Search This Blog

Wednesday, July 02, 2014

Simple-Simple Saja...

1 Ramadhan 1435H/29 Jun 2014

Sambal Sardin, Telur Dadar, Mee Goreng dan air Soya...
Me masak Sambal Sardin dan Telur Dadar...pastu emak buatkan Mee Goreng..(memang dasar pemalas...dengan periuk-periuk ko bawak turun kan..?kikiki...)
Air pun air soya main bukak dari kotak je...
Simple je kan...?tu pun last minit decide tu...lagipun mood berbuka tak mari lagi..almaklumlah...first day tu tak dapat puasa...huhuhu.....
Sambal Sardin tu memang me saja lebihkan untuk sahur dan untuk Anim makan esoknya (dia pun tak boleh puasa)..tu pun tak habis okeh....
Mee Goreng pulak...macam selalu jugak...setengah mangkuk berbalance...rumah ni memang..kang buat sikit tak cukup..buat banyak berlebih...huhuhuhu...
Tengoklah tu..macamana nak masak or beli macam-macam...walaupun simple je menu tapi tetap tak habis kan.....serius membazir....


2 Ramadhan 1435H/30 Jun 2014

Balik kerja rehat kejab pastu pukul 6.30 sempat tenggek periuk pastu rebus...sebab nak buat Keria Kentang nih....
Belasah ikut mana yang dan gitu..hehehe...
Siangnya ada ternampak resepi..tapi memang tak ingatlah sebijik-sebijik adunannya...sebab ingatkan nanti-nantilah salin...tapi balik tu me asyiklah teringat-ingat kentang Russet (yang beli masa nak buat Potatoes Baked tu...sikit punya lama dah kan...) OK ke tak...so tengok OK lagi terus belasah buat...
Pakai belasah ikut ingat je okeh...yang pentingnya bahan-bahan cukup....


Arini spesel sikit...tapi sedikit frust disini....
Ada Ikan Siakap masak Halia, Ikan Siakap masak Sweet Sour, Murtabak dan Sambal Sardin balance tapi sampai ke sudah tak usik pun...huuuuu....
Ikan Siakap tu satu patutnya masak pedas...tapi Siam tu buat masak sweet sour....apakah??sweet sour masak kat rumah sendiri pun boleh der....lagi sedap okeh...
Terus kepunan nak makan masak pedas.....huhuhu....
Pastu ikan Siakap masak Halia tu pun rasanya yang adooo....rugi betullah..kalau tau baiklah sambalkan sendiri lagi bagus....
Yang murtabak tu nak bagitau sedapnya ya ampun....rasanya sama macam yang selalu beli kat Pasar Dato' Keramat tu....cuma yang ni lagi moist gitu...sedapnya..nomnomnom....



Air Teh Ais...
Color macam air koko cair je kan?tapi percayalah tak pahit langsung ye...cukup-cukup manis, cukup-cukup lemak...me dapat petua dari myresepi nak bagi air teh tarik lemak letak secubit garam dalam air tu....serius tak tipu..hilang terus rasa pahit teh tu okeh...lemak je...
Ni me guna teh beli kat Alor Setar haritu..cap 888 kalau tak silap......sedapnya weihh..sebijik macam minum kat kedai mamak...patutlah Atie cakap kat rumah dia yang teh dia baru bawak balik tak sampai seminggu dah tinggal suku tin je (tin kecik je tapi isi banyak kot....)...patutlah kan...memang sedap....



Tadi kat asat gambar Keria Kentang yang tak disira gula lagi...yang ni yang dah disira...hahaha..korang jangan gelak tau..me gelak takpe....kuikuikui...
Adunan terkurang tepung punya pasal...iyalah kang taruk tepung terlebih kang keras pulak keria tu..jadi sebelum apa-apa kita letak ciput je sudah..
Me adun terkurang tepung..emak tolong sirakan dah terlebih gula/air..so jadilah Keria Kentang versi benyot camni.....huhu
Tapi silalah percaya yang Keria Kentang ni sedap okeh....lemak-lemak kentang ..sedap sangat......
Giler me tak sangka sedap rupanya buat keria guna kentang ni..kalau tak dari azali lagi dah buat....huhuhu..melampau
So kepada sesiapa yang suka sangat makan kuih Keria macam me ni silalah cuba buat guna kentang pulak ye....
Nak buat pun tak payah pening sangat nak cari ubi bagai pun tau.....
Kalau korang nak buat tu korang just rebus kentang dengan garam sikit pastu bila kentang dah lembut lenyek-lenyek bagi hancur pastu tambah garam sikit..tu kalau macam terkurang garamlah kan..kiranya pepandailah nak ejas tu.......
Pastu letak tepung gandum tu sikit demi sikit..korang kena pandai-pandai ejas tepung tu jugak tau....jangan terbanyak nanti keras rasa tepung jek..jangan terkurang jugak kang jadi benyot macam me punya nih (benyot tapi sedap takpe..jangan keras nanti rugi..hahaha)..sedang-sedang gitu...
Pastu korang gaul sampai rata pastu bentuk-bentukkan macam biasa...goreng sampai kulit tu garing sikit.....
Pastu masak gula dengan air sikit (yang ni korang kena pepandai sendirilah..me pun main agak-agak je catuan gula tu) biar gula tu cair..then biarkan lagi sampai gula tu jadi tambah pekat..bila gula dah makin pekat tu cepat-cepat masukkan kuih yang dah digoreng tadi...kacau-kacau rata sampai gula tu melekit pekat kat kuih tu..jadilah keria..........amboi citer macam hebat benar memasak.....kikikii


 3 Ramadhan 1435H/1 Julai 2014

Cekodok Pisang....
Makan sambil menangis mensyukuri nih...huhuhu..
Me suka Cekodok Pisang macam ni...jenis yang hangit garing kat luar..tapi dalam penuh pisang..terbaikkkk!!...


Rendang Ayam...
Emak buat terpedas sikit...tapi takpe tetap sedap...nomnomnom...



Keow Teow Goreng....
Yang ni me tak sempat rasa...awal-awal perut dah kembung minum air dengan makan cekodok pisang..jadi me tala nasi je lepas tu....hehehehe...



Ada jugak sayur goreng..tapi me tak makan pun...
Air pulak air longan tin tu je...kenyang makan buah tu je...
Lupa pulak, semalam Atie tak jadi balik rumah dia, dia berbuka kat sini..sebab hujan lebat angin kuat kan..so eloklah stay berbuka dengan kitaorang jek...



Alhamdullilah...walaupun menu simple-simple tapi kenyang melampau-lampau...syukur...




No comments:

Post a Comment

Orang yang yummy....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...