Wednesday, July 09, 2014

Berbuka 10 Ramadhan...

Masih lagi citer pasal menu berbuka....
Bukan nak bagi korang terliur tau..ni nak bagi idea kiranya...mana tau kalau kena dengan selera korang, korang boleh try buat menu yang sama....kan kan kan....
Semalam menu masak sendiri lagi....nyarisssss sangat nak ke bazar dengan Mijon....
Tapi disebabkan last minit Mijon kata tak jadi..terus tak jadi...haaa eloklah pun..kata taknak gi bazar kan...safe duit..hehehehe...
Eh hari Khamis Mijon kata jadi..boleh gi bazar together gather....harap tak banyak duit terkorban time tu..biar hati terkorban takpe..janji jangan terperdaya okeh....
Kalau tanya kenapa kena tunggu Mijon baru pergi bazar Ramadhan?
Sebabnya me tak suka pergi bazar sesorang okeh..tak feel...lagipun saja nak tengok bazar kat area dekat opis nih...first time ni..tahun lepas tak dapat so tahun ni nak trylah....
Kalau nak suruh me pergi bazar yang dekat area rumah memang lagi fikir 40 kalilah kot...dahlah sejak bulan puasa ni tetiap hari balik kerja kena mengadap jem sepanjang jalan nak ke rumah...pastu balik rumah nak mengadap jem ke bazar ramadhan pulak...uiiiii...nehii!!!



Menu pertama..Telur Dadar....
Hahaha..gatal nak amik gambar jugak nih....padahal sapalah tak reti buat telur dadar kan....?
Telur Dadar goreng jadi camni Atie suka..siap tanya macamana me goreng...kikiki..yang me pulak suka yang Atie gorengkan..boleh??
Me suka Atie goreng sebab style dia buat tu jadi macam beli kat kedai makan selalu tu..alaaa yang jenis kembang garing tu...yang Atie pulak dia suka macam me masak ni sebab telur lembik-lembik tapi garing sikit.......
Macam-macam je kan..padahal telur dadar je kot..hehehehe...


Air soya lagi....
Me beli yang kotak sesiap je senang...
Yang me beli ni kat Hero RM2.20 sekotak..okehlah kan....harga kat bazar pun RM2 kan....lebih kurang....
Cuma haritu tak sempat nak amik lebih...me sempat amik 2 kotak air Soya dengan 1 kotak air teh bunga je.....trolley dah penuh sangat pastu nak mengangkut kang rabak tangan...
Ni minggu ni kena restock baliklah jawabnya..nanti-nanti senang tak payah fikir dah...


Cempedak Goreng.....
Jangan nak terliur sangat ye...sekarang ni tengah musim durian so stock buah cempedak ada di merata-rata tempat jadi korang tinggal nak beli dan goreng jek....dah dah kalau terliur pergi carikkkk....
Tapi percayalah tengok macam keras je kan cempedak tu..?tapi tak ye..bila makan kemain cukup rasa lagi..giler tak percaya...pulak tu manissss....huhuhu...terus tak cukuppp....
Nasib baik ada lagi lebih separuh lagi...so petang karang dapat makan lagi....
Emak beli kat kedai Acheh kat hujung flat je nih...kira beli secara redah je...kecik je pun buahnya..tapi harga RM9 ko......
Emak siap citer..masa beli tu emak kata takut tak masak or tak manis...
Pastu tengok pulak bila dah bukak pun keras jek...agak keciwa okeh.....tapi kitaorang belasah je goreng macam biasa....bila makannnnn.......wallah wallah (kena sebut style jawa sebut) sedap giler weihhhh.....



Nasi semalam banyak lagi lebih..apalagi terus buat Nasi Goreng Kampung lah kan...
Percayalah...nikmat makan Nasi Goreng Kampung ni ye....buat pedas-pedas pastu makan pulak dengan telur dadar...huuuu..terus makan bersenduk-senduk...sebut senduk sebab memang tak goreng banyak pun....



Kesimpulannya....
Eh..ada lagi sebenarnya...tapi tak sempat nak letak lagi....
Ada Gulai Ikan Cili Padi dengan Ayam Goreng....nomnomnom...sedapnya....
Orang lain me tak tau...tapi kalau me pulak berbuka ke apa ke kena ada makanan pedas baru syokk....




No comments:

Post a Comment

Orang yang yummy....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...