Friday, April 21, 2017

Jangan Hangin Daaa.....



Ni hari Sabtu yang lepas.....
Pagi tu masa me elok tengah jaga bebudak sekali Imraan kata ada orang datang....aduhhhh...
Pandai pulaklah Imraan pun cakap makcik ko ni ada.....
Me memang dengar je kat depan tu ada orang datang...tapi cari Opah...Opah takde...so ingatkan orang tu balik je hehehe..ngelat kan makcik...??sekali Imraan pulak gi panggil me ....
Tapi takpe...sebab kalau sampai panggil me tu maknanya urgent la kan....?
Rupa-rupanya acik jiran bawah rumah me tu...dia datang nak bagi barang-barang Ana....
Ana kirim barang kat anak dia yang duduk kat Sabah nun....ohhhh....nasib baik me gi tengok jugak kan....?
Tengok-tengok hambikkk..sebungkus besar plastik dibawaknya....
Dalam tu ada Amplang...pastu ada Ikan Bilis....pastu ada jugak Acik tu bagi Belacan batang tu kat Emak...oh terima kasih banyak-banyak.....rezeki sangat.....lagipun dah lama tak makan Amplang hehe......






Tu pagi...ni petang....
Me kan bawak balik sambal sira untuk Ikan Bakar Mijon tu kan?
So niatnya haruslah nak guna untuk membakar ikan apa-apa....kebetulan pulak pagi tu Emak beli Ikan Keli...
Ni tengah hari tu masa Emak tanya "ko nak tak Ikan Keli ni Kak?"...haruslah laju me jawab nakkkkk.....
Ana pulak laju je kata nak goreng..eh.....
So Emak cakap..."mak tinggalkan sekor lah ye...yang lagi dua ekor tu Emak goreng".....gittew.....
So dipendekkan cerita..tengah hari tu Iolls tak lunch pun...sebab dah makan nasi lemak sebungkus rak pagi tu....so tengah hari tu me just buat "sleeping beauty" jelah hehehehe.....
So dipendekkan cerita lagi...petang nak maghrib tu barulah me buat projek membakar-bakar.....
Hasilnya.....hahaha..silalah jangan ngences oooiii...iolls yang dah ngences nih hahahaha.......










Serius tak cukupppp.....
Mana nak cukup kalau sekor macam ni 3 orang makan okeh hahahaha..sian me weihhh....
Mula-mula Ana dengan Anim buat dek jek....tapi adalah bunyik "sedapnya bau....."....."Kak Lily masak apa tu...?"..gitthew......
Sekali bila dah hidang hambekkk...dari rasa secuit terus diaorang amik pinggan nasik kahkahkah...tak baik okeh....
Sapa suruh tengah hari tadi jual mahal kan?
Ok, Mijon cakap resepi dia sebijik macam nak buat Rendang tu...tapi minus the Daun Kunyit dengan Santan yek....sambal tu korang kena masak dulu..pastu nak guna baru sira kat Ikan or apa-apa seafood yang korang suka.....eh korang masak dulu Ikan or seafood tu dulu...dapat 3/4 masak pun okeh...pastu baru sira...sira tu bagi dia hangit-hangit sikit baru lezat hahahaha.....
Lagi satu...nak sedap balutlah dengan Daun Pisang....barulah nanti makan sambil menangisi kikiki.......







Mana cukup makan Ikan berebut-rebut kan...?
Kebetulan memang ada pulak Ketam Masak Gulai Cili Padi nih so Iolls ratahlah pulak....
Ni me beli kat ofis....ada orang bawak dari Sekinchan....serius fresh....me beli sekilo...Atie beli setengah kilo.....ketam dia tak besar pun tapi isi memang full....dah lah fresh...eh terulang dua kali pulak hahaha.....
Ni Emak yang masak...Iolls tak reti nak siang ketam...boleh??








No comments:

Post a Comment

Orang yang yummy....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...