..bahaya sangat-sangat....dari niat nak beli 2 benda terus jadi 5-6 benda....habis RM30 tu confirm gitu....
Tapi kalau tak pergi tak rasa pulak kemeriahan puasa....macam rumah kitaorang murtabak, Ayam Golek, Popia Basah dengan Tepung Pelita dah memang macam wajib ada..so nak taknak kena jugak ke bazar...cea..cea..ceaa....ni mcam nak salahkan sapa pulak?













No comments:

Post a Comment

Orang yang yummy....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...