Thursday, July 17, 2014

Ramadhan ke-13 dan Ramadhan ke-14 dan Ramadhan ke-15...

Tajuk sekali rabb gitu.....hehehehe


Ramadhan ke-13/Ahad, 11 Julai 2014
Macam-macam ada.....
Yang nampak kat situ ada Mee Goreng (masak), Ikan Masak Taucu (beli), Donut (masak), Ikan dan Ayam Goreng (masak) dan Ayam Golek (beli daaa....tang mana nak goleknya pun....??)...



Mee Goreng....haruslah emak yang masak...so memang terbaikkkklah kan..hehehee.....jangan marah sebab puji mak sendirik je....
Bab Mee Goreng memang me surender awal-awal ye...sebabnya kalau suruh jugak me masak Mee Goreng alamatnya menjawablah nanti...
Memang kalau Mee Goreng me tak reti..fail sesaja...ada je tak kena...tapi kalau suruh masak Mee Goreng Basah/Mee Hailam memang lulus....tu pun nasib baik ikut resepi dan cara Mijon masak..kalau tak memang sampai kesudah pun sama jelah nasibnya macam Mee Goreng tu...


Ayam Golek pojaan hati...
Ni kegemaran keluarga tetiap kali ramadhan..kalau tak beli memang mood boleh lari gitu....
Ni me beli masa balik kerja....nak mengelat jem masuk ikut jalan dalam kat AU3....elok lalu tepi jalan kedai ni tengok ada pakcik sorang dok jerit "Ayam Golekkkk!...ayam Golekkk...!!"..tak fikir apa terus signal masuk kiri cari parking...kikkikikiki..bengong punya Su!
So beli sekor terus....masa dia belah-belah ayam tu me tengok sebelah je dah besar..so suruh dia bungkus sebelah-sebelah satu-satu plastik...takdelah jadi membuak-buak sangat dalam satu bekas kan....
Apapun memang berbaloi okeh berhenti emergency semata-mata nak beli Ayam Golek kat situ..
Harga RM20 sekor tapi memang besar ayamnya....dahlah tu moist giler....sedapp....
Yang atas ni sebelah ekor je ni...lagi sebelah bagi Atie....
Tahun lepas RM18 sekor..tahun ni dah RM20 sekor....tapi takpelah...nak makan punya pasal...bukan tetiap hari ada orang jual Ayam Golek pun...tunggu Ramadhan baru nak ada.....



Untuk berbuka hari tu emak tak reti nak masak apa...so me offer nak try and error masak Asam Pedas Ikan Kembong....
Jangan nak gelak ye..kikikiki...ni memang first time me try buat Asam Pedas tau....selama ni memang tak berani sebab takut tak jadi...sayang ikan weihhh...kalau tak jadi sapa nak makan..?....
Nak try first time punya pasal kan kat opis sempat me google resepi....
Nak senang kan..so keywords pun guna "Asam Pedas Simple"...hehehehe...tak sangka pulak taip camtu terus results keluar bertubi-tubi...
Last amik resepi Kak Fillanie....giler simple....cer klik kalau tak caya....
Hasilnya walah walahhhh....cukup sipat okeh.....terus rasa nak hirup-hirup satu periuk...kikikiki....
Walaupun hasil me buat ni color kuahnya memang sesuatu..tapi memannggggg sedap....cea cea puji diri sendiri nampakkk.....eh betullah..terus rasa nak masak Asam Pedas hari-hari.....haa tak sedap kalau dah macam gitu perasan perasaannya?





Ramadhan ke-14/Sabtu, 12 Julai 2014
Bingka Hatiku Hancur Mengenang Dikau Berkeping-keping Jadinya namanya....huuuuu
Dah cun cantik terletak dah awalnya...tapi disebabkan baik hati sangat nak tapaukan adik yang merajuk macam tohik jadi camni....
Ye kengkawan....me ni baik hati sangat-sangat-sangattttttt....adik buat muka tahik me doklah tergopoh gapah nak pujuk dia so naklah tapaukan Bingka Pandan ni....punyalah kan sampai tak sedar yang bingka ni panas lagi me doklah paksa sampai keluar...bila dah keluar tau-tau dah pecah dua kat bahagian tengah...huhuhu..menangesss okeh......elok dah hancur separuh badan bingka tu pastu tau-tau adik yang merajuk tu dah blah....boleh??
Memang makian didalam hatilah kan...penat kot aku beria-ria sampai hancur kuih..dia boleh blah macam tu jek....??haluuuuu...lain kali memang taklah kan...lepas ni takde dah nak baik-baik hati dah ye...ko nak terlingkup pun lantaklah...penat kot dari siang jaga anak ko, pastu gopoh gapah nak masak untuk berbuka...bila time nak berbuka ko buat perangaiii....memang sekali ni jelah kan....



Tak sempat nak amik gambar proper....
Time ni dah azan dah pun...dah azan baru sempat nak mengambik gambar so memang gambar hampehlah jawabnya.....
Lupa pulak, haritu tu Ana dengan Shafiq berbuka sekali....so meriahlah sikit menunya....walapun simple jek..
Me haritu memang kelam kabut sikit sebab nak jaga anak orang pastu nak buat kuih bingka pastu nak buat Nasi Ayam.....
Tapi tulah...sedih dan sakit hati punya pasal gambar Nasi Ayam pun takde..huuuuuuu...penat me masak okeh...



 Ramadhan ke-15/Ahad, 13 Julai 2014...
Tunjuk Kari Daging perrgghh sedap dengan Popia Basah dulu...
Kari tu emaklah yang masakkan....kang puji lagi kang ada yang muntah pulak...kikiki
Ayam Golek memang belilah....hari Ahad tu saja gatal-gatal nak jejak kaki kat bazar ramadhan kat Bandar Baru Ampang....
Tahun ni me tak jejak situ lagi..so sajalah nak tengok apa yang menarik....



Yang ni Ayam Golek pakcik ada gerai kat Taman Seri Ampang yang jual...pakcik ni memang tetiap tahun meniaga kat bazar Bandar Baru Ampang tu...so dah familiar sangat dah.......tak beli kat orang lain dah...
Memang terbaiklah..tak tipu....Ayam Golek pakcik tu kalau nak tau paling moist dan paling sedap yang me pernah rasa tau...
Kuah cicah pun sedap (tapi kali ni beli kuahnya kureng sikit...why oh why?)....
Lupa pulak, me kalau beli Ayam Golek wajib mintak kuah cicah/sos tu lebih ye....sebabnya me kalau makan Ayam Golek makan ratah camtu sahaja...kitaorang jenis tak reti nak makan dengan nasik tau...jenis kalau nak makan Ayam Golek memang ratah cicah dengan kuah cicah takpun cicah dengan sos cili........



Kesimpulannya....
Kalau gi bazar memang parah...air pun nak beli....murtabak memang wajiblah kan..Popia basah pun......eh jangan dilupa Tepung pelita nak kena beli jugakk.....Cempedak Goreng pun nakkkk...ha kau....tu pun nasib baik tahan lagi napsu tu..kalau tak mau penuh tikar nih...huhuhuhu
Tapi tulah Tepung Pelita (nun dalam bekas putih tu) beli kat gerai lain sebab gerai yang ada abam hensem tu dah takde...ni terpaksa (terpaksa engkau....hehehe) beli jugak kat stall lain.....
Dahlah tu...cara jual macam sedap benar kuih dia sampai kena beli pun dalam gandaan 4 ketul je boleh beli....kemahin demand ye U.....
Tapi tulah..bila makan elehhhhh tak sedap punnnnn...rasa kuat sesuatu..esen kot.......paling best beli-beli je letak dalam petiais, tak habis tu masuk balik dalam petiais..tapi nak makan time sahur dah nak basi....boleh???memang tak belilah kat dia lagi lepas nih....tobat okeh....
Popia Basah tu pulak berbaloi....dahlah gumuk, tak kedekut langsung isi, so segala...RM4 untuk 5 ketul..macam mahal kan...?tapi serius sedapppppp.....tu baru betul kan...mahal kalau sedap dan berkualiti memang orang diamkan kan...



Kena tunjuk mangkuk yang ini....
Ana buat Ikan Siakap Sweet Sour.....permintaan suami gitu....
Walaupun dia tak larat tapi sebab suami dah request silalah buat ye....pahala extra tau....





-sekian-




No comments:

Post a Comment

Orang yang yummy....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...